Nr. 46 (30 iunie 2005)

EXOD

MOLDOVA: Retinuti, plecand ilegal la munca

La 20 iunie granicerii moldoveni au retinut un grup de traficanti de oameni la hotarul cu Romania. Reprezentantii Departamentului graniceri au declarat pentru agentia "RIA Novosty" ca un grup de 12 oameni, insotiti de o calauza care le–a promis sa–i duca pana in Ungaria, au fost retinuti la granita cu Romania din zona oraselului Cahul. Calauza, o femeie, dispunea de o invitatie falsa de la o organizatie sportiva inexistenta, prin care era solicitat un grup de persoane la un maraton in Ungaria. In microbuzul cu care se deplasau "atletii" nu a fost gasit nici un fel de echipament sportiv, in schimb erau mai multe dictionare si manuale de italiana. Ulterior s–a stabilit ca fiecare membru al acestui grup a platit intre 2500 si 2700 Euro pentru calatorie. Trei tinere din acest grup au declarat ca nu au achitat suma respectiva, urmand sa rascumpere costurile calatoriei prin munca lor ulterioara.

Turcia: Sclavele din Moldova, tot mai populare

Turcia, cu economia sa in crestere si cu regimul sau lejer de vize, devine cea mai mare piata de femei pentru fostele tari ale URSS. "Imaginati–va multe rauri care duc intr–o singura mare, aceasta mare se numeste Turcia", a declarat Allan Freedman de la OIM Turcia.

Multe femei isi gasesc un loc adecvat de munca, dar altele ajung sa fie vandute de la un traficant la altul, prin retele bine organizate pe teritoriul dintre Moscova si Istanbul.

Prostitutia este legalizata in Turcia si autoritatile chiar ofera licenta de activitate unor asemenea localuri numite "case generale", eliberand si carduri de identitate pentru prostituate, care le da dreptul la unele servicii medicale gratuite. Dar femeile din partea locului nu prea pretind sa lucreze in aceste case, in schimb cele din spatiul ex–sovietic accepta aceasta munca.

"De acasa, din tara lor, femeile se pornesc in strainatate la munca. Asa sunt recrutate de traficanti, care imediat dupa trecerea hotarelor, le iau pasapoartele si le duc in localuri inchise, de unde nu mai scapa usor", sustine Freedman. De regula, femeile sunt tinute in apartamente, unde si sunt vizitate de catre clienti.

Afacerea nu este greu de descoperit. Pe langa "Casa generala" din Istanbul, un sir de bordeluri sunt prezentate vizitatorilor, care propun fete tinere din strainatate la preturi mici. "Iti pot oferi orice femeie vrei", promite un barbat in camasa neagra si cu ceas de aur la mana, spunand ca fetele se afla intr–un apartament exact in centrul orasului.

O tanara din Moldova, ajunge la Istanbul intr–o singura zi, platind doar viza de 19 USD chiar la hotarul cu Turcia.

Anul trecut SUA au situat Turcia pe lista neagra a tarilor care au probleme la capitolul trafic de fiinte umane, oferind un grant de 600 000 USD, ca sa antreneze politistii turci sa lupte cu acest gen de trafic. Din acesti bani a fost deschisa si lucreaza o linie fierbinte, la care pot apela femeile traficate care au nevoie de ajutor. Pe aceasta cale, recent o tanara din Moldova a fost ajutata sa scape de traficantii ei din Antalia.

Cu toate acestea, alte date arata ca de suport din partea diferitor organizatii beneficiaza doar vreo 10 la suta din victimele traficului de fiinte umane din Turcia.

(Adaptat dupa un articol din "New York Times")

ISRAEL: Un tanar agresor va imbatrani in inchisoare

Curtea Penala a Districtului Haifa l–a condamnat saptamana aceasta pe un fost cetatean moldovean la 31 ani de detentie.

Igor Antapica dee 25 de ani este considerat teroristul femeilor din Haifa, Israel, deoarece ataca femeile noaptea, in diferite orase, agresandu–le sexual.

Cel putin 8 dosare au fost deschise impotriva lui de catre victime. Judecatorii au avut opinii unanime in privinta aplicarii unei pedepse cat mai severe, deoarece victimele au depus marturii ingrozitoare, in timp ce inculpatul nu a aratat semen de regret pentru cele comise.

Igor Antapica a emigrat in israel din Republica Moldova an 2002, impreuna cu parintii si fratele sau. Presa spune ca si in Moldova Antapica avea un dosar deschis asupra lui, pentru ca a agresat o femeie si i–a sustras geanta.

In 2003, la scurt timp dupa ce a ajuns in Israel, el a fost acuzat ca a agresat sexual o femeie si a fost condamnat la un an de detentie. Fiind eliberat conditionat de la inchisoare, el a comis multe alte agresiuni.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com