Nr. 44 (16 iunie 2005)

 Divers

A aparut primul numar al revistei «Phoenix»
La 14 iunie, anul curent, a fost lansat primul numar al revistei literare pentru tineret "Phoenix" Continuare 

«Solomeea» la Eminescu
Nationalele din Chisinau si Iasi au incheiat un protocol de colaborare Continuare 

A aparut primul numar al revistei «Phoenix»

La 14 iunie, anul curent, a fost lansat primul numar al revistei literare pentru tineret "Phoenix".

Potrivit directorului revistei, Traianus, aceasta "va fi o posibilitate rarisima de a lansa si de a promova tinerii creatori de arta ai Moldovei si ai lumii in acest spatiu unic de valori nationale si universale", pentru ca "tinerii artisti ai acestei tari, de la 1990 incoace, de cand Politica a monopolizat toate mediile de informare in masa, nu prea au unde–si anunta operele. In aceeasi situatie se afla si scriitori "cu barba", dar cei pentru care arta inseamna "tinerete fara batranete si viata fara de moarte" — nici vorba!"

Directorul publicatiei promite ca aceasta "se va antrena in politica, dar politica ei va fi Talentul tineresc, modelele demne de urmat, traducerile si arta buna, daca nu veritabila chiar, facand abstractie de orice grupari, curente, gasti, caste, uniuni etc."

In opinia lui Sergiu Afanasiu, "revista vine sa trezeasca fenomenul literar din R. Moldova, care este in inimile tinerilor".

Traianus a remarcat ca, in prezent, "se scrie foarte multa poezie. Tinerii, insa, nu prea scriu proza." (Traianus a mentionat ca la redactie a fost trimisa "foarte multa poezie".) "Au venit tineri din sate, care nu au practic unde publica si am inteles ca daca nu ne promovam noi, nu ne promoveaza nimeni", a mai adaugat acesta.

In nr. 1 (iunie — august 2005) al revistei puteti citi creatii literare semnate de: Leonard Tuchilatu, Dorin Carchelan, Dumitru Fusu, Ion Z. Tudor, Aura Marin, Traianus, Grigore Teslaru, Angelina Olaru, Vasile Bajan, Ileana Rusu, Petre Popa, Victor Teleuca, Irina Sova, Nicolae Fabian, Mara Vladiceanu, Steliana Grama, Claudia Slutu–Grama, Natalia Zagoreanu–Issa, Victor Seul, Ruslan Sochirca, Sergiu Afanasiu, Carolina Rudinschi, "Sfaturi pentru un scriitor tanar" (de Danilo Kis), precum si interviuri cu Traianus si Silvia Grigore.

Potrivit directorului, in revista vor fi publicate creatii ale scriitorilor din tot spatiul romanesc.

"Phoenix" apare cu suportul financiar al Ministerului Educatiei, Tineretului si Sportului al R. Moldova si al Directiei Generale Educatie, Stiinta, Tineret si Sport a Primariei municipiului Chisinau. Directorul publicatiei si–a exprimat speranta ca aceasta va aparea cel putin 10 ani de acum incolo.

Maria PRAPORSCIC


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com