Nr. 41 (26 mai 2005)

Asasinii lui Grumatchi au fost condamnati

Curtea Suprema de Justitie i–a condamnat pe asasinii ex–directorului intreprinderii municipale "Asociatia pietelor" din Balti, Gheorghe Grumatchi, la zeci de ani de puscarie. Decizia instantei ierarhic superioare este total diferita de cea a Curtii de Apel de la Balti — care, la 30 noiembrie 2004, a decis eliberarea infractorilor Ion Muntean, Nicolae Negrei, Leonid Danila, Vadim Spirciuc si Gheorghe Durnea. Curtea si–a motivat decizia prin faptul ca infractiunile incriminate suspectilor nu ar fi fost savarsite de ei.

Potrivit anchetatorilor, dosarul penal intentat in legatura cu omorul lui Grumatchi continea 18 volume. 250 de martori figurau in cadrul acestui dosar. Directorul celei mai mari piete din Balti, Gheorghe Grumatchi, a fost impuscat, in anul 2001, in urma dezvaluirilor facute in cadrul unei conferinte de presa. Atunci Grumatchi s–a referit si la unii demnitari, aflati in spatele nelegiuirilor atestate la piata. La doar 36 de ore dupa difuzarea acestor informatii in mass–media, Gh. Grumatchi a fost nimicit. Este cert ca dezvaluirile facute de Grumatchi au determinat lichidarea sa fizica, iar colaborarea cu presa a fost decisiva, urgentand moartea acestuia. La acea conferinta, Grumatchi declarase ca angajatul pietei, Nicolae Negrei, le plateste bani grei ex–primarului de Balti, actualul deputat comunist Victor Morev, ex–procurorului de Balti (actualul secretar al Consiliului Suprem de Securitate a Statului, Ion Morei) si ex–comisarului or. Balti, Anatol Harcenco, pentru protectia pe care acestia ar fi asigurat–o veniturilor "negre" ale pietei. Cu doua zile inainte de a fi impuscat, la sedinta Consiliului Municipal Balti, Grumatchi a declarat ca datorita exigentei cu care a incercat sa faca regula la piata, pe parcursul unei saptamani, veniturile crescusera comparabil. Consilierii municipali

l–au solicitat sa argumenteze cresterea brusca a veniturilor pietei. Atunci Grumatchi a declarat public ca " nu a platit acolo unde trebuie", adica lui Morei si lui Morev, dupa cum reiese din acea declaratie. La aceeasi conferinta de presa, sustinuta de Grumatchi la Balti, el mentiona ca are neplaceri cu autoritatile locale din cauza ca a incercat sa perturbeze afacerile murdare ale lui Negrei, responsabil de macelaria pietei. Grumatchi a declarat ca fusese invitat de ex–primarul Victor Morev care l–a avertizat, in incinta Primariei, "sa–l lase pe Negrei in pace".

Dupa decesul capului familiei, ingrijorati de nesiguranta justitiei si din cauza domiciliului lor aflat intr–o localitate periculoasa, cum este or. Balti, dar si pentru ca fusesera amenintati de nenumarate ori cu moartea, membrii familiei Grumatchi s–au refugiat in Germania. Potrivit surselor de la Procuratura Balti, atentatul asupra lui Grumatchi a fost anticipat de atacurile asupra unui reprezentant al organelor de urmarire penala, care demarase investigarea veniturilor ilegale de la aceasta piata si asupra directorului pietei "Baiducova". Nici una din aceste doua crime nu a fost descoperita. Potrivit unor angajati ai pietei "Baiducova", ultimul era ginerele unui comisar–adjunct de politie, insa chiar si demersurile acestui functionar nu au condus la elucidarea acestui caz de omor.

In decembrie 2004, intr–o discutie cu reporterul Ziarului de Garda, judecatoarea de la Balti, Valentina Trepadus, a explicat ca a decis sa–i achite pe asasinii lui Grumatchi, pe motiv ca ancheta nu a stabilit cine este comandatarul crimei. Judecatoarea a argumentat ca din cauza ca materialele dosarului nu contin probe care ar indica cine este "capul" crimei, nu a putut pronunta nici numele executorilor. Potrivit ei, prin intermediul probelor prezentate, anchetatorii au insistat asupra unui calificativ mai larg — de organizatori ai omorului. Acuzatorul de stat, Victor Zavorotnii, declarase atunci ca probele privind vinovatia inculpatilor au fost neglijate de instanta. Acesta si–a exprimat dezacordul si in legatura cu decizia instantei prin care suspectii fusesera eliberati si din arestul preventiv. Surse de la Procuratura Balti mentioneaza ca aflarea la libertate a inculpatilor a facilitat disparitia din Moldova a unui inculpat, altul fiind de negasit in ziua pronuntarii sentintei.

Amintim ca Gheorghe Grumatchi a fost omorat in timp ce se deplasa intr–o masina, la volanul careia se afla soferul sau. Pentru omor, pastrare ilegala a armei de foc si sustrageri din avutul proprietarului, prin decizia de la 21 aprilie 2005, colegiul penal al CSJ a decis arestarea si condamnarea la cate 20 de ani de puscarie a lui Ion Munteanu, Nicolae Negrei si Leonid Danila, si condamnarea la cate 10 ani de inchisoare a lui Vadim Spirciuc si Gheorghe Durnea.

Aliona AVRAM


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com