Nr. 51 (8 septembrie 2005)

 Adevarul

Cenusareasa in bordel
Noua creatie a lui Radu Poclitaru, coregraf moldovean, a trezit nemultumirea urmasilor compozitorului rus, Serghei Prokofiev. Continuare 

Teatrul «M. Eminescu» va evolua la Cairo
Teatrul "M. Eminescu" din Chisinau va participa in perioada 20–30 septembrie, la cea de–a 17–a editie a Festivalului International de Teatru Experimental din Cairo. Continuare 

Cenusareasa in bordel

Noua creatie a lui Radu Poclitaru, coregraf moldovean, a trezit nemultumirea urmasilor compozitorului rus, Serghei Prokofiev. Vestita piesa "Cenusareasa", montata intr–o versiune moderna de balet de coregraful Poklitaru la Opera din Riga, a cauzat retragerea piesei din repertoriu, in timp ce vanzarea de bilete pentru aceasta "Cenusareasa" a cunoscut o cresetere nemaiintalnita.

Recent, Opera Letona a suspendat spectacolul montat pe baza piesei "Cenusareasa" de Prokofiev, dupa ce fundatia succesorilor compozitorului a protestat impotriva faptului ca actiunea piesei a fost transpusa intr–un bordel.

"Am fost fortati sa suspendam "Cenusareasa" din cauza unei dispute cu Fundatia Prokofiev, dar show–ul n–a fost anulat", a declarat Mairita Brice, purtatoarea de cuvant a Operei Letone, lunea trecuta pentru agentia de presa AFP.

Renumita poveste a lui Charles Perrault, cunoscuta de fiecare copil din lume, a fost transpusa pe muzica de Prokofiev, in 1940, cunoscand de atunci un succes enorm pe marile scene lirice ale lumii. In luna mai a acestui an, aceasta piesa de balet a fost montata pe versiunea regizorului moldovean Radu Poklitaru. In aceasta versiune, Cenusareasa lucreaza servitoare intr–un bordel care apartine mamei sale vitrege si unde surorile sale vitrege sunt prostituate. In afisele care anunta acest spectacol se spune clar ca este un spectacol destinat doar adultilor si nu este recomandat tinerilor de pana la 16 ani.

Conducerea Operei Letone a apreciat foarte mult acest spectacol. "Este o istorie frumoasa si plina de sinceritate", asa sunt citati conducatorii Operei de catre BBC.

Poclitaru s–a lansat ca autor modern si controversat, montand in 2003 un alt balet de Prokofiev, "Romeo si Julieta", la renumita Opera "Bolsoi" din Moscova. "Aceasta a fost cea mai controversata si cea mai scandaloasa premiera in istoria celei mai renumite scene de balet din Rusia" a scris presa rusa, mentionandu–se ca spectatorii s–au manifestat prin strigate de indignare si hohote de plans. Desi criticii de teatru au apreciat ca acesta este inceputul sfarsitului baletului clasic si al Teatrului "Bolsoi" in special, alte teatre s–au grabit sa il invite pe Poclitaru.

Acum el a reaparut cu aceasta versiune controversata, lansata in luna mai, care, din pacate, doar dupa a doua prezentare, a fost scoasa din repertoriu.

Purtatoarea de cuvant a Operei Letone a declarat ca piesa nu e retrasa totalmente, ci stopata pentru un timp, pana se vor limpezi apele si se va ajunge la un final, in disputa cu Fundatia britanica Prokofiev. In primele scrisori, parvenite de la urmasii si mostenitorii compozitorului rus, au fost reclamate schimbarile in coloana sonora a operei, ceea ce nu a fost acceptat de conducerea teatrului din Riga, deoarece nu s–au facut modificari ilegale in muzica. Potrivit Mairitei Brice, membrii fundatiei au declarat ca au avut un soc atat in cazul versiunii recente a "Cenusaresei", cat si in cazul spectacolului "Romeo si Julieta", ambele montate de Poclitaru.

Piesa va fi pusa din nou pe scena, imediat dupa incetarea disputei dintre Opera din Riga si Fundatia Prokofiev.

Alina Radu


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com