Nr. 5
26 august 2004
Forum    
Redactia


Foto autor

Aneta Grosu

Radiografia Independentei

Sambata, 21 august, echipa Ziarului de Garda a inaugurat Clubul de dezbateri SPUNE ADEVARUL. Printre proiectele Clubului figureaza intalniri cu cititorii si dezbateri publice pe marginea celor mai actuale teme din societatea noastra. La inaugurarea Clubului SPUNE ADEVARUL cei prezenti au discutat despre Independenta R. Moldova, declarata acum 13 ani. Va propunem opinii diferite, iar concluziile va apartin.

Haralambie Moraru, scriitor:
Independenta nu mi–a adus nimic. Raman in continuare un nemultumit. Cum am spus in ultima mea carte, in esenta, omul este singur si in cea mai mare parte a vietii sale este singur cu Dumnezeu. Dupa tot se s–a produs in R. Moldova de la declararea Independentei — farse, esecuri, tradari –, constat cu regret ca nu ma mai intereseaza ceea ce se intampla acum cu R. Moldova…

Vladimir Iacovlev, savant:
Sunt independent, in primul rand, pentru ca sunt specialist in stiintele naturii, iar natura, in esenta ei, este independenta. Ea este cea care dicteaza traditiile de viata intr–un spatiu de viata, ea dicteaza conditiile independentei unei societati, a unui stat chiar. Sunt independent prin profunzimea cunoasterii acestui spatiu de viata, prin cunoasterea care–mi determina mentalitatea. Ma simt independent chiar si in acest stat manipulat, organizat si condus din afara. Mark Horton, un tanar de vreo 30 de ani, reprezentant al Bancii Mondiale prin 1998, mi–a spus ca R. Moldova poate sa–si capete adevarata independenta, schimbandu–si mentalitatea, cunoscandu–si in profunzime valorile, identificandu–si problemele, dar si solutiile acestora. Din pacate, asa–zisa clasa politica de la noi nu poate produce valori. Clasa noastra politica este una de conjunctura, care serveste, in exclusivitate, propriilor sale interese. Este o categorie usor manipulabila, derutata in convingeri, in mentalitate, o clasa politica axata pe doctrine care nu corespund mentalitatii. Se incearca imbracarea unor vesminte pentru un sistem neordonat, dereglat functional. Doctrinele nu pot fi aplicate cu succes in R. Moldova, pentru ca statul ca atare nu este structurat corespunzator, iar societatea civila este una rudimentara.

Elena Curcubet, psiho–sociolog:
De obicei, lumea prefera sa vorbeasca mai frecvent despre reformele politice, economice, decat despre cele psihologice. Este bine cunoscuta teoria potrivit careia mai intai se produc revolutiile, schimbarile politice, dupa care, mai tarziu, urmeaza si reformele economice. Este important ca acestea sa se axeze pe realitati politice bine argumentate. Schimbarea de mentalitate, insa, se produce doar concomitent cu alternarea generatiilor, or, putem vorbi despre un om intelectual doar atunci cand are vreo trei generatii de intelectuali in spatele sau. La noi, schimbarile politice au fost realizate insuficient, iar cele economice au deraiat in toate directiile, degradand chiar. In aceste circumstante, mentalitatea ramane aproape neschimbata. Daca incercam sa facem o analiza, intelegem ca mentalitatea se schimba foarte greu si atunci cand economicul este blocat, iar politicul deraiaza, mentalitatea ramane inchistata. De altfel, nu este corect sa vorbim despre stagnare, deoarece trebuie sa recunoastem ca stagnarea nu–i nimic altceva decat degradare.

Cat priveste independenta, mi–am pus si eu intrebarea pe care si–o adreseaza mai multi: cand anume a fost R. Moldova un stat independent, in momentul in care, in 1990, la 4 septembrie, Transnistria isi declara independenta, iar R. Moldova facea acelasi lucru abia in august, 1991. E o intrebare retorica la care nu pot sa raspund.

De cand a fost declarata independenta, R. Moldova s–a ales cu un conflict violent, despre care lumea crede ca e unul politic. Chiar daca, se pare, lumea e in cautare de solutii, iar mediatorii depun eforturi pentru depasirea crizei, acest conflict ramane unul care poate reizbucni in orice clipa. Sunt niste conditii care–i determina pe cetatenii R. Moldova sa fie pesimisti. Multi argumenteaza ca Transnistria e un pamant care nu ne apartine. In acest caz, cum oare sa luptam pentru integritate? Astfel, timpul trece, iar conflictul transnistrean devine unul favorabil pentru cei care stiu sa se imbogateasca pe seama razboaielor. Trafic de arme, spalare de bani, toate contribuie la imbogatirea capilor lumii interlope si la degradarea continua a conditiei economice a R. Moldova.

Valerian Dorogan, doctor in stiinte:
Daca vorbim despre independenta, va pot spune simplu: ma simt independent doar atunci cand sunt singur acasa. Daca apare cineva — devin dependent… Despre R. Moldova, trebuie sa recunoastem ca este dependenta atat din punct de vedere economic, cat si politic, in primul rand de Rusia. Sunt sigur ca, de la declararea Independentei incoace, am fi putut prospera daca am fi inteles ca independenta unei tari nu poate fi determinata doar de functionarea oficiala a unui Guvern, a unui Parlament si a unui presedinte… Independenta e cu totul altceva. Aceasta categorie ar trebui sa se manifeste prin puterea economica si politica a statului. Nu cred ca in urmatorii 10–20 de ani, cu mentalitatea noastra, cu lipsa demnitatii noastre nationale, am putea avansa.

Ion Osoianu, director executiv, Casa “Europa”:
In raport cu un stat, la fel ca si in raport cu o persoana, independenta nu poate avea valoare absoluta. Oricand si oriunde apar diverse conditii care determina dependenta omului sau a statului in anumite circumstante.

In 1991, cand a fost declarata independenta R. Moldova, eu aveam varsta de 11 ani. Atunci Independenta mi–a deschis, intr–un fel, ochii, demonstrandu–mi ca lumea poate fi vazuta si din alt unghi de vedere. De atunci am constatat ca in lume exista si alte sisteme de valori decat cele recunoscute in perioada sovietica. Atunci cand analizez situatia de la noi, imi place sa fac comparatie cu alte state. In anii 90, ne–am aflat impreuna. Cum am evoluat, intre timp, si unde am ajuns astazi? Cred ca un motiv serios al actualei stari de lucruri este starea de “conservare” a elitei politice din Moldova. Faptul ca elita politica ramane neschimbata, a provocat aceasta stare de impas. Devine tot mai clar ca, la acel moment, noi nu am fost pregatiti sa–i inlocuim pe fostii guvernanti. Comunistii de atunci au fost inlocuiti cu alti comunisti, din alte esaloane ale aceleiasi puteri. Din pacate, acest fenomen continua si astazi. Este adevarat ca, desi destul de greu, continua formarea unei noi clase de politicieni. Tinerii plecati la studii in Europa revin, chiar daca putini deocamdata, in Moldova. Anume ei ar trebui sa devina miza principala a societatii, in cazul in care aceasta isi doreste cu–adevarat o schimbare.

Corneliu Ciurea, vicepresedinte PSL:
Nu exista nimic absolut independent, nici chiar SUA nu este un stat independent si, cu atat mai mult, George Bush, care e dependent de orice. Astfel incat, nu ar trebui sa deplangem aceasta lipsa a noastra de independenta si consider, intr–o tonalitate optimista (care, de altfel, e una sincera), ca Independenta ne–a oferit mari sanse. Oricum, este mai bine sa fii un stat independent, decat unul in componenta oricarui alt stat, vecin sau mai indepartat. Mie, personal, Independenta mi–a oferit sanse serioase, pe care sper ca le fructific. Mi se pare o mare greseala sa declari ca R. Moldova a avut de pierdut din cauza Independentei, este chiar un act de nedreptate crasa. Si argumentul ca, iata, din cauza Independentei, ne–am ales cu un razboi de durata, este unul exagerat, deoarece razboiul de la Nistru este una dintre consecintele destramarii URSS. Ne–am dorit destramarea imperiului si, deci, trebuie sa suportam aceste consecinte. Schimbarile categorice atrag dupa sine consecinte nefaste. Chiar si o casatorie poate avea consecinte nefaste, si o mare dragoste; trebuie, deci, sa fim pregatiti de a suporta si consecintele destramarii unui imperiu.

Dorian Furtuna, membru al Consiliului politic central, Alianta “Moldova Noastra”:
Prin esenta sa, omul nu poate fi in totalitate independent. Nici chiar Buddha sau Hristos nu au fost independenti, chiar daca au fost liberi. Independent, de nevoie, a fost Robinson Crusoe, dar nu a fost liber. Si noi ne–am declarat independenti, dar nu suntem liberi. La 27 august 1991, R. Moldova si–a declarat Independenta pe care, din pacate, nu a obtinut–o. De fapt, atunci nu s–a produs, cum era de asteptat, o izbavire, ci, mai degraba, un fel de schimbare a accentelor. S–au schimbat factorii de care am fost dependenti. In conditiile globalizarii, cu atat mai mult nu putem fi independenti, atat persoanele, luate in parte, cat si statele.

Anatol Moldovan, primar de Ialoveni:
In gandurile mele eu sunt independent, dar in afara lor, sunt departe de a fi astfel. Pentru a–si pastra independenta si suveranitatea, orice tara are nevoie de o conditie economica favorabila. Imi amintesc ca, in 1991, declararea Independentei mi–a adus bucurie. Ulterior, insa, cand am inceput sa analizez in profunzime lucrurile, am inteles mai multe subtilitati. Printre acestea sunt aspectele legislatiei noastre, Chiar daca R. Moldova are legi bune — lucru recunoscut deseori si de expertii europeni –, in cadrul acestora descoperim numeroase articole care se bat cap in cap. Mai e ceva. Deseori, legile nu functioneaza in favoarea cetatenilor simpli. Asta pentru ca, uneori, sunt adoptate dupa bunul plac si reiesind din interesele unor anumite persoane. Independenta i–a oferit R. Moldova mai multe sanse. Pentru claritate in aceasta problema, situatiile ar trebui analizate in plan comparativ. Nu demult m–am intors din SUA, unde am participat intr–un program organizat de Ambasada. Intors acasa, am inteles ca avem un potential enorm, dar nu suntem siguri pe puterile noastre si nu ne putem consolida eforturile atunci cand avem de realizat niste scopuri importante. Trebuie sa ne solutionam singuri problemele, in conditii de transparenta care, regretabil, ne lipseste. Transparenta este puterea noastra. Sunt adeptul puterii a patra si sunt gata sa colaborez cu reprezentantii acesteia in identificarea problemelor care blocheaza mersul inainte al societatii. Este stiut ca, ascunzand, betonand problemele, acestea nu dispar, ci se agraveaza.

Dorin Chirtoaca, jurist, Comitetul Helsinki pentru Drepturile Omului:
Independenta R. Moldova exista doar pe hartie, iar cetatenii R. Moldova nu resimt ideea de cetatenie si de apartenenta la un stat independent. Mai curand resimt o dezamagire in raport cu ceea ce s–a intamplat de la 1991 incoace. Guvernarile au discreditat foarte multe conceptii democratice, compromitand Independenta. Factorii externi, dar si autoritatile noastre au cedat atributele independentei si democratiei, punand astfel piedici fagasului democratic al R. Moldova. Or, guvernantii nostri au cedat separatistilor stampilele vamale, alte atribute diplomatice si de serviciu, iar un stat nu poate fi independent atata timp cat pachetele majoritare ale unor intreprinderi strategice cum sunt “Moldova–Gaz” sau intreprinderile energetice, sunt cedate unor state straine. De asemenea, un stat nu poate fi independent atata timp cat in fruntea lui stau oameni cu radacini infipte puternic in regimul sovietic. Ei sunt cei care ne–au adus la conditia actuala. Ne conduc aceiasi oameni care doar isi decoloreaza un pic nuantele politice. Ei apar in fata oamenilor cu mesaje populiste, iar lumea, neavand alternative, ii crede. Atata timp cat nu se va schimba aceasta generatie de guvernanti, nu avem la ce ne astepta. Pentru a reda viata conceptului de independenta a R. Moldova, puterea politica ar trebui sa fie detinuta de oameni care nu au legaturi cu vechiul sistem, cu serviciile secrete ale URSS care au fost preluate, la fel ca si statul, de Federatia Rusa si care functioneaza cu mult succes la Tiraspol, dar si la Chisinau, ba chiar se pare ca formeaza, impreuna, o ramura a serviciilor secrete ale Federatiei Ruse. Spre deosebire de Tarile Baltice, noi nu am avut politicieni care si–ar fi pastrat simtul patriotic. Cei care au fost erau vanduti completamente imperiului. Si daca dorim cu–adevarat ca R. Moldova sa aiba vocatie europeana, ar trebui sa ne debarasam de oamenii vechiului regim.

Cat ma priveste, Independenta R. Moldova am perceput–o drept un inceput de cale, eveniment care ne–a dat de inteles ca trebuie sa ne luam soarta in maini si sa ne formam propriul destin. Eram prin clasa a sasea. Anii care au urmat mi–au adus speranta ca lucrurile merg intr–o directie buna. Intre timp, insa, am inteles ca totul a fost un joc bine ghidat si ca poate lucrurile ar fi evoluat altfel, daca in primul Parlament, cel de dupa declararea Independentei, democratii nu ar fi avut doar o treime din mandate. De fapt, guvernarea era asigurata de altcineva. Asa a inceput ruinarea R. Moldova. Astazi, este nevoie ca in R. Moldova sa vina in viata publica altfel de oameni, care nu ar astepta schimbari peste noapte, ci ar munci pentru prosperarea acestui taram.

Lucia Culev, jurnalista, radio “Antena C”:
Drama noastra e ca nu stim sa beneficiem de Independenta si de Libertate. Ea a venit ca un dar peste noi, iar noi, pentru ca asa ne este firea, nu stim ce sa facem cu ea. Ma refer aici la studii, la activitati de afaceri. Cei care au stiut sa valorifice aceste domenii au fost intotdeauna in minoritate. Mai e ceva: oamenii nostri nu prea suporta succesul altora si atunci le taie aripile.

Nu cred ca avem vocatia Independentei, asta nu inseamna insa ca trebuie sa renuntam la ea. Trebuie sa exersam si atunci, poate, alte generatii vor beneficia de ea. Cat ma priveste, nu–mi imaginez cum as fi altfel, decat independenta. Chiar daca au ramas putine oaze de independenta in R. Moldova, sunt decisa sa lupt pentru ea.

Libertatea si Independenta nu vin de la sine, ele se cuceresc. Din aceasta cauza, nu aprob deciziile de a pleca de aici, in cautarea altor solutii de viata. Plecarea nu–i altceva decat recunoasterea ca nu mai poti face nimic. Impreuna, cu mai mult efort, trebuie sa demonstram sa putem face ceva la noi acasa.


Radiografia Independentei
Sambata, 21 august, echipa Ziarului de Garda a inaugurat Clubul de dezbateri SPUNE ADEVARUL. Printre proiectele Clubului figureaza intalniri cu cititorii si dezbateri publice pe marginea celor mai actuale teme din societatea noastra. Continuare 

Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
ziaruldegarda@yahoo.com