Nr. 54 (29 septembrie 2005)

EXOD

Turcia

Cosmarul strainatatii revine noaptea

"Nu–u–u–u!!!" Speriata, transpirata, Tatiana sare din pat si fuge spre usa. Deodata isi revine si se opreste. Aprinde becul si plange. Noptile ei sunt la fel, deja de aproape sase luni. "Nu pot sa uit acele zile groaznice. E atat de greu sa sterg din mintea mea acel trecut".

Tatiana are aproape 30 de ani, dar ridurile din jurul ochilor ii adauga mult mai multi ani. Nervoasa, aprinde o tigara si o duce la gura cu mana tremuranda. Trage adanc fumul in plamani, de parca ar dori sa ameteasca toata durerea care s–a adunat in sufletul ei. "Am acceptat sa plec in Turcia, fiindca aveam nevoie de bani. Sora mea sufera de leucemie. Parintii au imprumutat bani si au dus–o la Kiev. I–au facut o transfuzie de sange". Femeia a lasat copilul in grija parintilor si a pornit dupa "castig". A incheiat un contract cu o persoana din Turcia. Era vorba sa ingrijeasca doi copii cu handicap, care aveau nevoie de supraveghere. Primele zile era totul bine, dar mai tarziu s–au schimbat conditiile. "Acesti copii s–au dovedit a fi foarte agresivi. Sufereau de handicap mental", povesteste Tatiana. In fiecare zi gatea, spala, facea ordine si supraveghea copii. Seara era obligata sa doarma cu ei intr–o odaie. Dormea iepureste. In orice moment putea sa se intample ceva, trebuia sa stea de veghe. De multe ori cand atipea se trezea cu cei doi copii peste ea. Incercau s–o stranguleze. Striga ajutor, dar stapana aparea deranjata din somn si nemultumita. "Ma ameninta mereu ca nu–mi va plati, daca voi mai face spectacole, isi aminteste tanara femeie. Imi zicea ca de fapt eu am halucinatii". Nu mai rezista si incepe a plange, dar insista sa vorbeasca printre lacrimi, sa spuna tot, caci si altii trebuie sa stie ce se poate intampla printre straini.

Fiind dadaca la asemenea copii, trebuia sa fie mereu cu ochii in patru, apareau mereu situatii de risc, se urcau pe geamuri sau gaseau obiecte ascutite cu care incercau sa se raneasca. Dupa patru luni stapanei i se paru ca servitoarea ei munceste putin. Asa ca ziua o lua cu ea la scoala. Turcoaica era profesoara la o scoala pentru copii cu handicap. Tatiana trebuia sa faca ordine peste tot, sa–i hraneasca, sa–i schimbe pe cei cu handicap locomotor. Plangea si se ruga sa i se plateasca pentru munca ei, ca sa poata reveni acasa cu banii de care aveau atat de multa nevoie. Stapana insa tot amana. Intelesese, probabil, ca e o dadaca buna, care nu trebuie lasata sa plece. "Ma puneam in genunchi si o imploram sa ma lase sa plec, dar ea parca nici nu ma auzea. A fost atat de dura cu mine, atat de haina." Asa a trecut un an de zile. Ajutorul a venit din partea directorului de scoala. Profesorul a observat starea jalnica a femeii si dandu–i 300$ i–a spus cum sa ajunga acasa.

Tatiana a ajuns acasa istovita. Medicii la inceput i–au pus diagnosticul schizofrenie, dar mai apoi au inteles ca ea are o stare depresiva. Timp de jumatate de an s–a aflat la tratament. Ca sa se debaraseze de cosmaruri, a inceput sa frecventeze cursurile de secretar–referent. S–a angajat si la serviciu. Familia a fost nevoita sa vanda o parte din terenurile agricole, animalele de pe langa casa, ca sa restituie datoriile. Acum nu le ramane decat sa reziste toti dintr–un salariu mizer si sa se roage la Dumnezeu ca sa le trimita roade bune toamna.

Stella Enachii


Studenti in Franta

Ma numesc Maldur Valeriu. Sunt vice–presedintele Asociatiei Studentilor Moldoveni din Franta. As dori sa adresez aceasta scrisoare tuturor studentilor din R. Moldova care isi fac sau doresc sa–si faca studiile in Franta. Asociatia noastra are ca scop intrunirea tuturor studentilor moldoveni care studiaza in Franta, de asemenea, are ca scop informarea studentilor si organizarea intrunirilor culturale intre studentii din Moldova si alte organizatii similare din Uniunea Europeana. Actualmente, suntem la faza de inceput a organizatiei si, de aceea, dorim sa facem o recrutare si o baza de date cu adresele electronice a tuturor studentilor. Daca cineva e cointeresat sa colaboreze, scrieti pe adresa aegee_cahul@fastmail.fm sau maldurv@yahoo.com

Va multumim anticipat,

Maldur Valeriu.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com