Nr. 41 (26 mai 2005)


Editorial

Tunetul
de Aneta Grosu

autor
Intr-o dimineata, acum doua zile, a tunat. Se pare, pentru prima data in acest an. Era pe cand toti romanii ii asteptau acasa pe ziaristii eliberati din captivitatea rapitorilor irakieni. "Vocea Basarabiei" relata pe larg ce scrie presa din Tara despre acest eveniment, iar unele servicii secrete, de asta data dintre cele locale, bruiau, de altfel dintr-o obisnuinta deja, emisia acestui post incomod puterii. Bruiajele erau violente, iar cei responsabili de amplitudinea lor erau calmi, stiind ca, in caz de revolta publica, de asta data vor putea da vina pe tunetul din ceruri.

Romania isi eliberase fiii si aceasta noutate, ca un tunet in primavara, a reusit sa eclipseze alte zeci de probleme nationale, locale si personale. Cele trei vieti pastrate, alaturi de demnitatea Romaniei de a nu ceda in fata santajului teroristilor, semnifica o rascruce pe care Tara a trecut-o fara a privi speriata prin parti.

Multe au fost spuse sau au fost lasate sa se inteleaga in cazul rapirii si eliberarii celor trei ziaristi romani. Multe, probabil, vor mai fi dezvaluite in zilele imediat urmatoare. Pe fundalul celor vorbite, gandite si traite, felul in care cei trei isi vor onora in continuare meseria pare un aspect deosebit de important pentru breasla noastra.

Indiferent de faptul prin ce au trecut si ce le-a fost dat sa traiasca in cele 55 de zile de captivitate, cei trei pot fi invidiati pentru experienta unica pe care, pana la urma, le-a oferit-o profesia de jurnalist. In ce fel vor povesti ei lumii aceasta poveste despre decapitari, despre intunericul in care au fost inchisi, despre viata si moarte? Ce vor spune ei de acum inainte despre Patria care i-a salvat? Cum vor imparti cu colegii lor suferinta asteptarii pe care acestia au acumulat-o, visandu-le revenirea?

S-ar putea intampla ca eliberarea si revenirea sa le dea curajul de viata al ostasilor salvati de moarte de pe campul de lupta al unui razboi, ostasi pe care revenirea din infern ii face si mai viteji, si mai necrutatori. S-ar putea intampla, insa, si alta evolutie a carierei lor - plecarea din breasla, or, tot mai putini ziaristi din lume rezista in fata riscurilor acestei profesii. Cat despre Moldova... Chiar daca numeroasele procese de judecata, intentate presei si ziaristilor, frecventele atacuri, directe sau indirecte, la viata unor colegi de-ai nostri, nu pot fi comparate cu starea unor ostatici aflati in prizonieratul teroristilor, situatia membrilor breslei noastre ajunge tot mai incerta, astfel incat, aproape zilnic, se aud voci care tuna despre povara vietii de ziarist si despre eventualele decizii de a abandona acest taram cenzurat, filat, bruiat si intimidat.


 

Click aici pentru a vedea prima pagina a Ziarului de Garda

Actiunea

Andrei nu e in Irak, ci in Moldova

imagine
Am privit cu emotii si cu lacrimi imaginile care aratau cum i-ati eliberat si i-ati intampinat la Aeroport pe cei trei jurnalisti romani. V-am vazut lacrimand de fericire si am m-am gandit din nou ca v-ati implicat in eliberarea lor nu doar cu fortele institutiei pe care o reprezentati, ci si cu toata forta si spiritul Dumneavoastra uman.

In cei 13ani de cand suntem despartiti mi-am imaginat de mii de ori ca Andrei va fi eliberat si ne vom revedea in sfarsit. Acum, uitandu-ma la aceasta fantastica reintalnire a jurnalistilor cu apropiatii lor, am incercat din nou sa-mi imaginez ca si Andrei e liber si ca ne-am reintalnit. De la o vreme imi vine tot mai greu sa imi imaginez aceste clipe, si imi pare ca aceasta zi e tot mai departe.

Eu si Andrei suntem cetateni romani, Andrei, alaturi de Tudor Popa care e incarcerat acum la Hlinaia, impreuna cu Ilie Ilascu si multi alti patrioti basarabeni, au luptat pentru limba romana si drepturile romanilor din Basarabia si pentru asta au fost pedepsiti ilegal in acest mod. Andrei nu regreta nici o clipa din zilele pe care le-a petrecut la razboi, pentru ca atunci, cand Patria lui era in pericol, nu ar fi putut proceda altfel. Regretam cu totii, insa, ca decizia CEDO asa si nu este respectata si ca patriotii romani primesc de atatia ani doar lectia descurajarii. Andrei e tare si rezista si noi il sustinem cu cat putem, dar stiu ca cel mai mult isi doreste sa fie liber, stiu ca asculta in aceste zile posturile de radio, se bucura pentru eliberarea jurnalistilor romani, pentru victoria pe care ati purtat-o in acest caz, stiu ca se gandeste la Dumneavoastra si la Romania ca la o salvare...

Avem toata increderea in Dumneavoastra si stim ca nu uitati nici pentru o clipa de marea problema a Transnistriei, si credem ca doriti sa apropiati si de noi clipa fericita a adevarului si reintalnirii. Credem ca sunteti gata sa aplicati toate fortele conducerii Romaniei pentru rezolvarea definitiva a acestui caz si eliberarea lui Andrei si Tudor. Am privit la actiunile Romaniei in cazul jurnalistilor si am inteles ca ati facut un gest enorm si cu multa demnitate. Pentru noi, sperantele sunt si mai mari, deoarece Andrei si Tudor nu sunt arestati in Irak, ci in Republica Moldova.

Va implor si va promit toata recunostinta, ajutati-ne sa ii eliberam.

Scrisoare adresata de Eudochia Ivantoc
Presedintelui Romaniei Traian Basescu
la 23 mai 2005


Sondaj


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com