Nr. 58 (27 octombrie 2005)

 Social

Lipsa de spatiu la «Dante Alighieri»
Printre numeroasele probleme ale Liceului Teoretic "Dante Alighieri", nesolutionate din lipsa de finante, cea mai importanta ramane a fi problema spatiului. Continuare 

Basarabenii la Botosani
Ieri vorbeau doar rusa si aveau tarabe, azi gandesc in romaneste, dar au pierdut tarabele Continuare 

Lipsa de spatiu la «Dante Alighieri»

"Liceul are nevoie de o cladire de studiu. Ne–am adresat de nenumarate ori cu unele propuneri la DGESTS, Ministerul Educatiei, Guvern, Parlament, dar au ramas nesolutionate pana in prezent", afirma Galina Caraus, directoarea Liceului Teoretic "Dante Alighieri".

Un liceu cu doua adrese

Elevii liceului sunt dispersati la doua adrese, clasele primare sunt instruite pe adresa Ion Aldea — Teodorovici, 15/3, in incinta fostei gradinite 33, iar cele gimnaziale si liceale — la adresa Ion Creanga 80. Timp de zece ani, caminele Liceului Republican Real se afla in aceeasi curte cu Liceul Teoretic "Dante Alighieri". Din start caminul era predestinat pentru cazarea elevilor veniti din alte localitati, dar odata cu deschiderea liceelor in toate raioanele, numarul doritorilor de a studia in mun. Chisinau a scazut considerabil. Actualmente, in camin locuiesc aproximativ 150 de elevi ai Liceului Real, iar un etaj este dat in chirie elevilor de la Liceul Moldo — Turc, unor studenti de la USM etc.

Astfel, de mai mult timp, administratia liceului solicita sa se faca un schimb de sedii. Potentialul caminelor ar putea fi folosit optimal atat pentru elevii Liceului Teoretic "Dante Alighieri", cat si pentru Liceul Republican Real, fara a leza drepturile elevilor din ambele parti.

800 de elevi fara un punct medical

Liceul Teoretic "Dante Alighieri" nu are o incapere pentru arhiva. Toate actele de arhiva sunt depozitate prin salile de clasa. De asemenea, timp de zece ani, liceul nu are un punct medical. "In curtea liceului locuiesc persoane care nu au nimic in comun cu ambele institutii. Credem ca este antiuman ca aproximativ 800 de elevi, in caz de urgenta medicala, nu au unde sa se adreseze. O comisie a Ministerului Educatiei, care a examinat aceasta problema, nu a avut acces la toate incaperile din camine, pe motiv ca lipseau cheile. La solicitarea de a ni se repartiza cel putin o incapere pentru arhiva institutiei noastre, ne–a fost propusa o incapere ruinata, de 8 m?, in spalatorie, acolo unde e multa umezeala, conditii inadmisibile pentru amplasarea unei arhive", spune directoarea.

In prezent, la Liceul Teoretic "Dante Alighieri" isi fac studiile 1 133 de elevi. Construita in 1959, cladirea, conform proiectului, are o capacitate de aproximativ 420 de elevi. Astfel, pericolul asupra securitatii vietii celor 743 de elevi, care isi fac studiile in aceasta cladire, sporeste.

Ce spun parintii

Liceul este suprasolicitat de parintii care vor sa–si dea copiii in clasa I–a. Dar din lipsa de spatiu, doar 30 — 50% dintre solicitanti au cererile satisfacute.

"Ajutati–ne sa rezolvam aceasta problema. Suntem parintii unui copil care invata in scoala primara, adica in Gradinita nr. 33, care se afla la aproximaativ un km de liceul propriu–zis. Ne–am adresat chiar si presedintelui Voronin, dar nu am primit nici un raspuns", spun sotii Simionel.

Opinii contradictorii

Directorul Liceului Republican Real, A. Cumpana, sustine ca printre cei cazati in caminile din curtea Liceului Teoretic "Dante Alighieri" sunt 22 de elevi orfani si semiorfani de la Colegiul Pedagogic "Alexei Mateevici", iar aproximativ 200 de elevi cazati aici sunt de la Liceul Republican Real.

"Stiu ca Galina Caraus incearca sa–si rezolve problema timp de patru ani, dar gradinita in care este situata scoala primara nu a fost reparata in acest rastimp, lasand–o in voia soartei", sustine el.

"Este dificil sa organizam activitatile manageriale, caci colectivul este dispersat la doua adrese. Ar fi si o economisire a finantelor statului, reducand dublura a doi sefi de cantina si de gospodarie ai liceului, s–ar micsora numarul lucratorilor tehnici, ar disparea problema gunoistei, care ramane a fi nerezolvata de ani de zile, gazoanele liceului n–ar mai servi loc de plimbare pentru caini. Am reparat gardul gradinitei, dar, in scurt timp, acesta a fost distrus. De asemenea, deseori sunt sparte si geamurile. Nu suntem adeptii spectacolelor galagioase, dar am dori o educatie aleasa pentru elevii acestui liceu", afirma Galina Caraus.

Anastasia NANI


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com