Nr. 38 (28 aprilie 2005)


Editorial

Cina de Taina
de Alina Radu

autor
Astazi este Joia Mare. Bisericile sunt pline. Ieri a avut loc Vanzarea, iar diseara va urma Cina cea de Taina, de maine vor avea loc Sarutul lui Iuda, Lepadarea de Dumnezeu, Patimile, Golgota, Rastignirea, eclipsa, cutremurele, invatamintele...

Moldova isi varuieste gardurile, acoperind petecele murdare de afise electorale cu var alb si curat. Pe stalpi mai raman seceri rosii sau inscriptii "Jos comunismul!", dar oamenii vor sa uite ce-au ales si ce-au cules. In culisele politice cina s-a intins prea mult, trupul Guvernului a fost impartit, vinul bugetului a fost gustat, dar nimeni nu vrea sa spele picioarele obosite ale poporului si ucenicii politicii moldovenesti privesc cu plictiseala prin cupe, dramaluind cu ce-ar putea fi saturata gura lumii. Vin s-a dat putin, azima s-a terminat, dar cineva a adus o legatura de medalii, care zanganesc si stralucesc ametitor. E ora medalierii, iudele se saruta si primesc decoratii de argint. Martorii mincinosi stau in capul mesei, trag sforile si apropie ceasul iadului. A ramas neatinsa doar cupa amarului, dar toti o ocolesc, mimeaza ca au altceva de facut, au de baut, de mancat, iata poate poporul flamand...

Galileea moldoveneasca isi pierde conturul in amurg. Cocosul e ragusit de cantare, molima lepadarii de sine ia proportii si patriotii ametiti dau devotamentul pe tradare. Noaptea, care vine, aduce a proorociri triste. Doar Pilat este bine la palatal sau central. Afara judecatile nu se mai termina, beciurile sunt pline de oameni in asteptare. Pilat nu se teme de Golgota, caci el judeca cu gura si mana celor de la combatere, el stie doar ca fariseii vor fi schimbati, daca vor obosi sa judece cu mintea lui Pilat. Fabrica cununilor de spini lucreaza, secretare cu degetele insangerate tiparesc acuzatii, oastea invinuirii aduce noi jertfe. Jertfele au ce spune, dar tac, pentru ca la cina trecuta au stat si ele in capul mesei. E intuneric si adevarul nu se mai vede.

Desi Pilat isi pregateste facliile si va merge cu ucenicii sa se inchine la icoane, veacul tradarilor si a judecatii nedrepte nu se va termina acum, si multi isi vor continua drumul vietii, vanzand apropiatii sau fabricand cununi de spini. Poporul n-are cum sa afle taina cinei lui Pilat. Poporul are doar Gradina Getsimani, unde isi roade fruntea de matanii, multumind pentru tot ce i s-a dat. Poporul sta de garda si asteapta Invierea.
 

Click aici pentru a vedea prima pagina a Ziarului de Garda


Special

Pastele in comunism

imagine
Astazi in R. Moldova convietuiesc alaturi oameni din generatia care a cunoscut razboiul declansat de regimul sovietic impotriva Pastelui, impotriva tuturor sarbatorilor crestine si, in definitiv, impotriva lui Dumnezeu. Zeci de ani, regimul comunist le-a inoculat basarabenilor ca Pastele este o minciuna, la fel cum inexistent ar fi fost si Dumnezeu. Perioada ce s-a scurs incepand cu ultimul deceniu al secolului trecut, desi a admis o larga deschidere catre credinta, ramane una bantuita de fariseism, falsitate si ipocrizie in raport cu cele sfinte. Anii sovietici au fost bantuiti de interdictii dure, de demolari sau inchideri abuzive ale locasurilor sfinte, de arestari si exiluri fortate ale preotilor. Actuala perioada, tot comunista, a acceptat deschise bisericile, si-a apropiat preotii, asumandu-si ctitorirea manastirilor. Cu toate acestea, guvernantii refuza sa faca distinctii intre Lenin si Hristos si nu accepta sa se dezica de cel mai periculos antihrist al secolului XX, incercand sa-l plaseze alaturi de Dumnezeu...

Cum era si cum este sarbatorit Pastele in comunism? Amintiri din trecut si opinii despre prezent, cititi in continuare.

Continuare
 

Tara sub ape

Bucuria aderarii Romaniei la Uniunea Europeana este inecata in torentele de apa care, se pare, nu vor mai inceta. Zeci de mii de romani din zonele rurale se confrunta cu stihia apelor si au nevoie de ajutor. Scosi din case de ploaie, dezbracati, desculti, lasand apelor bunurile agonisite pe parcursul intregii lor vieti, oamenii au nevoie sa renasca pentru a-si putea creste copiii.

In urma inundatiilor din ultimele doua saptamani, o septuagenara a murit si peste 3.700 de persoane au fost evacuate. Apele au avariat sau distrus peste 2.500 de case, 5.411 anexe gospodaresti, 40.000 de hectare de teren arabil si peste 700 de fantani, in 145 de localitati din sapte judete. Guvernul Romaniei face apel la solidaritate, lansand si campania "Oameni cu suflet pentru semenii lor".

La Banca Comerciala Romana, Sector 1, au fost deschise conturi in lei, euro si dolari, destinate colectarii donatiilor pentru sinistrati.

Conturile sunt:
in lei - cont RO65RNCB5010000138390083;
in dolari - RO11RNCB5010000138390085;
in euro - RO38RNCB5010000138390084.


Sondaj


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com