Nr. 51 (8 septembrie 2005)


Editorial

Nunta
de Alina Radu

autor
E toamna. Postul Sfintei Marii a trecut si au inceput nuntile, cumetriile si tot felul de petreceri moldovenesti. Tot omul ajunge la o nunta toamna, am ajuns si eu. A fost o nunta crestomatica, dar din doua motive imperfecta. Dupa inchinarea catorva pahare de coniacuri si vinuri bune, acoperite de bucate aromate, muzicantii au dat dezlegare la hore si picioarele nuntasilor au ridicat intreaga sala.

Au dansat toti. Mireasa ripostase designului alungit al rochiei, saltand cu faldurile in maini, mirele acceptase inactiunea antiperspirantelor si tinea ritmul cu aleasa sa, adolescenti din randul vorniceilor horind stangaci in haine noi, vulcanesteni dibaci chiuind si sarind focos, nordence dansand cu mainile sus, domnisoare de onoare scanteind cu umeri albi, femei maritate dezvaluind slituri adanci, barbati atinsi de bruma dansand tinereste si scripcari neobositi nenorocind strunele si incaltamintea de gala a nuntasilor. In atmosfera nuntii se infiltrase un fel de virus de veselie, o frenezie ametitoare, de parca toti odata ar fi inteles pentru prima data gustul dansului. Decibelii rupeau boxele si nuntasii pareau surzi si orbi la orice ar fi venit din afara acelei sarbatori, sa fi fost chiar Vezuviul in eruptii la usa ca nimeni nu s–ar fi oprit, caci prea erau toti molipsiti de beatitudine, prea ametitor se amestecasera vapori de "Cricova" cu "Chanel 5", prea se fixasera privirile nuntasilor pe reliefurile nuntaselor, prea se electrizasera in strangeri voluptoase mainile vorniceilor si ale drustelor, prea adanc penetrase fiorul genezei pe barbatii si femeile acelei nunti.

Aerul petrecerii era saturat de dragoste, veselie, dorinte si nimeni sau aproape nimeni nu cuteza sa se desprinda din nunta. Un bunic cu vreo opt decenii in carja isi scosese si el la hora incheieturile strivite de saruri, o femeie bolnava de cancer, prinse o bruma de rumeneala in obrajii de ceara, dansand de lasase hat la o parte clipa lacoma a apusului, doi securisti, invitati ca nuntasi de rand, s–au lepadat si ei de vigilenta profesionala, dansandu–si sotiile imbracate in costume roz.

Ar fi fost oare o nunta perfecta, de ar fi lipsit metastaza canceroasa si cei doi securisti?

A fost o nunta perfecta, caci o parte din nuntasi in inocenta lor nu au observat cele doua fenomene morbide, ceilalti le–au observat, dar si–au trait fericirea, acceptand realitatea asa cum este ea.

E toamna si in Moldova se coc alte mariaje politice. Sa observam si sa stam de Garda.

Politic

Bogati si saraci

imagine
Primul om din stat, Vladimir Voronin, are un apartament, o vila, un garaj, "un vehicul motorizat" si doua loturi de pamant. Iurie Rosca, vicepresedintele Parlamentului, detine trei loturi de pamant, cinci case de locuit si un autoturism. Vasile Tarlev are o singura casa de locuit, o vila si doua loturi de pamant.

Aceasta este averea celor trei politicieni, indicata in declaratiile lor de venit si proprietate pentru anul 2004 si facute publice recent de catre Comisia Centrala de Control (CCC). Astfel ca averea presedintelui republicii este estimata la 308.333 lei, a vicespeakerului Iurie Rosca — la 583.000 de lei si a prim–ministrului — la 166.687 de lei. Potrivit CCC, Marian Lupu, presedintele Parlamentului, este proprietarul a doua apartamente si a unei masini, estimate de el la suma de 151.000 de lei.

Cei mai "scumpi" demnitari

Cea mai impunatoare avere a declarat–o deputatul comunist Dmitrii Todoroglo (ex–ministrul Agriculturii si Industriei Alimentare). Acesta a recunoscut ca are un apartament, un autoturism si o remorca — toate in valoare de 751.962 de lei. Pe locul doi in topul demnitarilor cu cele mai mari averi se afla Iurie Rosca, fiind urmat de deputatii comunisti: Mihail Camerzan (564.910 de lei — valoarea unui lot de pamant, a doua apartamente, a unei vile, a unui garaj si a doua autoturisme), Eugenia Ostapciuc (423.143 de lei — doua loturi de pamant, un apartament — proprietate privata si unul cu drept de folosinta, o vila si un automobil) si Victor Stepaniuc (250.000 de lei — doua loturi, un apartament — proprietate de stat, o casa de locuit, un autoturism si un microbuz — coproprietate).

Continuare
Sondaj
 

Click aici pentru a vedea prima pagina a Ziarului de Garda


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com