Nr. 46 (30 iunie 2005)

 Divers

Premiul Nobel pentru femeile din Moldova
Ieri au fost facute publice listele nominantilor la Premiul Nobel pentru Pace 2005. Continuare 

Un basarabean la Opera Italiana
Pentru a deveni cantaret de opera in Italia, trebuie sa fii "european". La noi, ca sa razbati, trebuie sa ai un tatic sau un unchi foarte bogati Continuare 

Mileniul III, cincinalul II, afacerea nr.1
Margele din furnitura franceza si "sarme gasite pe drum", baieti imbracati in blugi rupti, purtandu–le intr–un hotel de lux, tenor de la "La Scala" in sacou pe pielea goala si cu palarie de dama, jurnaliste lucrand in cea mai saraca tara din Europa, servind punci... Continuare 

Premiul Nobel pentru femeile din Moldova

Ieri au fost facute publice listele nominantilor la Premiul Nobel pentru Pace 2005. Lista nominantilor contine 1000 de femei, doua dintre care sunt din R. Moldova. Acestea sunt medicul Ala Nemerenco si pedagogul Cleopatra Vnorovschi.

Ala Nemerenco, este director al Clinicii Universitare de Asistenta Medicala Primara a Universitatii de Medicina si Farmacie "Nicolae Testemitanu".

"Lupta femeilor medici pentru pace depaseste cadrul unor lupte frontale, este vorba de razboaie mult mai subtile, care au denumiri concrete si la noi in Moldova — tuberculoza, SIDA, femei murind in timpul travaliului sau copii nascuti cu deficiente. Este o lupta tot atat de istovitoare, care necesita sacrificii la fel de mari", a declarat Ala Nemerenco pentru Ziarul de Garda.

Cea de–a doua nominanta din R. Moldova este profesoara universitara Cleopatra Vnorovschi. Din pacate, doamna Vnorovschi, avand 94 de ani si fiind bolnava, nu a supravietuit vitregiilor timpului si a decedat cu cateva luni inainte ca listele candidatilor la acest premiu sa fie facute publice. Au ramas cartile ei de psihologie si de memorii, care redau efortul de o viata pentru educarea unor generatii deosebite, de elevi, pe care i–a avut pe parcursul ultimului secol la liceele "Regina Maria", "Principesa Dadiani", "Jeanne D'Arc" si la Universitatile de Stat si Pedagogica din Chisinau. E a trecut peste calvarul refugiului in Uzbekistan, in timpul razboiului si peste refuzul autoritatilor comuniste de a accepta o tanara absolventa cu Magna cum Laude a Universitatii din Bucuresti.

Cele doua nume din R. Moldova sunt printre multe altele din peste 150 de tari, care fac impreuna 999 de femei, cel de–al miilea loc fiind rezervat femeii necunoscute, care este undeva intr–o localitate, departe de civilizatie si de ochii presei, dar care lupta pentru pace prin munca si efortul sau zilnic.

Ideea inaintarii a 1000 de femei la acest premiu apartine deputatei elvetiene Ruth–Gaby Vermot–Mangold, membra a APCE, care a initiat proiectul "1000 de Femei pentru Pace", organizand o retea internationala pentru colectarea datelor si candidaturilor, in diferite tari ale lumii. Doamna Mangold a vizitat si R. Moldova cu cativa ani in urma, a mers in cateva sate, vazand cu ochii proprii in ce situatie se afla femeile de la noi.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com