Nr. 6
2 septembrie 2004


Petru Amariei

Ostaticii Basarabiei

Ucraina sanctioneaza scolile romanesti din regiunea Odesa pentru faptul ca “Romania a adus NATO la gurile Dunarii”

Pentru scolile de limba romana din Sudul Basarabiei, 1 septembrie nu mai este o sarbatoare. Nici a copiilor si nici a pedagogilor. Autoritatile publice locale au avut si in acest an indicatia “centrului” sa diminueze numarul scolilor, claselor si contingentului general de copii in satele cu populatie romaneasca, prin substituirea limbii materne in invatamant cu ucraineana si rusa. Fara o elementara pregatire lingvistica prealabila, copiii, ca si in anii trecuti, au fost inscrisi in clasele intai cu predare in limbile ucraineana si rusa, in acelasi regim de instruire fiind impuse sa activeze si colectivele pedagogice. Istoria nationala nu a incaput nici in programa de invatamant 2004–2005, iar orele de limba si literatura romana au trecut printr–o noua reducere.

De la un an la altul, devine tot mai evident faptul ca romanii (moldovenii) din Ucraina sunt destinati probelor de laborator in experimentarea politicii oficiale de epurare a natiunilor netitulare. Chiar daca a fost sanctionat, acum cativa ani, de Consiliul Europei pentru intoleranta etnica, Kievul continua sa impuna, prin dispozitii verbale obligatorii, conceptul politic de constituire a unui “stat fara minoritati” (desi Ucraina se constituie din unitati administrativ–teritoriale cu o identitate etno–lingvistica istoriceste distincta). Oficialitatile, la nivelul regiunii Odesa, demult nu mai ascund faptul ca “programul minim” al Ucrainei este sa reduca limba romana in scoala la nivelul obiectului de studiu, iar “programul maxim” e sa treaca la limba rusa ori ucraineana intreg invatamantul existent in limba romana pana in 2007, cand expira termenul Tratatului politic cu Romania. Kievul a antrenat in acest program de etnocizare inclusiv serviciile de securitate, trecute pe post de politie politica. Orice revendicare a dreptului etnocultural este calificata de autoritati drept amenintare la securitatea Ucrainei, cu toate consecintele ce rezulta din aceasta.

Asta e tot de ce s–au dovedit a fi capabile regimurile de guvernare de la Kiev de dupa 1990. “Noua politica nationala” a Ucrainei independente se reduce la reiterarea vechilor politici bolsevice. Iata de ce sufletele elevilor si pedagogilor din Sudul Basarabiei — de altfel, ca si ale celor din Nordul Bucovinei, au ramas si de acest 1 septembrie in berna, desi in aparenta nimic nu a tradat in aceasta zi starea lor de spirit: aceleasi, ca si peste tot, de 1 septembrie, flori, muzica, explozii de emotii. Dar … tot mai putine sperante si tot mai mici certitudini.

Ucraina isi face tot mai insistent loc pe banca acuzatilor la Haga si acest lucru nu–i exclus sa se intample imediat dupa caderea regimului criminal de la Tiraspol, dar poate ca si–l va anticipa. Aceasta depinde inclusiv de rezultatul recentelor alegeri parlamentare din Ucraina. Kievul se face vinovat de incalcarea abuziva a mai multor angajamente nationale si internationale, atat bilaterale, cat si multilaterale privind drepturile minoritatilor nationale, dar si de perpetuarea regimului anticonstitutional de la Tiraspol. Declaratia de ultima ora a presedintelui Voronin, precum ca oficialitatile R. Moldova nu vor mai negocia “diferendul transnistrean” decat cu patronii regimului Smirnov, vizeaza atat Rusia, cat si Ucraina. Kievul a profitat, in interesele sale geopolitice, de statutul de mediator in “problema transnistreana”, implicandu–se abuziv in problemele interne ale R. Moldova, inclusiv in domeniul invatamantului.

De ce n–am spune ca Kievul, fara sa consulte Chisinaul, a lansat in teritoriile constitutionale ale R. Moldova de la est de Nistru o intreaga retea de scoli de toate nivelurile, dotate cu manuale si programe scolare neautorizate de Chisinau si subordonate indirect Ministerului Invatamantului din Ucraina?! Si toate acestea pe langa faptul ca Chisinaul a deschis in teritoriul R. Moldova, in anii de independenta, peste 90 de institutii de invatamant cu predare partiala sau totala in limba ucraineana. Pe de o parte, Kievul se implica si pretinde ucrainizarea mai multor spatii geografice ale R. Moldova, inclusiv pretentia teritoriala de ultima ora asupra Transnistriei, iar pe de alta parte forteaza eliminarea discriminatorie din invatamant a scolilor ce predare in limba romana din sudul si nordul Ucrainei. Este o “tema pe acasa” pentru ministerele de Externe de la Chisinau si Bucuresti si pentru Comisia de monitorizare a Ucrainei in Consiliul Europei. O alta tema de meditatie, poate mult mai sensibila, ar fi “argumentul forte” al “polittehnologilor” de la Odesa care accepta sa recunoasca in discutiile mai putin oficiale ca “populatia romaneasca din Ucraina va fi sacrificata pentru faptul ca Romania si–a permis sa favorizeze venirea NATO la gurile Dunarii”. Iata de ce, vizitele oficialilor de la Kiev la Tiraspol si declaratiile lor in sprijinul scolilor de limba romana din Transnistria nu sunt decat o farsa politica, daca tinem cont de faptul ca Tiraspolul abia a inceput sa faca ceea ce Kievul face demult. In regiunea transnistreana a Ucrainei, procesul de lichidare a scolilor cu predare in limba romana a fost incheiat de Odesa acum trei ani. Asa ca forfota oficialilor de la Kiev face parte dintr–o cu totul alta muzica politica. Ucraina incearca sa se reabiliteze formal in ochii Chisinaului. Insa, ca si Rusia, Ucraina nu doreste decat sa smulga Chisinaului acceptul de pastrare a formalului format pentagonal de negocieri in problema transnistreana pentru a–si putea reitera controlul si influenta asupra evolutiilor politice din R. Moldova.

Cat priveste situatia scolilor de limba romana din Sudul Basarabiei, populatia din regiune este in mare deruta. Chiar daca regiunea Odesa este parte a Euroregiunii “Dunarea de Jos”. Erorile de gandire si actiune ale oficialitatilor ucrainene sunt intr–atat de disproportionate si imprevizibile, incat lumea de aici inclina sa creada tot mai mult ca Ucraina este pe continentul african si nu pe cel european si ca sinonimul ei ar fi “Ruanda”. “Ruanda Europei”.


Ostaticii Basarabiei
Ucraina sanctioneaza scolile romanesti din regiunea Odesa pentru faptul ca “Romania a adus NATO la gurile Dunarii” Continuare 

Moldova acuzata la CEDO
Continuam publicarea marturiilor din dosarul Ilascu Continuare 

Politia Politica: implicatii la “Teleradio–Moldova”
„Suspendare din functie, interdictia accesului la serviciu, asediu, jaf de corturi, bomba, evacuare cu forta, atac barbar si vandalism politienesc, copii batuti, drapele calcate in picioare, politie politica, blocada informationala, teroare psihologica. Continuare 

Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
ziaruldegarda@yahoo.com