Nr. 43 (9 iunie 2005)

Grupul Ilascu revine la CEDO

Problema detinutilor politici din Transnistria a fost discutata din nou pe parcursul acestei saptamani la sedinta Comitetului de Ministri al Consiliului Europei. Potrivit agendei din 8 iunie, punctul 4 al ordinii de zi este dedicat problemelor ce tin de drepturile omului si o rubrica speciala este dedicata discutiilor cu privire la neindeplinirea Hotararii CEDO cu privire la eliberarea lui Andrei Ivantoc si Tudor Popa.

Intr–un comunicat remis Ziarului de Garda de catre Biroul de presa al CE, se mentioneaza ca "La 6 si 7 iunie Consiliul Europei va tine cea de–a treia sedinta dedicata respectarii drepturilor omului si a supravegherii indeplinirii Deciziilor CEDO." Cazul Ilascu este vizat in acest document in contextul "masurilor ce urmeaza a fi luate de catre Moldova si Rusia in baza Deciziei CEDO care considera detinerea celor doi aplicanti in Transnistria drept arbitrara si ilegala, fiind ordonata eliberarea imediata a acestora".

Continutul dezbaterilor este confidential, potrivit statutului Comitetului de Ministri, dar deciziile luate sunt publice. In acest context, pe site–ul Consiliului Europei a fost plasata rezolutia intermediara adoptata de Comitetul de Ministri la 22 aprilie 2005.

Mentionam ca in aceasta rezolutie se spune ca "Ivantoc si Petrov–Popa sunt pana acum incarcerati pe teritoriul Transnistriei care este o parte integra din teritoriul R. Moldova", iar continuarea acestei detentii ilegale a depasit durata de 9 luni dupa Decizia CEDO, de aceea Rusia este "solicitata urgent" sa se conformeze deciziei de eliberare a detinutilor.

Eudochia Ivantoc ne–a spus ca nu are vesti noi de la Andrei si ca a solicitat avocatii din cadrul organizatiei "Juristii pentru Drepturile Omului" sa faca o noua cerere la CEDO, care vizeaza nerespectarea deciziei din 8 iulie 2004. Totodata ea a solicitat audienta la birourile celor mai importante persoane din stat si, timp de cateva saptamani deja, asteapta sa fie acceptata.

Tot ieri, in sedinta Comitetului de Ministri al Consiliului Europei, a fost inclusa chestiunea retragerii trupelor armate ruse din Moldova, semnalata de deputatul Vlad Cubreacov.

Alina Radu


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com