Nr. 51 (8 septembrie 2005)

 Editorial

Bustul lui Cozma
Desi este unul dintre cei mai proaspeti ministri, viata sa este deja tulburata de numerosi dusmani. Continuare 

Diplomatia confundata cu agronomia
In plina vacanta parlamentara, politica si sociala, adica mai departe de ochii si urechile lumii, presedintele Vladimir Voronin a semnat un Decret privind numirea lui Ion Filimon, agronom, primar pe la Napadeni, Ungheni, fost deputat din partea Partidului Comunistilor, ex–presedinte al comisiei pentru agricultura, in functia de Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar in Belarus Continuare 

Nunta
E toamna. Postul Sfintei Marii a trecut si au inceput nuntile, cumetriile si tot felul de petreceri moldovenesti. Continuare 

Bustul lui Cozma

Desi este unul dintre cei mai proaspeti ministri, viata sa este deja tulburata de numerosi dusmani. Noi, cei care am trait decenii la rand cu dusmanii in propria casa, ar fi trebuit sa–i intelegem starea de ministru, atacat de inamici. Frica, incertitudine, nesomn si neliniste… Cele cateva luni de sefie la Ministerul Culturii si Turismului l–au obosit pe ministrul nostru, revenit in patrie dupa o grea misiune diplomatica in tara Marii Moarte. Chiar daca a obosit deja de rutina autohtona, tanarul ministru gaseste puteri sa lupte… pana si cu mortii, in numele realizarii amplului plan de guvernare comunista.

Astfel ca, dupa 15 ani de la revenirea la identitatea noastra nationala, redobandita prin lupta, vin in functii ministri de o structura si factura speciala. Dintre cei care, prin 1989, pe atunci cand tinerii basarabeni spalau tancurile cu sange, nu erau nicaieri in alta parte decat la Moscova, fiind instruiti cum ar trebui predata si interpretata istoria. Aflandu–se pe atunci departe de casa, actualul ministru al Culturii asa si nu a inteles, ca "duhul nu se–aseaza pe calup" (citat din Leonida Lari). Si pentru ca nu a inteles asta, incearca astazi sa aseze duhul national al basarabenilor, pe calupul inventat si fortificat stangaci, dar brutal, de actuala guvernare comunista.

Cateva exemple recente demonstreaza cat de "periculoasa" si cat de "mistuitoare" este lupta ministrului cu dusmanii sai. La sfarsit de august, in ajunul sarbatorilor noastre nationale, Cozma a spus ca nu va permite instalarea bustului marelui scriitor roman, Liviu Rebreanu, pe Aleea Clasicilor din Chisinau. A spus si s–a tinut de cuvant. O motivare ridicola, potrivit careia bustul nu ar prezenta valoare artistica, a tinut piept in fata argumentelor intelectualitatii noastre si, la 31 august, de Ziua Limbii Romane, cei prezenti pe Aleea Clasicilor nu aveau de facut nimic altceva decat de a se tot intreba: de ce, pentru instalarea bustului, ar fi trebuit solicitata permisiunea si acordul lui Cozma pe cand exista deja un plan national de edificare si completare a sirului de busturi ale marilor nostri scriitori?

Lupta ministrului cu dusmanii nu s–a incheiat insa cu acest episod rusinos pentru intreaga noastra cultura. La spectacolul consacrat Limbii Romane, el nu a putut suporta sa auda "Doina" lui Eminescu si a iesit demonstrativ din sala. A ramas uimita intreaga prezenta, demnitarul insa se simte in continuare bine mersi. Stupefiati, dar fara solutii la cei 15 ani de la redobandirea identitatii nationale romanesti, acceptam, aproape ca tacand, in functii ministri care inventeaza dusmani din randul scriitorilor romani si a podoabelor limbii romane, pornind, tot ei, lupta cu acestia. Fug din salile de spectacole atunci cand aud "Doina" lui Eminescu, il prigonesc pe Rebreanu de la locul sau, cucerit in istorie.

"Avem un ministru pe potriva culturii noastre", veti zice, amintind aici cum, dupa spectacolul nocturn din Piata Marii Adunari Nationale, tot de Ziua Limbii Romane, grupuri de tineri imbatati de excesul de alcool comercializat pe parcursul intregii zile in centrul Chisinaului, se bateau cu picioarele si pumnii chiar in fata Catedralei "Adormirea Maicii Domnului".

Aneta GROSU


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com