Nr. 60 (10 noiembrie 2005)


 Editorial

Fratii
de Aneta Grosu

autor
Pe fundalul unui scrutin electoral amorf si a unor delicioase disensiuni politice, constatam, parca rupt din acest context realist, ca cele mai multe conflicte "de sange" se isca din cauza mostenirii pe care parintii o lasa copiilor lor. Impacati sau neimpacati, plecand in lumea celor drepti, parintii nici nu banuiesc macar ca, in urma lor, lasa niste fii rataciti, oricand gata, de dragul averii, sa–si faca sangele apa. Fratii ajung sa se urasca si sa se blesteme chiar in casa parinteasca, peretii careia, dupa moartea parintilor, nu–i pot imparti. Statistici greoaie si inspaimantatoare demonstreaza ca, anume din cauza averilor greu sau imposibil de partajat intre urmasi, familiile se destrama, fratele devenind dusman de moarte pentru frate.

Scandalul din PPCD aminteste, intr–un fel, si de acest subiect trist. Prin analogie, daca e sa comparam cele intamplate in istoria noastra recenta, pare a fi logica o foarte trista deductie. Cu ceva timp in urma, o singura Mama ne–a lasat mostenire un Ideal, o Istorie, o Limba pentru care eram cu totii gata sa ne sacrificam vietile. Mama ne–a aratat, in pagini invechite de ani, ca suntem frati, inoculandu–ne ca fratia de sange este singura relatie care rezista in fata tuturor greutatilor. Tot Mama ne–a invatat cum trebuie sa ne aparam demnitatea chiar si in conditii vitrege, atunci cand strainii ne injura istoria si destinul. Ne–a invatat si ne–a ajutat.

Va mai amintiti? In toti acesti ani, pe cand ne era cel mai greu, ne adunam in jurul unor tribune improvizate. Prin parcuri, prin scuare sau piete. Izgoniti de politie si de securitate ne ascultam fratii. Erau ani in care si ei nu ezitau sa–si zica: fratele Iurie, fratele Vlad, fratele Stefan, fratele Ion, fratele Sergiu, fratele Valeriu, fratele Simion, fratele Andrei. Fratii vorbeau cu patima despre lupta pana la izbanda si promiteau sa nu uite niciodata lectiile Mamei, noua, celor din multime, adresandu–ni–se ametitor de sentimental: "Dragi frati si surori!" Mama ne–a permis tuturor sa ne simtim ca atare, fara a banui, probabil, ca am putea ajunge la momentul partajarii averilor mostenite cu mult inainte de decesul Ei. Astazi, uitand lejer de invatamintele Mamei, fratii scot in vileag fatarnicia tainuita pe cand noi, cei din multime, credeam in lupta si in izbanda, facand una cu pamantul, transformand in gunoaie mostenirea care ne apartine tuturor. Cu ce drept? Greu de spus. Sa fie la mijloc acelasi conflict vesnic, cel mai rusinos conflict "de sange", legat de partajarea averii?

Lasati lumea sa va cunoasca...
Plasati publicitate in Ziarul de Garda
In aceasta toamna — o oferta speciala! Telefon de contact 23–79–84
sau 079–577–363

 Investigatii

«Din fericire nu s–a tras»

imagine
Zilele trecute Victor Turcanu, presedintele "Victoriabank" a facut o declaratie cu privire la descinderea CCCEC si acuzatiile care i s–au adus. Fara sa comentam actiunile anchetei sau ale justitiei, prezentam mai jos filmul acelei seri de 12 octombrie, reconstituit prin declaratiile martorilor,avocatilor, reprezentantilor institutiilor ce promoveaza drepturile omului.

Victor Turcanu, presedinte al "Victoriabank': "Era probabil ora 8.15 seara cand am iesit de la birou. Pe la ora 7 fusese deja arestat Dorel Turcanu, dar nu stiam nimic. Am urcat in masina si soferul a mers pe ruta obisnuita, pe str. 31 August. La intersectia cu str. Banulescu–Bodoni masina a franat atat de brusc, s–a auzit si o ciocnitura, incat am zis: "Mihail, cum conduci tu?!" Abia dupa asta am observat ca o masina franase in fata noastra si mergea cu viteza inapoi. Imediat din aceasta masina si din alta, plasata in spatele nostru, au iesit mai multi insi, imbracati in negru si cu cagule pe fata, batand cu pistoalele in geamuri si strigand: "Deschideti!".

Continuare
SondajimagineAjuta Basarabia sa citeasca

Astazi mii de scoli, de biblioteci publice, de familii sarace, de victime ale deportarilor staliniste, de veterani ai Armatei Romane nu au acces la ziare de limba romana.
Ajuta–I sa citeasca! Doneaza pentru abonarea unui om la Ziarul de Garda.
Un abonament anual costa 100 lei moldovenesti, sau 250.000 lei romanesti, sau 8 dolari SUA.
Preferintele le puteti anunta prin e–mail: ziaruldegarda@yahoo.com

Banii ii puteti transfera la:
Banca Comerciala Romana, filiala Chisinau, Rep.Moldova
MDL 222400000101228
-----------
BCR Chisinau SA
Pentru publicatia “Ziarul de Garda”
946 RON
Cont 222409100101228
-----------
USD 222400100101228
SWIFT CODE: RNCBMD2XXXX
CITIBANK N.Y.USA, CODE SWIFT: CITI US 33
Cod bancar: 280101868
 

Click aici pentru a vedea prima pagina a Ziarului de Garda


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com