Nr. 57 (20 octombrie 2005)


 Editorial

H5N1
de Alina Radu

autor
Europa este foarte ingrijorata de raspandirea virusului H5N1. Gripa gainilor s–a cuibarit recent in penajul pasarilor migratoare, care, necunoscand hotare, la caderea frigului au luat–o in zbor din iernile rusesti spre Delta blanda a Dunarii. Zilnic zeci de lebede cad moarte in apa dulce a Deltei, rapuse nu de braconieri sau vulturi, ci de un inamic invizibil, cu numele cifrat de H5N1. Virusul gripei aviare este acum marea preocupare a consiliilor de securitate ale UE si SUA.

In Moldova e aceeasi stare de asteptare a unui rau iminent si imediat. Dar raul care ne sperie cel mai mult nu se numeste chiar H5N1. Un alt virus, al politiei politice, bantuie Moldova. Cei incomozi puterii sunt luati de pe strada, incatusati si inchisi in izolatoare, precum gainile gazate si inchise in containere. E toamna, ploua rece si oamenii incomozi puterii ies seara de la serviciu sa o ia spre casa, dar in drum sunt opriti, incarcati in "containerul" CCCEC si dusi in intuneric. Urmeaza luni de zile de "incubare", oamenii fiind tinuti izolati pana in momentul in care vor accepta vaccinul puterii. In "incubator" nu se intampla nimic bun. Anchetatorii, judecatorii si procurorii au cu totii aceeasi parere si nu accepta contrariul. Parerea lor e unanima — sa respecte ordinul de sus.

In "incubator" se face tot mai stramt. Incomozii devin tot mai multi in celule inguste, inghesuiti si de visele lor de libertate, de sperante mari, de pacate mici, de credinta in drepturile omului. Si in cabinetele de lucru de la CEDO se face tot mai stramt de dosare "a la Moldavie". Si pe mesele organizatiilor pentru drepturile omului, ale ambasadelor si comisiilor de monitorizare ale Moldovei se aduna munti tot mai mari de plangeri, dar nu prea se intampla nimic, pentru ca puterea "a imbratisat calea spre Europa". Strazi pavate cu numele puterii de la Chisinau in tari capitaliste, acorduri de colaborare Moldova–UE, trambite sunand despre schimbarea vectorului in Moldova, toate acopera o adanca suferinta a poporului saracit, dar mai ales a oamenilor cu initiativa, cu sarg si interes de a–si aplica fortele si cunostintele acasa la ei. Oamenii de afaceri sunt raliati cu de–a sila sub umbrela puterii, iar "Cine nu e cu noi, e impotriva noastra". Si cine e impotriva, stie cu siguranta ca intr–o seara, in plina strada, va fi apucat de ambele maini si bagat in container. Este ca un virus, caci dupa ce esti "ridicat" de CCCEC toti se dezic de tine. Nu are importanta ca ai fost pana ieri bancher, businessman, ministru, primar, om cu pondere si statut in societate, asociatiile de bancheri, de juristi sau de functionari publici nu te vor cauta, nu vor incerca sa te scoata. Fii sigur ca toti se vor ascunde, caci cine e suspectat de contact cu persoana virusata e bagata in container.

In Moldova e liniste. Doar din cand in cand capacul containerului se deschide si oamenilor respectabili de ieri le este tras capacul ca unor gaini plouate.

De ce oare mai stam de Garda?

Lasati lumea sa va cunoasca...
Plasati publicitate in Ziarul de Garda
In aceasta toamna — o oferta speciala! Telefon de contact 23–79–84
sau 079–577–363

 Politic

Programul guvernamental «Sat uitat»

imagine
Politica si viata in R. Moldova sunt din lumi diferite. Disonantele si perceptiile sunt ca de la cer la pamant. Viata, plina de rani si neoblojita — pentru lume, politica — pentru ne–lume. Asta–i realitatea.

Satele noastre (si nu doar satele) raman sa traiasca, in marea lor parte, cu gandul la "ieri". Intre "ieri" si "azi" lumea alege tot mai rar "maine". Chiar daca R. Moldova este independenta de 14 ani. Chiar daca numarul partidelor politice este in ascensiune. Chiar daca numarul ambasadorilor nostri in strainatate continua, de la o guvernare la alta, sa creasca. Chiar daca presedintele Voronin circula prin capitalele Europei si de cate doua ori pe saptamana, iar televiziunea nationala le povesteste seara de seara despre "marile perspective" de integrare europeana. Chiar daca.

Continuare
SondajimagineAjuta Basarabia sa citeasca

Astazi mii de scoli, de biblioteci publice, de familii sarace, de victime ale deportarilor staliniste, de veterani ai Armatei Romane nu au acces la ziare de limba romana.
Ajuta–I sa citeasca! Doneaza pentru abonarea unui om la Ziarul de Garda.
Un abonament anual costa 100 lei moldovenesti, sau 250.000 lei romanesti, sau 8 dolari SUA.
Preferintele le puteti anunta prin e–mail: ziaruldegarda@yahoo.com

Banii ii puteti transfera la:
Banca Comerciala Romana, filiala Chisinau, Rep.Moldova
MDL 222400000101228
-----------
BCR Chisinau SA
Pentru publicatia “Ziarul de Garda”
946 RON
Cont 222409100101228
-----------
USD 222400100101228
SWIFT CODE: RNCBMD2XXXX
CITIBANK N.Y.USA, CODE SWIFT: CITI US 33
Cod bancar: 280101868
 

Click aici pentru a vedea prima pagina a Ziarului de Garda


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com