Nr. 54 (29 septembrie 2005)


 Editorial

Moartea domnului Lazarescu
de Aneta Grosu

autor
Acum doua zile, cativa dintre putinii intelectuali care au mai ramas vii in Basarabia, se certau in Gradina publica "Stefan cel Mare", analizand cum si cu ce vom putea, candva, poate, intra si noi in Europa. Dezbaterile faceau spume la gura participantilor la ele, iar cei care treceau prin preajma se uitau mirati, zicand cu zambet in coltul gurii: "Nicego ne ponimaiu!"

Cum sa inteleaga, ma gandeam, daca putinii intelectuali care au mai ramas vorbeau despre cultura si demnitate nationala?

Asa cum nimeni nu cunoaste, probabil, in ce fel ar fi posibil, totusi, sa intram in Europa cu demnitatea de romani basarabeni, nimicita de ocupanti si de acolitii lor localnici, am lasat balta discutia celor cativa intelectuali, care au mai ramas vii in Basarabia, si am plecat mai departe, la un Simpozion international, participantii caruia dezbateau probleme legate de conectarea mediului politic si al mass-media tarilor din Europa de Sud-Est la realitatile Uniunii Europene. Simpozionul se desfasura cu sprijinul Pactului de Stabilitate in Europa de Sud-Est, promovat prin Ministerul de Externe al Republicii Federale a Germaniei si a Centrului Ceh Bucuresti, avand in calitate de parteneri Goethe-Institut Bukarest, Grupul de Dialog Social Iasi, revista "Contrafort", PEN Club Moldova si Centrul Independent de Jurnalism de la Chisinau. Lume elevata de la Chisinau si de peste hotare discuta despre provocarile extinderii UE, dar si despre distanta dintre iluzii si realitate.

Dupa dezbaterile din Gradina publica, aceasta distanta, discutata la simpozion, racordata la conditiile de la noi, pare una cosmica, fapt constatat, de altfel, si de participantii la for care au recunoscut ca tot ce ni se paru ca am cucerit, de la 1990 incoace, sunt simple butaforii cu care unii incearca sa spoiasca imaginea dubioasa a R. Moldova, mintind lumea ca ne scaldam in libertate si democratie. Butaforica e societatea civila, butaforice sunt mai toate partidele politice, butaforic e dialogul social, butaforice sunt strategiile elaborate si uitate, in foarte scurt timp, chiar de autorii acestora, majoritatea dintre care sufera de scleroze profunde. Constatari dezolante peste care am putea trece, probabil, doar daca am reveni la punctul 0, adica exact acolo de unde am pornit. Teoretic, acest punct 0 pare unul deosebit de atractiv, practic, insa, daca analizam cu cine am putea reveni acolo si pe cine am putea conta la un nou inceput, ne pierdem printre intrebari greoaie, lipsite de vreun raspuns. Pe o clasa politica vanduta si rasvanduta? Pe niste tineri, lipsiti de cuvant, dar plini de orgolii, care promit ca, venind in politica, ne vor schimba viata? Pe un sistem social cladit din indiferenta si nepasare?

In aceste zile, filmul romanului Cristi Puiu, "Moartea domnului Lazarescu", produce o revolutie morala in randul cinefililor din lume. Foarte multi apreciaza acest film, aceasta simpla poveste a mortii unui om, pentru ca regasesc in el viata din preajma lor. Se pare ca si noi am ajuns la locul in care haulim bolnavi prin "spitalele" lumii, in care nimeni nu mai vrea sa ne primeasca. Domnul Lazarescu, un pensionar vaduv, imparte cu trei pisici apartamentul sau jegos. Simtindu-se rau, el cheama de cateva ori Salvarea. Aceasta vine cu intarziere si poarta barbatul murind prin mai multe spitale, in care nimeni nu vrea sa-l primeasca. Intr-un tarziu, plecand la Domnul, Lazarescu nu-si mai doreste nimic decat sa i se respecte dreptul la o moarte demna. Se pare ca societatea de la noi nu-si mai poate revendica nici macar acest drept...

 Politic

«Veti intra cand va iesi Lupu!»

imagine
Ieri, in biroul nr.300 al Parlamentului a avut loc conferinta "Liberul acces la informatie: legislatie, practica, perspectiva", la care am fost invitata personal. La ora 10.20, la usa acestui birou, politistul Sergiu Tudorica mi-a spus ca nu e voie "pana nu iese dl Lupu", mi-a smuls foile cu notite, le-a mototolit si le-a dosit, m-a bruscat si m-a intimidat zicand: "Iata scarile. Sunteti libera, nu aveti ce sta aici!", apoi a luat telefonul de serviciu si a vorbit: "Domnule maior, veniti sa vedeti!". Dupa usa, despre practicile accesului la informatie, discutau presedintele Parlamentului, presedintele Curtii Constitutionale, presedintele Curtii Supreme de Justitie, reprezentantii OSCE, ai Biroului CE, ai Ambasadei SUA, judecatori, deputati, lideri de ONG-uri, juristi, jurnalisti.

"Zilele dreptului de a sti" organizate de Asociatia "Acces-Info", in cooperare cu organizatii internationale importante au intrunit pentru dezbateri exponenti ai sistemului de drept, judiciar, legislativ si jurnalisti pentru a discuta situatia accesului la informatie in R. Moldova. Am fost si eu unul dintre jurnalistii invitati oficial "marti, in sala nr.300 a Parlamentului, cu incepere de la ora 10.00 pana la ora 14.00".

Continuare
SondajimagineAjuta Basarabia sa citeasca

Astazi mii de scoli, de biblioteci publice, de familii sarace, de victime ale deportarilor staliniste, de veterani ai Armatei Romane nu au acces la ziare de limba romana.
Ajuta-I sa citeasca! Doneaza pentru abonarea unui om la Ziarul de Garda.
Un abonament anual costa 100 lei moldovenesti, sau 250.000 lei romanesti, sau 8 dolari SUA.
Preferintele le puteti anunta prin e-mail: ziaruldegarda@yahoo.com

Banii ii puteti transfera la:
Banca Comerciala Romana, filiala Chisinau, Rep.Moldova
MDL 222400000101228
-----------
BCR Chisinau SA
Pentru publicatia "Ziarul de Garda"
946 RON
Cont 222409100101228
-----------
USD 222400100101228
SWIFT CODE: RNCBMD2XXXX
CITIBANK N.Y.USA, CODE SWIFT: CITI US 33
Cod bancar: 280101868
 

Click aici pentru a vedea prima pagina a Ziarului de Garda

Lasati lumea sa va cunoasca...
Plasati publicitate in Ziarul de Garda
In aceasta toamna - o oferta speciala! Telefon de contact 23-79-84
sau 079-577-363


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com