Nr. 49 (21 iulie 2005)


Editorial

Terry Davis, anonim in Moldova
de Alina Radu

autor
Zilele trecute, Terry Davis, secretarul general al Consiliului Europei, le–a petrecut la Chisinau. Deoarece presa a avut acces limitat la evenimente, limitat chiar si la conferinta de presa Voronin–Davis, am urmarit comunicatele oficiale. Am deschis site–ul presedintelui Voronin. La rubrica "Comunicate de presa" — ultimul data cu 15 iulie si relata despre vizita lui Voronin la Comrat, la rubrica "Discursuri si mesaje" — ultimul discurs era din 10 iunie, iar la rubrica "Interviuri" — ultimul interviu era din decembrie trecut, acordat postului "Pervii kanal v Moldove". La rubrica "Arhiva foto" — comunistul Voronin insotit de inalte fete bisericesti, luna trecuta la Calarasi. Nimic despre Terry Davis si despre cei 10 ani ai Moldovei in Consiliul Europei. La capitolul "Acreditare" — un numar de telefon care nu raspunde. Despre acreditarea la Presedintie va putem spune ca am fost informati de la inceputul anului ca am putea fi acreditati dupa alegeri, iar dupa alegeri ni s–a spus ca nu se mai fac acreditari, poate la anul. De ce dar aceasta rubrica permanenta pe site–ul presedintelui? Pentru crearea impresiei de transparenta si toleranta fata de mass–media. Abia miercuri, cand Davis pleca, am primit un mesaj de la Biroul de presa al Presedintiei. Dar era un comunicat despre participarea lui Voronin la Colegiul Ministerului Finantelor, acolo unde lucreaza Zinaida Greceanii, candidata comunistilor la primarie.

Site–ul Ministerului de Externe, responsabil de organizarea vizitei, nu a plasat nici un comunicat. Site–ul Parlamentului — unul singur. Desi mai multi ministri au avut intrevederi cu Davis, Guvernul se pare ca nu are un site oficial prin care sa isi promoveze imaginea.

Am deschis site–ul Consiliului Europei. Cateva comunicate, programul vizitei, discursurile lui Terry Davis — toate despre Davis la Chisinau si toate se aflau chiar pe prima pagina a acestui portal care tinde sa prezinte in egala masura toate tarile membre ale CE. Tot acolo, un comunicat cu privire la noua rezolutie in cazul Ilascu. Moldova a ocupat mai mult spatiu pentru Biroul de presa al CE in aceasta saptamana, deoarece a fost consemnat primul deceniu al tarii noastre in componenta Consiliului Europei si "CE a fost mereu langa Moldova in calea spre democratie". Ramanem de Garda langa anonimii "made in Moldova".

Investigatii

Firmele comunistilor, alimentate din bugetul Parlamentului

imagine
Pentru reconstructia si reparatia cladirilor aflate in gestiunea Parlamentului sunt cheltuiti, ilegal, milioane de lei din bugetul public. Acesti bani ajung in conturile firmelor legate de numele deputatilor comunisti, dar nici unul dintre deputati nu vrea sa faca uz de legislatia cu privire la transparenta, preferand sa contribuie la "cladirea" acestor ilegalitati.

Blocul de pe str. Serghei Lazo, 36, a devenit foarte popular, de cand la parterul acestui imobil a fost croit un apartament de toata frumusetea pentru presedinta de atunci a Parlamentului, Eugenia Ostapciuc. Apoi, recent, alaturi de ea au mai fost croite inca 4 apartamente, constructia carora s–a facut tot din bugetul de stat. Desi pentru reconstructia acestor incaperi au fost cheltuiti peste un milion de lei, o treime dintre care nici nu au fost prevazuti la buget, contabilitatea Directiei pentru deservirea cladirilor Parlamentului nici macar n–a efectuat inregistrarea acestor bunuri imobiliare in evidenta contabila, fapt constatat si in actul Curtii de Conturi din 19 aprilie 2005. In urma acestei revizii financiare asupra Aparatului Parlamentului, pentru deservirea cladirilor cu pricina, inclusiv parterul blocului din str.Lazo, 36, pentru blocul–hotel "B", pentru reparatia fatadei cantinei Parlamentului s–au cheltuit mereu bani din bugetul statului in cel mai neargumentat mod. Desi pentru cheltuieli curente si investitii capitale pentru Aparatul Parlamentului (2003–2004) au fost cheltuite peste 70 milioane de lei, controlul a stabilit ca aceste sume au fost utilizate pentru capitole neplanificate. Or, "au fost efectuate cheltuieli pentru reparatia capitala a unor obiecte neprevazute in planul de finantare. In acelasi timp, la alte obiecte n–au fost executate lucrari de reparatie capitala, incluse in planul de finantare", se spune in actul Curtii de Conturi. In acelasi document se spune ca, la 1 ianuarie 2005, Aparatul Parlamentului avea o datorie de peste un milion de lei, care au fost transferati firmei "Asidcons" in 1997.

Continuare
Sondaj
 

Click aici pentru a vedea prima pagina a Ziarului de Garda


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com