Nr. 58 (27 octombrie 2005)


 Editorial

Generalul caprioarelor
de Aneta Grosu

autor
Ultimul eveniment, produs in cariera faimosului general Alexei, ne confirma inca o data ca rare lucruri raman nerasplatite in viata asta. Transformarea generalului dintr–un personaj "anticoruptionist" in unul curat–ecologist dezvaluie esentele banuite ale tranzactiilor incheiate sus, departe de ochii nostri. Va amintiti? La ultimele alegeri parlamentare din 6 martie 2004, generalul, dezicandu–se de PPCD, pe lista caruia ajunsese deputat, imbratisa cat se poate de "strans si elegant" un partid uitat, inexistent, de fapt, cel al Dreptatii Social–Economice, al Maricicai Levitchi, promitandu–le alegatorilor ca el e Leul. 1,66 la suta din electorat a crezut in mesajele leilor si in promisiunile generalului. Atunci, dupa 6 martie 2004, numarul inspaimantator de mic de votanti nu i–au permis generalului Voronin sa–i ofere generalului Alexei nimic mai mult decat clasarea sau scoaterea de pe rol a dosarelor sale, cu care, spunea chiar patimitul, urma sa ajunga la CEDO, demonstrand dreptatea sa si a colegilor sai de la DCCOC, demisi din functii si acuzati de abuz de putere si tranzactii ilegale cu spirt, tutun si pasta de rosii. Pentru vreo functie in stat, zise atunci generalul Voronin, Alexei ar fi trebuit sa munceasca mai mult si nu doar sa fluture din pumni, in spoturi electorale. Timpul trece si esecurile, la fel ca si oricare alte pacate, se uita.

Iata ca, dupa ce lumea uitase de Alexei, acum cateva zile, a venit si momentul generalului sa reapara pe arena vietii publice de la noi. Televiziunea publica, cea care, altadata, il prezenta pe Alexei pe rol de "infractor", a avut grija sa–l readuca in casele telespectatorilor, la o masa de stat, alaturi de presedinte. Protectia mediului, gestionarea judicioasa a resurselor naturale au fost puse pe umerii spatiosi ai generalului. La evenimentul de prezentare, seful statului a indemnat ecologistii sa se manifeste ca niste adevarati soldati in razboiul pentru salvarea mediului. Generalul dadea afirmativ din cap, lasand sa se inteleaga ca–si accepta misiunea. Va fi soldat, daca asta–i cere presedintele generalului. Va intra in razboi si va salva mediul. Astfel ca, de acum inainte, Leul va avea grija de brebenei si caprioare. Nici un cuvant despre fostii sai colegi de DCCOC, din aceleasi dosare, nici despre fostii colegi de partid, ramasi someri pe marginea drumului.

In seara cu pricina, pe fundalul ironiei telespectatorilor, un personaj ramanea tacut, privind dojenitor la ecran. Era ex–presedintele Lucinschi, tatal adoptiv al generalului Alexei.

P.S. La incheierea acestei editii, o telespectatoare ne–a telefonat la redactie si

ne–a spus ca l–a visat cam rau pe Alexei. Ea a mai zis ca a incercat sa–i comunice chiar lui visul, insa secretara acestuia a tot repetat ca generalul lipseste.

Lasati lumea sa va cunoasca...
Plasati publicitate in Ziarul de Garda
In aceasta toamna — o oferta speciala! Telefon de contact 23–79–84
sau 079–577–363

 Investigatii

Fiesta procurorilor

imagine
De Ziua Juristului, procurorul general Valeriu Balaban i–a uns pe procurorii din toata republica cu un "sabantui" de toata frumusetea: cu frigarui, zeama de curcan si multe licori bahice. Tot deliciu a fost servit pe malul iazului de la Costesti

Miercurea trecuta, pe 19 octombrie, la Procuratura Generala si la procuraturile din republica nu putea fi gasit nici un procuror. Am incercat sa verificam niste informatii la cateva procuraturi din raion, dar nu am avut cu cine discuta. Abia, dupa ce am telefonat la comisariatul de politie dintr–un raion, am aflat ca nu are rost sa–i cautam pe procurori, "deoarece ei marcheaza, la Chisinau, Ziua Juristului". In cele din urma am aflat ca toata floarea procuraturii marca, in acea zi, potrivit unei dispozitii a procurorului general, Ziua Juristului, pe malul iazului de la Costesti, Ialoveni. Curiosi, am verificat daca si in celelalte institutii, in care majoritatea angajatilor sunt juristi, se sarbatoreste in plina zi de lucru. Purtatorul de cuvant al Curtii Supreme de Justitie, Gheorghe Danu, ne–a spus ca judecatorii marcheaza aceasta zi "prin munca". La fel si Ion Sofronie, purtatorul de cuvant al Curtii Constitutionale, ne–a confirmat ca toti judecatorii sunt la munca. De la cativa avocati am aflat insa ca, in acea zi, au fost amanate mai multe procese de judecata, pentru ca... lipseau procurorii.

Continuare
SondajimagineAjuta Basarabia sa citeasca

Astazi mii de scoli, de biblioteci publice, de familii sarace, de victime ale deportarilor staliniste, de veterani ai Armatei Romane nu au acces la ziare de limba romana.
Ajuta–I sa citeasca! Doneaza pentru abonarea unui om la Ziarul de Garda.
Un abonament anual costa 100 lei moldovenesti, sau 250.000 lei romanesti, sau 8 dolari SUA.
Preferintele le puteti anunta prin e–mail: ziaruldegarda@yahoo.com

Banii ii puteti transfera la:
Banca Comerciala Romana, filiala Chisinau, Rep.Moldova
MDL 222400000101228
-----------
BCR Chisinau SA
Pentru publicatia “Ziarul de Garda”
946 RON
Cont 222409100101228
-----------
USD 222400100101228
SWIFT CODE: RNCBMD2XXXX
CITIBANK N.Y.USA, CODE SWIFT: CITI US 33
Cod bancar: 280101868
 

Click aici pentru a vedea prima pagina a Ziarului de Garda


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com