Nr. 51 (8 septembrie 2005)

EXOD

Umpland buzunarele celor de acasa

Suma transferata de persoanele fizice, aflate peste hotare, prin canalele oficiale s–a ridicat la 120 mil. USD. Probabil ca tot atatia bani au intrat in tara fara a fi inregistrati. EXPERT–GRUP considera ca influxurile valutare inregistrate, provenite de la muncitorii moldoveni, au depasit 150 mil. USD. O parte din acesti bani finanteaza investitiile facute de gospodariile casnice (studii, imobile, automobile) sau de catre patronii unor micro–intreprinderi.

Dar cea mai mare parte din acesti bani sunt cheltuiti pentru consum, sporind semnificativ puterea de cumparare a gospodariilor casnice, in special pentru bunuri de folosinta indelungata. Datele statistice sugereaza ca cheltuielile de consum cresc in mod accelerat in cazul gospodariilor casnice rurale a caror dotare cu electrocasnice s–a imbunatatit comparativ cu anul 2000, in timp ce in cazul gospodariilor orasenesti dotarea s–a inrautatit la toate pozitiile.

Rusia controleaza Moldova prin lucratorii migranti

Dupa ce Vladimir Voronin a castigat alegerile in Moldova pe o platforma antiruseasca, dand curs si unui scandal provocat de deportarea rusilor din Moldova in perioada preelectorala, a devenit clar ca o rasplata eficace a Moscovei pentru aceasta fapta a Moldovei ar fi nu stoparea gazelor sau a datoriilor, ci a migrantilor moldoveni care lucreaza in Rusia. Este suficient de spus ca mai mult de o patrime din forta de munca a Moldovei a emigrat in strainatate, remitentele anuale acoperind 25 la suta din produsul intern brut (cel mai inalt in CSI si Europa). Aceasta suma depaseste bugetul anual al tarii. Circa 60 la suta din toti migrantii din Moldova pleaca in Rusia, in timp ce in Italia, care ocupa pozitia a doua, sunt angajati doar 20 la suta din emigrantii moldoveni.

In acest sens o decizie drastica a presedintelui Putin fata de Moldova poate insemna deportari pe scara larga a moldovenilor. Aceasta ar putea fi o politica populista de scurta durata. Alaturi de Moldova, alte state CSI cum ar fi Tadjikistan, Georgia, Ucraina si Belarus, suporta aceeasi dependenta de banii trimisi de lucratorii imigranti in Rusia. Conformarea Rusiei cu acest fenomen de liberalizare extinsa a migratiei aduce si avantaje, deoarece aceasta presupune un control geopolitic mai extins al Rusiei asupra statelor CSI. Acest rol al Rusiei ca sursa importanta de remitente favorizeaza impresia importantei statului rus fata de fostele state ex–sovietice.

(Adaptat dupa un comentariu publicat de agentia PRIME–TASS)

Moldovenii, ca tigarile...

O organizatie criminala din Grecia care folosea imigrantii moldoveni la producerea tigarilor de contrabanda a fost deturnata de politie zilele trecute, scrie ziarul "Kathimerini".

Milioane de tigari au fost produse, in mod ilegal, intr–o fabrica instalata intr–un subsol din frumosul oras grec Tessaloniki. Capul retelei, un grec de origine armeana, cu varsta de 35 de ani, este acuzat acum ca angaja imigranti din Moldova si Ucraina. Conationalii nostri munceau in grupuri de cate 20 de persoane, deja de vreo 6 luni, si erau rasplatiti cu cazare si masa.

Capul retelei este acum acuzat de formarea unei organizatii criminale, de spalare de bani, de plastografie si de violarea legislatiei vamale. In urma raidului politiei au fost descoperite peste 80 de tone de tutun si 2,3 milioane pachete de tigari de contrabanda, majoritatea avand o marca contrafacuta a unui tip de tigari foarte cunoscute in Grecia.

In incaperile "fabricii" au fost descoperite utilaje si masini de impachetare a tigarilor, dar si incaperi destinate cazarii muncitorilor, dotate cu camere video conectate la un sistem de securitate. Politia a declarat pentru presa ca acest caz este unul fara precedent in Grecia. In presa greaca nu s–au facut alte referinte la situatia ulterioara a bietilor imigranti moldoveni descoperiti in urma acestui flagrant.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com