Nr. 46 (30 iunie 2005)


Editorial

Astazi, 28 iunie
de Aneta Grosu

autor
E o zi ca si toate altele in R. Moldova. In lipsa unor locuri de munca, oamenii ies in strada tarziu, pornind alene pe drumuri. Mai harnici — cersetorii care au insusit ca, la prima ora, se pot pricopsi cu ceva banuti, aruncati de unii functionari angajati

in institutiile din centrul Chisinaului. Edificiile statului — pazite de la distanta, ca nu cumva cetatenii sa incerce sa ceara de mancare de la autoritati. Monumentul lui Stefan cel Mare si Sfant, arestat peste noapte (ramanand "inchis", potrivit "restauratorilor", si la 2 iulie) de frica guvernantilor, care s–au obisnuit si se complac in starea de liniste din societate. E 28 iunie si, se gandeau ei in ajun, s–ar putea ca, exact ca altadata, strazile sa fie invadate de protestatari in doliu. Degeaba, insa, gandurile "infricosatoare" ale guvernantilor... Peste zi, doar un grup nu prea numeros de persoane a pichetat Ambasada Federatiei Ruse, in semn de protest fata de ocuparea Basarabiei de catre trupele sovietice. Au mai fost facute si cateva declaratii, trecute lejer cu vederea. Au aparut si cateva ziare indoliate, citite de aceiasi cititori. Atat.

Inainte de asta, insa, de prin sate, tarani grabiti au ajuns la Chisinau sa le aduca de mancare orasenilor. In preajma pietelor, militari in uniforme negre, cu bate si arme in dotare, ii alungau, bruscandu–i si amenintandu–i cu sechestrarea. E 28 iunie, o data care, de 65 de ani, se repeta in fiecare zi in Basarabia.

Peste cateva ore aflam ca, de fapt, "autoritatile au raspuns astfel apelurilor administratorilor pietelor si au declansat lupta cu comertul neautorizat." Au fost constituite si patru grupuri de lucru care au efectuat deja mai multe raiduri. Urmeaza ca cetatenii sa fie convinsi ca trebuie sa obtina dreptul la comert si sa–si desfaca marfurile in piete. Matusa Maria Triboi nu stie ce inseamna drept la comert. Ea habar nu are cum arata si cat costa acest drept. In schimb, ea tine bine minte cat a costat–o si ce a urmat dupa 28 iunie 1940, chiar daca nimeni dintre oficiali, niciodata, nu a cerut pedepsirea celor vinovati si nu a facut vreun efort sa calculeze cat o fi valorat viata familiei sale, intreaga avere, sechestrata, toate chinurile ce s–au abatut asupra sa la sovietici. Astazi, ea ii asculta pe militarii in uniforme negre si le spune ca a mai auzit candva, ceva mai demult, cuvantul "sechestrat". Pentru ca l–a auzit si tine bine minte cum aratau podurile goale, maturate de ultimul bob, isi ia caldarea plina cu zmeura si porneste pe drumuri, mai departe de ochii celor in uniforme negre. Matusa Maria e superstitioasa. Iar azi e 28 iunie, zi in care se poate intampla orice in Basarabia.


 

Click aici pentru a vedea prima pagina a Ziarului de Garda

Social

Stefan inchis

imagine
La 2 iulie, de ziua mortii lui Stefan cel Mare, nimeni nu va putea depune flori la monument

In dimineata zilei de 28 iunie monumentul lui Stefan cel Mare si Sfant a fost imprejmuit cu un gard inalt. Desi se vorbeste despre reparatia monumentului, toti responsabilii, pe care i–am contactat, au declarat ca inca nu este devizul de cheltuieli, inca nu e gata proiectul restaurarilor, inca nu s–a facut tenderul pentru firma care va face lucrarile, inca nu au fost transferati banii. De ce totusi, a fost ingradit Stefan in ziua de 28 iunie, ziua cotropirii Basarabiei, si in preajma zilei de 2 iulie, care semnifica trecerea in nefiinta a Marelui Voievod?

Platoul de langa monumentul lui Stefan cel Mare si Sfant este cunoscut tuturor cetatenilor Moldovei, reprezentand locul "unde se aduna patriotii". Fie vorba de proteste, de zile de doliu national, de dezbateri planificate sau ad–hoc, acestea se intampla in permanenta langa cel mai popular monument din R. Moldova. Si la 28 iunie aceste intruniri aveau loc an de an, in strada iesind victimele regimului sovietic. De data aceasta, oamenii s–au pomenit cu un gard in fata si cu multi politisti in jur.

L–am contactat pe Iulian Filip, seful Directiei Municipale de Cultura, intrebandu–l daca e o coincidenta sau o manifestare politica ingradirea monumentului in aceasta zi. "La noi toate pot fi calificate ca gesturi politice, dar mai greu e de demonstrat acest lucru", a declarat Filip, adaugand ca discutiile cu privire la restaurarea monumentului se poarta de luni de zile si ca, in final, reparatia trebuie sa se faca si sa fie incheiata macar la sfarsit de august, in preajma sarbatorilor nationale.

Ieri, in preajma monumentului a aparut si un vagon cu inscriptia "Restaurator". Am contactat mai multi responsabili ai acestei firme, care ne–au spus ca inca nu au inceput lucrarile propriu–zise, deoarece nu este definitivat proiectul restaurarii, nu este stabilit bugetul si devizul de cheltuieli si se pare ca nici firma, care va efectua lucrarile, nu este cunoscuta, "caci trebuie aleasa in baza de tender". Anatol Enache, directorul acestei intreprinderi, ne–a spus ca va fi vopsit gardul, iar monumentul "va fi spalat cu apa, ca sa fie curatat" si nu va fi demontat sau prelucrat cu solutii speciale, deoarece aceasta a fost decizia Ministerului Culturii. El a confirmat ca devizul de cheltuieli nu a fost adoptat si alte acte se afla in stadiul de definitivare, iar tenderul poate ca nici nu va mai avea loc. Cu toate acestea, "sambata va fi demontat pavajul din jurul monumentului", pentru a aplica un pavaj nou. L–am intrebat de ce se face acest lucru sambata, caci este o zi deosebita pentru memoria lui Stefan si a neamului sau, iar el a zis ca acestea este ordinul care urmeaza sa fie indeplinit.

Parintele Ioan, parohul Catedralei "Sfanta Teodora de la Sihla", ne–a spus ca a descoperit cu uimire acest gard in preajma zilei de 2 iulie. "Este un Sfant al Bisericii Ortodoxe Romane si, de regula, in aceasta zi veneam la monument cu un Te Deum si o jerba de flori, se alaturau personalitati de vaza ale culturii si credintei ortodoxe, cu totii pomenindu–l pe Stefan cel Mare si Sfant, ca pe un mare strateg al spiritualitatii crestine si romanesti", a declarat parintele Ioan, adaugand ca "Dumnezeu nu poate fi oprit de un gard instalat de autoritati" si ca in aceasta zi Marele Voievod va fi pomenit in cadrul unor servicii divine la "Sfanta Teodora" si in alte biserici.
Sondaj


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com