Nr. 52 (15 septembrie 2005)

EXOD

Morti in Africa

Saptamana trecuta, o aeronava din Moldova a suportat un accident in Kongo, in care au decedat 10 oameni, declara un site african cu referinta la date furnizate de Guvernul Moldovei.

Acelasi site citeaza surse ale Procuraturii Generale din Moldova, din care reiese ca doua persoane au supravietuit.

Presa africana sustine ca cei zece decedati erau cetateni ai Moldovei si Ucrainei. Aeronava era de tip Antonov si se pare ca apartinea firmei moldovenesti "Aerokom". Reprezentantii Guvernului moldovean au mai declarat ca aceasta companie moldoveneasca avea licenta de activitate nevalabila. Presa din Kongo mai arata ca avionul a cazut la scurt timp dupa decolare, din cauza conditiilor meteo, cauzand moartea celor aflati la bord. In Kongo avioanele sunt considerate un mijloc de transport mai sigur decat cel auto, din cauza gruparilor armate care declanseaza conflicte violente in zona.

Aterizare fortata in Cipru

Cu cateva saptamani in urma, pe Aeroportul din Larnaca a aterizat fortat un Saab al Companiei "Air Moldova". La bord se aflau cateva zeci de pasageri cu destinatia Chisinau. La scurt timp dupa decolare pilotul aeronavei moldovenesti a solicitat permisiunea unei aterizari de urgenta, deoarece descoperise probleme tehnice care puneau in imposibilitate continuarea zborului. Dupa aterizare pasagerii si–au petrecut noaptea la Larnaca, in asteptarea repararii defectiunii.

Femeile batute de soti, pana la moarte

Zilele trecute site–ul Fondului Natiunilor Unite pentru Populatie (UNFPA) a plasat mai multe articole despre Moldova la rubrica "Tara in focus. Moldova". Articolele sunt scrise de Don Hinrichsen, jurnalist si oficial al UNFPA, care a vizitat Moldova recent. Una dintre istorii prezinta situatia femeilor batute de soti.

"Am suportat 9 ani de abuz psihic si maltratari fizice de la sotul meu", spune Angela, una dintre victimele violentei in familie, in acest articol. "Nu aveam cui ma plange, caci rudele si prietenii mei nu puteau sa ma sustina. Aici in Moldova e la moda stereotipul ca femeia maritata trebuie sa taca si sa rabde orice", marturiseste aceasta femeie care a fost batuta permanent, chiar si cand era insarcinata. Desi avea studii universitare si un serviciu bun, sotul ei, de asemenea profesor universitar, a ridicat mana asupra ei ori de cate ori nu era multumit de ceva.

Intr–o buna zi Angela si–a luat cei doi copii si aplecat. Asta s–a intamplat doar dupa ce a descoperit un Centru pentru sustinerea victimelor violentei in familie. Astfel a fost ajutata sa inchirieze un apartament pentru ea si cei doi copii si sa isi gaseasca un nou loc de munca.

Doar in primele 5 luni ale anului 2005, acest centru a oferit consultanta unui numar de victime ale violentei domestice care depaseste cifra de 1000. Cateva dintre acestea au fost batute mortal, iar 14 au suportat traume serioase. "Este doar varful aisbergului, multe femei tac si indura, si nu se stie nimic despre ele", a declarat Tatiana Tofan, directorul centrului in cauza.

In articol se mai spune ca, de regula, nici politia nu este prea interesata sa ajute femeile atunci cand se plang ca sunt batute de sot. De aceea specialistii considera ca este nevoie de centre care ar ajuta sotii agresori sa renunte la comportamentul violent, deoarece este inegala situatia cand femeia trebuie sa plece cu copiii, lasand totul celui agresiv. In prezent, la Parlament a fost depus un proiect de lege cu privire la violenta domestica.

O femeie din Chisinau, multimilionara la Las Vegas

Cele mai populare ziare americane au plasat pe primele pagini, in aceste zile, pe una dintre cele mai renumite femei din Las Vegas, Alla Wartenberg, nascuta la Chisinau.

Alla, compatrioata noastra, a emigrat in SUA in 1988, la varsta de 14 ani. In prezent, fosta eleva de atunci detine in California un lant de magazine si saloane de lux, care ofera cele mai exclusive produse si proceduri cosmetice si de masaj. Ea opereaza cu milioane si–si investeste banii in terenuri scumpe din Las Vegas si in alte activitati costisitoare.

Recent, postul de televiziune NBC, a decis sa o invite pe Alla pentru a–si prezenta istoria sa in serialul cel mai popular, care se numeste "Ucenicul". La acest moment, presa a explodat cu articole de senzatie care prezinta aparitia dubioasa in business a acestei doamne.

Ziarele spun ca ea a inceput ca stripteuza in unul din cluburile elitare pentru barbati din Las Vegas. Si–a castigat banii ca "escorta" pentru barbatii care o plateau pe intreaga noapte. In aceste cluburi era cunoscuta cu numele de Alla Ecstasy sau Alla Moldova. In timp, Alla Moldova–Ecstasy a ajuns cunoscuta politiei dupa trei cazuri de omor.

Unul dintre barbatii care o vizitau la clubul de elita a declarat ca a comis trei omoruri din pasiune pentru Alla. Deoarece se indragostise de ea si dorea sa o viziteze cat mai des, Robert Acremant, s–a pomenit ca nu mai are bani disponibili, or o noapte cu Alla costa mai mult de 1000 USD. Astfel, el a organizat cateva furturi, in rezultatul carora a trebuit sa omoare doua femei si un barbat, la banii carora ravnea. Alla a fost invitata la judecatorie, dar ea a declarat ca nu a stiut de unde face Robert rost de bani.

Oricum, pe site–ul sau, Alla de la Chisinau, declara ca are 4 copii, un sot pe care il iubeste mult si o afacere pe care a pornit–o de la zero — indeplinind munci de rutina in timp ce era eleva. La 23 de ani avea deja primele saloane de frumusete, iar acum, la 31, ar putea deveni una dintre cele mai controversate staruri ale Americii.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com