Nr. 53 (22 septembrie 2005)

Smirnov ar putea fi arestat in Georgia

Astazi, Eudochia Ivantoc revine de la Tiraspol. In loc sa fie eliberat, Andrei Ivantoc a primit permisiunea sa isi vada sotia inca o data in detentie, acum, la cateva zile ramase pana la sesiunea APCE, in cadrul careia Rusia si Moldova vor fi din nou criticate pentru neeliberarea lui si a lui Tudor Petrov–Popa din inchisorile separatiste.

In timp ce Rusia urma sa–l preseze pe Igor Smirnov sa elibereze detinutii politici, acesta a fost invitat la Moscova, alaturi de alti lideri separatisti sub auspiciile unor organizatii guvernamentale din Federatia Rusa.

Iar luni, 19 septembrie, liderii separatisti din teritoriile ex–sovietice s–au intrunit in Osetia de Sud, pentru a celebra cea de–a 15–a aniversare de la separarea de Georgia a acestei zone. Separatistii transnistreni au plecat in Osetia intr–o delegatie intreaga. Comunitatea internationala a blamat aceste reuniuni, cea mai transanta atitudine fiind manifestata de autoritatile legale ale Georgiei.

Giorgi Khaindrava, din cadrul ministerului georgian pentru rezolvarea conflictului, a declarat pentru presa: "Orice persoana care traverseaza teritoriul Georgiei fara acte in regula trebuie sa fie considerata criminala si sa fie anchetata in baza legii", referindu–se la reuniunea separatistilor care si–au produs acte de identitate ilegale. Totodata, Khaindrava a adaugat ca liderul separatist osetin "Kokoiti si Guvernul sau se pot alatura oricarei tari doresc, fie asta Rusia sau China, insa regiunea Thinvali (Osetia de Sud) este si va ramane o parte integrala a Georgiei."

Chisinaul nu a luat nici o atitudine fata de vizita delegatiei separatiste transnistrene in Osetia de Sud, pentru a incuraja separatismul in tara noastra prietena, Georgia.

A.R.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com