Nr. 52 (15 septembrie 2005)

 Investigatii

«Rog martorii sa nu se teama...»
Presa locala spune ca taina mortii lui Alexei Buzila e legata de fiul unui deputat. Continuare 

Casa discordiei
La cele 69 de apartamente noi, destinate persoanelor cu grave probleme existentiale, se inghesuie judecatorii si procurorii Continuare 

Satul Magdacesti a fost scuturat de o «maica»
Odata cu potopul, care a umplut cu apa mai multe gospodarii din Magdacesti, r. Criuleni, localitatea a mai fost tulburata de o straina imbracata in vesminte de maica Continuare 

«Rog martorii sa nu se teama...»

In seara zilei de 10 iulie 2005 la Balti, in conditii neelucidate, seful Biroului teritorial Balti al Registrului Transportului Auto, Alexei Buzila, a fost ridicat din strada si internat la spital cu o trauma cranio–cerebrala severa, din cauza careia a murit in cateva zile. Procuratura Balti a deschis un dosar penal, dar nu a oferit nici o informatie familiei. Presa locala spune ca taina mortii lui Alexei Buzila e legata de fiul unui deputat.

Fiul lui Alexei Buzila, Victor, de 17 ani, era acasa. Isi pregatea actele, pentru ca a doua zi urma sa plece cu tata la Chisinau, sa le depuna la Universitate. Vazand ca e deja ora tarzie, Victor l–a sunat pe mobil. I–a raspuns un politist, spunandu–i ca tatal lui e la spital in sectia de reanimare.

Victor a trecut printr–o experienta de nedescris. Mama lui era in strainatate la lucru, de aceea el a trebuit sa se descurce singur intr–o situatie de soc. Ore in sir a sunat pe la sectii spitalicesti si pe la politie, dorind sa afle unde exact este internat tatal sau si de ce. Nu i–a spus nimeni mare lucru. L–a gasit in coma la spital. In cateva zile i s–a alaturat mama si rudele, s–au facut eforturi enorme pentru a imbunatati starea de sanatate a lui Alexei Buzila, dar el asa si nu si–a mai revenit, iar peste 5 zile a decedat.

Alexei Buzila lucrase mai mult de 20 de ani in structurile de interne ale MAI. Dupa participarea la razboiul din Transnistria, s–a mutat cu familia de la Tiraspol la Balti. Acolo a lucrat ani in sir sef al Sectiei de criminalistica din judetul Balti. De cativa ani era seful sectiei teritoriale a Registrelor transportului auto.

Desi au trecut doua luni din ziua crimei, familia Buzila nu a reusit sa afle cine si de ce l–a atacat pe Alexei, de 44 de ani, tata a doi copii minori. Maria, sotia fostului colonel locotenent de politie, ne–a spus ca a crezut ca statutul de angajat al Internelor, pe care l–a avut sotul sau, o va ajuta sa elucideze adevarul, dar faptele ies cu mare greu la suprafata. Tot ce a putut afla de la anchetatori este ca in seara zilei de 10 iulie, la intersectia strazilor Stefan cel Mare si 31 August, pe la ora 21.30 se aflau doua masini (neaccidentate), una dintre care a sotului ei, iar alta — a pretinsului criminal. Dupa acea presupusa intalnire, sotul ei, cu o trauma foarte serioasa la cap, a fost internat la spital. Desi a fost operat de catre unul dintre cei mai buni specialisti, a decedat in cateva zile. Procuratura Balti, care ancheteaza cazul, nu i–a oferit informatii nici despre mobilul crimei, nici despre suspectul care ar fi comis–o.

Expertize suplimentare, dupa inmormantare

Presa locala si nationala a acordat multa atentie acestui caz. S–au scris zeci de stiri despre Alexei Buzila, despre aceasta crima, despre presupusii vinovati. Toate aceste articole, insa, nu ofera date exacte, obtinute din surse legale, despre faptas. In unele ziare se spune, totusi, ca automobilul care a stationat langa masina lui Alexei Buzila, un "Ford" rosu, apartine fiului deputatului Ion Banari, fara sa se faca referinta la vreo sursa adecvata. Am contactat Procuratura municipiului Balti. Procurorul adjunct, Viorel Tureac, a refuzat categoric sa faca declaratii pe marginea acestui caz. Intr–un ziar local el a declarat, totusi, ca nu pot fi divulgate cauzele crimei si numele faptasului. Un cetatean N. a fost arestat in legatura cu acest caz, dar deoarece in prezent se fac expertize suplimentare asupra faptelor inregistrate, numele lui ramane o taina a anchetei. Atunci cand datele expertizelor vor fi gata, va fi clar daca N. a comis sau nu un omor premeditat, sau a aplicat leziuni corporale grave, de unde va fi clar si articolul din Codul Penal in baza caruia vor fi prezentare invinuirile.

Daca ar fi ramas in viata, Alexei Buzila si–ar fi putut realiza investigatia de unul singur. Deoarece a lucrat ani in sir sef al Biroului de Criminalistica, nu ar fi fost o problema sa "grabeasca" expertizele suplimentare care dureaza luni de zile, caci probele invechite, stie oricine, devin echivalente cu cele neadecvate. Totodata, ca sef al biroului de inmatriculare a autoturismelor, ar fi putut clarifica in cateva secunde cine este proprietarul "Fordului" care l–a atacat in seara cu pricina. Insa moartea lui Alexei Buzila a adus o tacere profunda printre fostii lui colegi criminalisti si inspectori auto.

La 15 august, in ziua in care s–a implinit exact o luna de la moartea tragica a lui Alexei, sotia lui a organizat un miting de protest in fata Primariei Balti.

Desi a depus doua cereri la Primarie, in care anunta data, ora, si cauza solicitarii permisiunii de a organiza acest miting, autoritatile locale nu i–au raspuns deloc. La 15 august, vaduva, sustinuta de rude, prieteni si colegi, a venit in fata Primariei Balti, cu lozinci despre injustitie si incalcarea drepturilor omului. Maria Buzila a fost prima care a luat cuvantul. Ea a remarcat faptul ca sotul ei a muncit toata viata in organele de drept si acum vrea un singur lucru — dreptate. "Sotul meu a respectat legile toata viata, cer sa se respecte legea si in cazul crimei prin care i–a fost curmata viata". Primii care au dat buzna peste demonstranti au fost oamenii legii. Politistii nu au venit sa o sustina, ci sa–i spuna ca nu e voie de a organiza manifestari publice in fata Primariei Balti. "Dar am copii ale adresarilor catre Primarie, cu dovezi ca acestea au fost inregistrate la autoritatea publica. Potrivit Legii cu privire la autorizarea intrunirilor publice, avem dreptul sa organizam manifestarea, in cazul in care Primaria a ignorat cererea", i–a raspuns vaduva. Mai multi politisti s–au tot perindat prin fata demonstrantilor, invocand diferite argumente despre faptul ca mitingul trebuie oprit imediat. Pana cand unul dintre politistii mai abili i–a adus Mariei Buzila o noua veste — sa lase protestele si sa mearga chiar acum la Primarie, caci o cheama cineva sa clarifice situatia. Nici Maria Buzila, nici altii dintre participantii la manifestarea de protest nu au parasit locul din fata Primariei inainte de expirarea timpului solicitat pentru proteste.

Frica ascunde argumentele

Multi dintre ei au luat cuvantul. Pe langa mesajele de sustinere a familiei Buzila, s–au auzit destul de des fraze de genul "Oameni buni, treziti–va", "Azi l–au omorat pe sotul meu, maine se poate intampla cu fiul Dvs.", "Rog martorii sa nu se teama", "Nimeni nu trebuie sa aiba frica, daca respecta legile", "Oamenii se tem sa spuna adevarul", "Colegii lui nu au venit la miting, pentru ca se tem sa nu–si piarda locul de munca".

Nicolae Gaibu, angajat al Intreprinderii de Stat "Registru", ne–a spus ca l–a cunoscut pe Alexei Buzila din studentie. "Am studiat impreuna criminalistica la Volgograd. Apoi am lucrat impreuna in multe colective. Ma tem ca anume corectitudinea si exigentele lui au fost fatale. Nu admitea ca cineva sa incalce ordinea publica, si dupa reiese din datele anchetei — i–ar fi facut observatie unui sofer care a incalcat regulamentul rutier, iar acesta, fiind se pare ca fiul cuiva, l–a lovit din suparare," a declarat Nicolae, adaugand ca adevarul ar fi totusi in mainile responsabililor de ancheta.

"Nu vreau sa acuz pe nimeni nefondat. Vreau doar ca, in baza legii, sa fie stabilit adevarul si adevaratul faptas. Sunt probe, sunt martori, nu cred ca e imposibil sa fie clarificata situatia. Prin judecarea vinovatului, sotul meu nu va reveni, dar va fi spus adevarul si oamenii vor fi incurajati sa respecte legea in Moldova", ne–a declarat Maria Buzila. Ramasa cu doi copii minori, fiica eleva si fiul proaspat student la Chisinau, ea bate in fiecare zi drumurile in cautarea adevarului, dorind sa redea copiilor curajul de a merge inainte in tara pe care a aparat–o de injustitii chiar tatal lor.

Alina Radu


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com