Nr. 53 (22 septembrie 2005)


 Editorial

Presa si puterea
de Alina Radu

autor
De Ziua Vinului, agentii economici vor incetini din mers in fata tribunei din Piata Marii Adunari Nationale, unde va fi seful statului, pentru ca el sa inteleaga mai bine mesajul acestei manifestari teatralizate. Televiziunea Publica "Moldova 1", 21 septembrie 2005.

Presa publica, de stat si de partid din R. Moldova isi incetineste tot mai mult ritmul si sensul, pentru ca presedintele ei, de la tribuna tarii sa vada bine cine si ce rol joaca in aceasta manifestare teatralizata numita "R. Moldova, exponenta unui comunism democratic in drum spre UE".

Presa independenta exista, dar mai marginalizata de catre putere nu a fost niciodata, marginalizata intr–un fel "democratic", care asigura piedici "legalizate" la tot pasul. Mai intai, la inceput de an, toate ministerele sunt obligate, prin directiva de Guvern, sa oblige toate institutiile bugetare si cu capital de stat sa aboneze ziarele indicate in aceasta directiva: ziare de stat, ziarul de partid "Comunistul", ziarul "Trud" al Federatiei Ruse s.a. Aceste institutii trebuie sa aboneze mii de exemplare, toate din bugetul de stat, buget format din veniturile si saracia cetatenilor R. Moldova. Nici un ziar independent din stat nu face parte din aceasta lista.

Astfel, institutiile care au un buget sumar pentru ziare si directiva guvernamentala in fata nu se pot uita nici cu coada ochiului spre ziarele independente.

Demonstram si mai departe situatia "echitabila" a ziarelor independente din R. Moldova. Exista un singur distribuitor de presa in Moldova, aflat sub auspiciile Ministerului Transporturilor si Telecomunicatiilor si implicit ale Guvernului. Astfel, deseori primim telefoane disperate de la Briceni, Ocnita, Soldanesti sau Hancesti in care oamenii striga la noi de ce nu dam ziare in localitatile lor. Noi dam, oameni buni, cate doriti, atata dam, poate chiar putin mai multe. Numai ca ceva se defecteaza, periodic, in mecanismul de transmitere a ziarelor si aflam ca pe alocuri s–au scapat din vedere sau s–au vandut prea repede, sau inca n–au ajuns, desi tot acolo ajung devreme si multe, ziarele loiale comunismului democratic cu mesaj pro–UE .

Am comunicat destul, pe parcursul acestui an, cu postasii si distribuitorii de presa si am inteles ca ei sunt oameni simpli, muncitori prost remunerati, de aceea reprosul nostru nu poate fi adresat lor. In genere, nu reprosam nimanui nimic.

Va spunem doar ca exista o iesire democrata din situatie, dar numai pentru cei care doresc sa citeasca mai mult decat ziarele puterii, pentru cei care vor sa afle ce se intampla cu banii publici, cine si pana la care incheietura baga mana in sacul bugetar, si cine sta sub acoperisul cui, si unde poate fi gasit adevarul.

Daca mergeti la posta si va abonati la un ziar independent, veti avea dreptul legal si democratic sa primiti acest ziar. Daca veti spune unui vecin sau unui prieten ca exista si ziare de investigatii, asemenea ziare vor fi incurajate sa spuna mai mult, in convingerea ca au pentru cine. Daca nu, vom ramane sa pasim cu pas incet in decorul festiv al coruptiei moldovenesti. Veniti cu noi, acum, sa stam de Garda.


Lasati lumea sa va cunoasca...
Plasati publicitate in Ziarul de Garda
In aceasta toamna — o oferta speciala!
Telefon de contact 23–79–84
sau 079–577–363

 Investigatii

«Nu cautati vinovatii
printre cei vii»

imagine
Ministrul Apararii a dat acordul pentru exploatarea avionului "Vilga–35", fara ca acesta sa fie supus reparatiilor necesare, conform cerintelor tehnice

In luna iulie curent, la 2 luni de la producerea celui mai tragic accident din istoria aviatiei moldovenesti, comisia guvernamentala constituita pentru elucidarea cauzelor catastrofei de la Marculesti si–a anuntat suspendarea activitatii, argumentandu–si decizia prin faptul ca "au fost intreprinse toate masurile necesare, in limitele competentei, intru examinarea cauzei producerii accidentului". Motivul prabusirii avionului, potrivit concluziei la care a ajuns comisia, a fost "scaderea spontana a puterii motorului". La sfarsitul lunii august, a fost incetata urmarirea penala

in legatura cu accidentul aviatic de la Marculesti, iar dosarul penal — clasat — "din lipsa elementelor constitutive ale infractiunii".

Astfel, peste tragicul accident s–a asternut tacerea. Doar familiile celor patru piloti si prietenii lor vor mai purta in suflet, inca mult timp, durerea pierderii celor dragi, fara sa stie adevaratele cauze ale mortii lor.

«Nu cautati vinovatul printre cei vii»

Mai multi angajati ai bazei aviatice militare de la Marculesti, cu care am discutat, sunt nedumeriti de faptul ca dupa accident nimeni nu le–a explicat clar motivele prabusirii avionului. "Pana de motor sau virajul pe stanga la care fac referire atunci cand se vorbeste despre cauza prabusirii avionului sunt termeni generali si noua, specialistilor, nu ne spun nimic", sustin ei. Pentru piloti si tehnicieni este important sa cunoasca motivele adevarate ale prabusirii avionului, pentru ca in viitor sa poata evita anumite greseli si eventuale accidente. De fapt, spun ei, era de asteptat o asemenea evoluare a lucrurilor, deoarece, la una dintre sedintele convocate la Presedintie in legatura cu accidentul aviatic, seful statului Vladimir Voronin ar fi spus ca vinovatii nu mai trebuiesc cautati printre cei vii. Reporterii CIN au perseverat pentru a afla daca nu cumva si cei vii poarta raspundere pentru tragicul accident de la Marculesti.

Continuare
SondajimagineAjuta Basarabia sa citeasca

Astazi mii de scoli, de biblioteci publice, de familii sarace, de victime ale deportarilor staliniste, de veterani ai Armatei Romane nu au acces la ziare de limba romana.
Ajuta–I sa citeasca! Doneaza pentru abonarea unui om la Ziarul de Garda.
Un abonament anual costa 100 lei moldovenesti, sau 250.000 lei romanesti, sau 8 dolari SUA.
Preferintele le puteti anunta prin e–mail: ziaruldegarda@yahoo.com

Banii ii puteti transfera la:
Banca Comerciala Romana, filiala Chisinau, Rep.Moldova
MDL222400000101228
RON222409100101228
USD222400100101228
SWIFT CODE: RNCBMD2XXXX
CITIBANK N.Y.USA, CODE SWIFT: CITI US 33
Cod bancar: 280101868
 

Click aici pentru a vedea prima pagina a Ziarului de Garda


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com