Nr. 46 (30 iunie 2005)

Rusia — dadaca rmn

Zilele trecute cateva elemente au readus in atentie influenta si sustinerea Rusiei, acordata regimului separatist de la Tiraspol. In primul rand, vizita reprezentantului presedintelui Vladimir Putin, Modest Kolerov, a bulversat opinia publica, iar presa transnistreana a scris ca aceasta vizita inseamna o prima recunoastere oficiala de catre federatia Rusa a rmn. "Rusia deschide o noua etapa in relatiile sale cu Transnistria si este foarte interesata de dezvoltarea politica si economica a rmn", a declarat presei transnistrene oficialul rus Modest Kolerov. Acest oficial i–a multumit public "lui Igor Nikolaevici", declarand ca apreciaza foarte mult dialogul cu el. Totodata, chiar si unele publicatii din Rusia au calificat aceasta vizita a lui Kolerov, ca pe un amestec si un abuz rusesc pe teritoriul R. Moldova, in timp ce autoritatile de la Chisinau au calificat acest gest, ca pe o recunoastere oficiala a rmn de catre un reprezentant al Kremlinului.

Mentionam ca la 22 iunie APCE a criticat dur interventia Rusiei in R. Moldova, dispunand imediat retragerea trupelor din Transnistria si eliberarea neconditionata a celor doi detinuti politici, Andrei Ivantoc si Tudor Petrov–Popa. Cu toate acestea, agentiile de stiri nu prezinta sub nici un aspect aceste probleme in contextul dialogurilor dintre Kolerov si Smirnov. Mai mult decat atat, agentia rusa "Rosbusinessconsulting" spune ca recent un grup de lideri transnistreni a vizitat Moscova, solicitand ajutorul urgent al Rusiei in dificultatile economice pe care le intampina aceasta zona. Grigore Maracuta s–a plans la Kremlin ca din cauza Moldovei, bugetul planificat al Transnistriei a fost completat doar in valoare de 57 la suta si ca Rusia trebuie sa completeze toate aceste goluri ale unui regim nerecunoscut.

Trebuie sa adaugam ca una dintre reactiile autoritatilor ruse, la raportul critic al observatorilor APCE, rezida in decizia de a injumatati cotizatiile atat pentru Consiliul Europei, cat si pentru OSCE, spun cateva ziare ruse. Peste cateva zile, la 8 iulie, se implineste un an de la pronuntarea Deciziei CEDO in cazul Ilascu, decizie prin care Federatia Rusa a fost recunoscuta vinovata de implicarea unei armate ruse intr–un conflict armat, impotriva R. Moldova.

A.R.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com