Nr. 6
2 septembrie 2004


Foto autor

Aneta Grosu

Limba de stat sau de plecat?

La 31 august, de Ziua Limbii Romane, Igor Smirnov era in pregatiri febrile, pentru ca la 2 septembrie, in fiecare an, de la '90 incoace, el si clica sa serbeaza, demonstrandu–si artileria grea, ziua republicii lor. Noi i–am zis separatista. Smirnov, care nu are idee de limba romana, cum nu are idee, de altfel, de alte limbi, decat de cea rusa in care injura mojiceste chiar si de la cea mai inalta tribuna a statului sau, este cel mai violent dusman al limbii romane.

La 31 august, cand in R. Moldova era sarbatorita Limba Romana, el a convocat la Tiraspol o conferinta de presa la care s–a napustit iarasi asupra principalului sau dusman — Limba Romana.

El a scuipat printre dinti vorbe scarnave, a privit cu ochi rai, de sub sprancenele sale stufoase, lumea adunata si, cand a obosit de intrebari si de zambetele ironice ale unor ziaristi, s–a ridicat si a plecat sa–si dreaga curajul cu un pahar de „Smirnovka”, in semn ca, iata, i–a mai reusit o actiune.

Vrand, parca, sa–l flateze pe cel mai odios separatist din estul Europei, la 31 august, conducerea oficiala de la Chisinau a manifestat si ea o atitudine similara celei smirnoviste in raport cu Limba Romana, careia ei prefera sa–i zica limba de stat. Ei s–au retras din Chisinau de teama ca nu cumva, in vreun anturaj festiv, sa–si dea pe fata ura fata de limba pe care ei o numesc de stat. R. Moldova este singurul stat din lume in care limba de stat are o sarbatoare a sa, dar si singurul stat din lume in care conducerea oficiala uraste limba de stat. Este imposibil sa califici altfel decat ura lipsa de respect pe care actualele autoritati ale R. Moldova o manifesta in fiecare an, la 31 august, in raport cu limba oficiala a statului. Acestia nu au depus cel putin o jerba cu flori la mormantul celui care a scris “Limba noastra”, devenita Imnul statului R. Moldova. Cum altfel decat blamare poate fi calificata atitudinea actualilor guvernanti in raport cu simbolica oficiala a statului. Atata timp cat n–au reusit s–o anuleze din lista sarbatorilor oficiale, ar trebui sa manifeste fata de ea cel putin acelasi respect pe care–l manifesta fata de ziua vanatorului, a pescarului sau a constructorului pe care, stim bine, nu le trec neserbate.

Stiu ce mi–ati putea reprosa. Ca Limba Romana are nevoie de o atitudine plina de demnitate si ca la ce bun un respect nesincer din partea oficialilor nostri. Sa va intreb, insa, cata lume cu demnitate a mai ramas in R. Moldova? Am incercat, la 31 august, sa–i descoperim pe Aleea Clasicilor, la Cimitirul Central, in fata monumentului lui Alexe Mateevici... Tot mai putini. Tot mai putini, pentru ca, si gratie regimului lui Smirnov, si complicilor sai de la Chisinau, sute de mii de basarabeni au plecat in cautarea unei adevarate Patrii, invatand sa cinsteasca limba altui stat.


Limba de stat sau de plecat?
La 31 august, de Ziua Limbii Romane, Igor Smirnov era in pregatiri febrile, pentru ca la 2 septembrie, in fiecare an, de la '90 incoace, el si clica sa serbeaza, demonstrandu–si artileria grea, ziua republicii lor. Continuare 

Flori in poalele Martei si Mariei
Dincolo de averile tainuite dupa portile inalte, baruri, terase, alimentare, suieratul de masini cu oglinzi fumurii, dincolo de monumentul Marelui Poet, ... Continuare 

Se cauta un Cezar
Luni dimineata uram aceasta lume. Uram valorile, uram patriotii, uram tara, ma uram pe mine insami. Aceasta stare a continuat ieri seara, cand depanam cate adevaruri v–am spus in acest numar de ziar. Continuare 

Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
ziaruldegarda@yahoo.com