Nr. 43 (9 iunie 2005)

 Politic

Candidatii s–au impiedicat in cifra sase
Desi astazi, 9 iunie, la ora 24.00, CECMC incheie procedura de receptionare a dosarelor pretendentilor la fotoliul de primar, cei 15 solicitanti de acte pentru inregistrare raman 5. Continuare 

Fantoma KGB–lui la Facultate
Confesiunile unui fost student Continuare 

Candidatii s–au impiedicat in cifra sase

Desi astazi, 9 iunie, la ora 24.00, Consiliul Electoral de Circumscriptie al Municipiului Chisinau (CECMC) incheie procedura de receptionare a dosarelor pretendentilor la fotoliul de primar, cei 15 solicitanti de acte pentru inregistrare raman 5. Nicolae Raileanu, vicepresedintele CECMC, sustine ca ceilalti 10 "se tem de cifra 6", motiv din care "intarzie" sa–si depuna actele.

Astfel, cei 5, inregistrati deja, candidatul BE "Patria–Rodina–Ravnopravie", Valeri Klimenko, candidatul PPCD, Gheorghe Susarenco, candidatul Uniunii Muncii "Patria–Rodina", Gheorghe Sima, candidatul PD, Vladimir Guritenco si candidatul PCRM, Zinaida Grecianii, vor fi plasati in buletinele de vot in ordinea inregistrarii, ceilalti, daca vor mai cuteza, urmand sa completeze locurile de la nr.6 in jos.

"Au fost mai multi solicitanti de anchete si acte. Noi am calculat vreo 15 la numar. Ultimele ore ar putea fi decisive, deoarece mai multi pretendenti au spus ca se vor prezenta la Consiliu abia la miezul noptii de 9 spre 10 iunie", spune Raileanu.

Cu toata lancezeala electorala, in ultimele zile, alegatorii din Chisinau au avut parte, totusi, de cateva noutati cu iz senzational.

Copresedintele–coordonator al Aliantei "Moldova Noastra" (AMN), Dumitru Braghis, vicepresedinte al fractiunii parlamentare a acestui partid, a declarat ca va candida in calitate de independent la functia de primar general al municipiului Chisinau, intentionand astfel sa beneficieze de sprijinul mai multor formatiuni politice. Braghis nu a precizat pe sprijinul caror partide mizeaza, potrivit unor surse, insa, printre acestea ar putea fi Partidul Social–Democrat din Moldova si Uniunea Centrista care, cel putin pana la 9 iunie, nu–si anuntase intentia de a participa la scrutin cu propriul candidat. Incerta si inexplicabila ramane declaratia potrivit careia "colegii din AMN au sustinut intentia lui Braghis de a se lansa independent" in scrutinul pentru Primaria Chisinau, chiar daca, anterior, Consiliul National al acestei formatiuni a decis inaintarea candidaturii lui Dumitru Braghis din numele acestui partid. Dupa aceasta turnura de situatie, este aproape sigur ca AMN nu va avea propriul candidat la alegerile locale din Chisinau, iar o atare strategie, potrivit observatorilor, ar putea lansa mai multe semne de intrebare la capitolul durabilitatii acestui partid.

Ce–i drept, acum cateva zile, la intrarea in Parlament, un alegator AMN il astepta pe ex–primarul, Serafim Urecheanu, seful fractiunii parlamentare AMN, intentionand sa–i sugereze sa lase Parlamentul si sa se lanseze in scrutinul pentru functia de primar. "In actualele conditii Urecheanu e singurul care ar putea invinge candidatura, destul de bine gandita, a comunistilor", spunea cetateanul, de altfel, unul dintre pamantenii presedintelui Voronin.

Nu stiu daca o fi avut loc acea intalnire si nici daca seful fractiunii AMN nu a indragit deja Parlamentul… Cert e ca formatiunea care se declarase intr–o opozitie dura in raport cu puterea, se pare ca se retrage din lupta pentru cea mai ravnita structura din R. Moldova — capitala.

Cea de–a doua noutate, din sirul celor cu iz senzational, e cea despre refuzul CECMC de a accepta doua cereri privind inregistrarea in calitate de candidati la functia de primar general al municipiului Chisinau. Consiliul a refuzat inregistrarea candidaturii Partidului Republican (PR), precum si a lui Vadim Colitsov, aspirant independent la cursa electorala. Astfel, CECMC a respins atat planul lui Valeriu Efremov, care sustinea ca anume el e presedinte al PR, cat si a copresedintilor acestei formatiuni, Ion Curtian si Valerian Hortolomei, care afirma ca Efremov nu este nici macar membru al PR. Mai mult decat atat, in urma studierii dosarului prezentat de Efremov, CECMC a constatat ca, la Ministerul Justitiei, in Registrul partidelor, figureaza, in calitate de copresedinti, Ion Curtian si Valerian Hortolomei. CECMC a decis sa transmita documentele respective la Procuratura Municipala pentru anchetarea infractiunii de "fals de acte", de care sunt banuiti cei care au prezentat dosarul de inregistrare.

Cererea avocatului Vadim Colitov, de inregistrare in calitate de candidat independent, a fost respinsa pe motiv ca acesta a depus dosarul de inregistrare insotit de listele de subscriptie cu 818 semnaturi in loc de 10 mii, cate sunt necesare in conformitate cu legislatia in vigoare. Asa cum, si in acest caz, poate fi valabila vorba despre socoteala de acasa care, deseori, nu corespunde cu cea de la targ, aspirantul la functia de primar a facut drum intors, amenintand CECMC ca va ataca in judecata aceasta decizie. El sustine ca, pur si simplu, oficialii interpreteaza gresit legea care prevede ca "o persoana poate fi inregistrata in calitate de candidat independent la functia de primar "daca este sustinuta de 5% din numarul alegatorilor din circumscriptie, dar nu mai putin de 150 si nu mai mult de 10 mii de persoane".

Pronosticuri pentru 11 iulie

11 iulie 2005 va deveni ziua in care chisinauienii vor afla ca, pe 24 iulie, vor trebui sa participe la cel de–al doilea tur de scrutin si asta pentru ca nici unul dintre candidati nu va intruni 50+1 din numarul participantilor la vot. Apropo, legea ne permite ca la alegerile locale sa iesim doar in proportie de 1/3 din cei circa 550 de mii de alegatori reali. Deci, calculele prealabile presupun ca nici unul dintre candidati nu va acumula circa 100 de mii de voturi, in cazul in care, 1/3 dintre noi se va prezenta la urne. Astfel, la 11 iulie, vom afla cine vor fi cei doi care, la 24 iulie, vor continua lupta pentru Primarie. De asta data, in conditii si mai lejere, deoarece, la cel de–al doilea tur, nu mai conteaza cati alegatori participa. Castiga cel care acumuleaza cel putin cu un vot mai mult decat concurentul sau. Noul primar va detine mandatul timp de doi ani, pana la alegerile locale generale din 2007, daca, bineinteles, pana atunci, in legatura cu pericolul transnistrizarii R. Moldova, nu vom avea… alta capitala.

Aneta GROSU


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com