Nr. 52 (15 septembrie 2005)


Editorial

O ferma de elefanti
de Aneta Grosu

autor
Marti seara, exact in ajunul deschiderii, la 14 septembrie, a sesiunii de toamna–iarna a Parlamentului, la o emisiune TV, un analist politic explica, intr–un fel aparte, sensurile "profunde" ale votului din 4 aprilie, acordat de PPCD comunistilor. Analistul spunea ca, astfel, PPCD a incalecat un elefant care duce povara si tot greul, astfel incat, cei de pe saua sa culeg roadele acestui efort si se bucura. O explicatie trasnet care, daca e sa o analizam in profunzime, dezvaluie adevarata tragedie care s–a intamplat in tagma celei mai sincere categorii de luptatori, aparuta de la 1989 incoace. In declaratie se recunoaste ca statutul de luptatori (cel putin astfel erau caracterizati membrii principalului partid de opozitie), a fost ratat in schimbul celui de "calareti" de elefant. Analistul ne mai convingea ca in urma acestei schimbari formatiunea nu ar fi pierdut prea multi alegatori, la groapa cu pierderi fiind trecuti doar acei membri si simpatizanti care nu au reusit sa se conformeze noilor conditii politice de la noi. Sa intelegem ca noile conditii ne–ar fi dictat tuturor strategia "incalecarii" elefantilor. Cei care nu au facut acest lucru, dupa 4 aprilie, nu au decat sa ia loc in categoria ratatilor.

De la acel vot incoace, analistul nu a intalnit probabil barbati in toata legea, coborati de pe baricade si construind, din chibrituri, carete, case, palate si tancuri... Le zidesc, iar seara, cand se incheie "schimbul", le ruineaza, ca a doua zi, pe aceeasi masa din bucatarie, alaturi de o cana de ceai, sa intre pe acelasi "santier" de constructie. Televizoarele vechi din casele lor, in lipsa unor conexiuni moderne prin cablu, nu receptioneaza postul de televiziune la care, marti seara, am aflat ca o "salvare demna" pentru cei care mai incearca sa–si pretuiasca identitatea si demnitatea nationala, in conditiile de comunism continuu de la noi, este incalecarea unor elefanti care i–ar duce pe sus, aratandu–le calea. Ma mai gandesc ca, de fapt, e bine ca cei de pe santierele cu chibrituri nu au aflat despre acest remediu, pentru ca, asa cum toate sunt deja impartite pe aceasta palma de pamant, si elefanti nu vor ajunge pentru toti, iar in lipsa unor ferme sau rezervatii naturale in care ar creste noi

exponenti ai acestei specii, nu ar avea nici o sansa sa–i dobandeasca, la fel cum nu au avut prea multe sanse nici pana nu demult, pe cand partidul lor nu incalecase inca "miraculosul" elefant.

De la 4 aprilie incoace, romanismul din Basarabia este surghiunit la bucatarie, construindu–si visele din chibrituri. Cei care nu accepta sau nu au aflat inca povestea elefantilor "salvatori" raman sa–si depene in singuratate amintirile despre Poduri de Flori, despre Doina si Ion, despre lupta pentru alfabet. Ceilalti le zic nostalgici, incremeniti intr–o lume pe care ei, mandrie mare, au depasit–o.


Lasati lumea sa va cunoasca...
Plasati publicitate in Ziarul de Garda
In aceasta toamna — o oferta speciala!
Telefon de contact 23–79–84
sau 079–577–363


 

Click aici pentru a vedea prima pagina a Ziarului de Garda

Politic

Secera si ciocanul interzise ca si svastica nazista

imagine

Marti la Paris, in cadrul unei intruniri a membrilor Consiliului Europei, a avut loc o prezentare a raportului "Necesitatea condamnarii internationale a crimelor comunismului". In timp ce presedintele comunist al Moldovei a mers la summit–ul ONU din SUA, pentru a promite ca va reduce in jumatate saracia, in Europa se coc politici de condamnare a crimelor si simbolicii comuniste, cerandu–se ca secera, ciocanul si steaua rosie sa fie echivalate cu svatsica — "un alt simbol al diavolului".

Marti la Paris a avut loc o sedinta speciala a Comisiei pentru Afaceri Externe a APCE, dedicata condamnarii crimelor comunismului. In cadrul sedintei au fost analizate doua rapoarte care trebuie sa aduca in atentie cele mai odioase crime comise de regimul comunist. Raportul de baza este intitulat "Necesitatea condamnarii internationale a crimelor comunismului" si este elaborat de catre parlamentarul Guran Lindblad din Suedia. Dupa cateva discutii, parlamentarii au decis sa prezinte un set de recomandari asupra acestei probleme in cadrul sedintei plenare a APCE, care va avea loc la Strasbourg in perioada 3–7 octombrie.

Sesiunea din octombrie a APCE va fi una memorabila pentru Moldova, nu doar pentru faptul ca va fi condamnat comunismul ca forma de guvernare, statul nostru fiind unicul printre tarile membre ale CE condus de un presedinte comunist. Condamnarea comunismului va fi ascultata in plen nu doar de catre deputatii comunisti, delegati la APCE, ci si de catre membrii celorlalte fractiuni parlamentare si chiar de insusi presedintele Parlamentului, Marian Lupu, care a ajuns in Legislativ pe listele Partidului Comunist. Tot in cadrul acestei sesiuni va fi prezentat si discutat, in plen, raportul "Functionarea institutiilor democratice in Moldova" (comunista) prezentat de raportorii Josette Durrieu si Andre Kvakkestad. Se preconizeaza ca in cadrul aceleiasi sesiuni sa fie readusa in atentia oficialilor europeni problema detinutilor politici de la Tiraspol, Andrei Ivantoc si Tudor Petrov–Popa.

Continuare
SondajimagineAjuta Basarabia sa citeasca

Astazi mii de scoli, de biblioteci publice, de familii sarace, de victime ale deportarilor staliniste, de veterani ai Armatei Romane nu au acces la ziare de limba romana.
Ajuta–I sa citeasca! Doneaza pentru abonarea unui om la Ziarul de Garda.
Un abonament anual costa 100 lei moldovenesti, sau 250.000 lei romanesti, sau 8 dolari SUA.
Preferintele le puteti anunta prin e–mail: ziaruldegarda@yahoo.com

Banii ii puteti transfera la:
Banca Comerciala Romana, filiala Chisinau, Rep.Moldova
MDL222400000101228
RON222409100101228
USD222400100101228
SWIFT CODE: RNCBMD2XXXX
CITIBANK N.Y.USA, CODE SWIFT: CITI US 33
Cod bancar: 280101868


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com