Nr. 55 (6 octombrie 2005)

Regimul Smirnov alimenteaza terorismul

Conflictul transnistrean, la fel ca si conflictele din Karabah, Osetia de Sud, Abhazia au fost create artificial de catre Federatia Rusa pentru a mentine fostele state sovietice in sfera sa de dominatie si influenta.

Comitetul Helsinki publica rapoarte anuale cu privire la violarile de drepturile omului comise de regimul separatist, condus de Igor Smirnov.

Exista si ex–oficiali transnistreni care au denuntat regimul Smirnov: V. Iakovlev, fost membru al "sovietului suprem" din Tiraspol si V. Lucik, fost procuror al "rmn". Ambii au fost adepti ai ideilor separatiste in anii '90, dar in 1996 au demisionat si au protestat deschis impotriva regimului Smirnov. De asemenea M. Bergman, fost comandant al orasului Tiraspol si al "rmn", a publicat informatii despre operatiunile financiare desfasurate in 1993 prin "Polevoi Bank"consistand in transformarea unor cantitati foarte mari de ruble sovietice (vagoane) in dolari americani.

Conform marturiilor acestor persoane, regimul Smirnov este implicat in trafic cu armament si este un aliat al retelelor internationale de terorism. In 1993, o unitate militara speciala transnistreana "Delfin" a organizat actiuni de diversiune in Abhazia. In 1994, regimul transnistrean a expediat, prin intermediul companiei "Askoflot" din Ucraina, cel putin trei transe de armament in fosta Iugoslavie si "daca initial armamentul era vandut doar sarbilor, ulterior — oricui care platea bani". Regimul Smirnov este gata sa recurga la actiuni teroriste pentru a pastra actualul status quo. Recent in penitenciarul nr. 2 din Tiraspol a izbucnit o revolta din cauza tratamentului inuman la care sunt supusi continuu detinutii de catre administratia penitenciarului. Circa 1000 de detinuti din 1100 au declarat greva foamei. Circa 200 s–au automutilat provocandu–si rani in zona gatului, antebratelor, abdomenului, infingandu–si obiecte ascutite in piept etc. Ingrijirile medicale au fost limitate doar la bandajarea ranilor. Detinutii politici, Andrei Ivantoc si Tudor Petrov–Popa continua sa ramana intemnitati, in ciuda faptului ca CEDO a statibilit si a cerut incetarea detentiei ilegale a acestora.

Din Raportul prezentat in cadrul intalnirii anuale a OSCE privind Implementarea Dimensiunii Umane

Varsovia, 19–30 Septembrie 2005


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com