Nr. 36 (14 aprilie 2005)

 Investigatii

Fabrica de pasapoarte
Interdictiile justitiei de a parasi R. Moldova sunt solutionate la DTI contra unor sume de 1500 si 1800 USD Continuare 

Combaterea coruptiei readuce fenomenul «vrag naroda»
Luni, la Ministerul Muncii domnea panica. Nimeni nu vroia sa vorbeasca cu jurnalistii, toti se eschivau de la comentarii Continuare 

In cautarea obrazului pierdut
Alerta cu pierderea obrazului, declansata de Constantin Tanase a sensibilizat multa lume. Oameni intrigati au pornit in cautarea obrazului si a adevarului pierdut. Continuare 

Caminele Chisinaului sunt casele tinerilor actori
Potrivit oamenilor de cultura, prezenti la congresul UNITEM, ei sunt si azi saraci si dezbinati, la fel cum erau si acum patru ani. Continuare 

In cautarea obrazului pierdut

Alerta cu pierderea obrazului, declansata de Constantin Tanase a sensibilizat multa lume. Oameni intrigati au pornit in cautarea obrazului si a adevarului pierdut. Am pornit si noi o investigatie fata de aceasta misterioasa lepadare de obraz. Dar cu cat ne–am adancit in cercetari, ne–am impotmolit mai tare. Am descoperit un singur lucru — pierderea obrazului e o trasatura nationala la moldoveni.

Obrazul sesizat de ziarul "Timpul" l–am gasit din intamplare. In drum spre birou, trecem zilnic pe langa Parlament. Era tocmai perioada cand cei vechi plecau si cei noi veneau. Ieseau oamenii cu cutii, hartii, sacose, intrau la fel. Se vede ca in aceasta imbulzeala a schimbarii, obrazul a lunecat pe caldaram. Zacea prafuit, patat. Se vedea totusi, ca apartinuse candva unui stapan snob, caci era ras cu "Gillette" si parfumat cu "Boss". L–am luat si am inceput cautarile. Intai, cat obrazul mai era proaspat, colegii nostri au intrebat lumea in strada, poate au vazut cine si–a scapatat obrazul. Lista a iesit cam mare si contradictorie, daca e sa te iei dupa gura lumii, un singur obraz e putin. Vedeti alaturat un sondaj de opinie, in care cetatenii isi exprima parerea cu privire la profunda pierdere a clasei politice.

Deoarece cautarea "de la om la om" nu ne–a dus la un nume sigur, am facut apel la organele legale. Andrei Slutu de la Biroul de Presa al Ministerului de Interne ne–a spus ca s–a mai intamplat in Moldova sa fie gasite fragmente umane, tarate de caini pe la gunoisti sau pe campuri, dar nu chiar un obraz. "Daca va referiti la obrazul dat in cautare de ziarul "Timpul" — nu e la noi."

Dupa acest esec politienesc, am facut apel la medici. La Spitalul Salvarii am fost informati ca nici un pacient cu obrazul pierdut nu s–a adresat dupa ajutor. "Poate s–o fi dus pe la clinici private, ca cei fara obraz s–ar putea sa aiba bani", a opinat o sora de serviciu.

Din doctor in doctor am fost informati ca la Centrul de Combustii se fac cele mai complicate transplanturi de tesuturi. "Asemenea chestiuni trebuie sa le discutati numai cu medicul–sef, dar el este plecat la o stagiere in SUA, asa ca reveniti peste cateva saptamani." La insistenta noastra am primit totusi o consultatie cu privire la obrazul ratacit.

"Un obraz pierdut de mai mult timp nu mai poate fi aplicat la loc. Omul trebuie sa isi ia ramas bun de la el. Unica sansa pentru bietul om ramane transplantul de obraz" –ne–au spus doi rezidenti din sectia sus–numita. Devenisem si mai alertati. Daca obrazul pierdut poate fi inlocuit doar prin transplant, se pare ca e nevoie de donatori de obraz — dar cine o sa–si dea obrazul degeaba? Gratis isi dau organele numai mortii, iar viii — si le vand. Un nou fenomen se pare ca e pe cale sa apara in Moldova — vanzarea de obraz! Atunci sa vedeti trafic de fete. In tumultul acestor ganduri, vin cu o opinie salvatoare rezidentii. "Nu e nevoie de obraz de la cadavre, caci obrazul lor e mort, si un om viu cu obrazul mort este cel putin straniu. Astfel, fenomenul traficului de obraji poate fi contracarat. Omul cu obrazul pierdut poate "sa–si creasca" un nou obraz — prelevandu–i–se tesuturi de pe alte parti ale corpului, care "nu sunt tocmai la vedere"" — ne–au spus medicii. I–am parasit indurerati. Auziti, cica sa–si creasca oamenii fara obraz cate un obraz nou din .... Am inceput a privi in jur. Uitati–va atent si Dvs. la televizor — observati ca la unii obrazul parca ar fi cusut cu ata alba? Asta e, omul e cu transplant de tesut din locuri intime. Fenomenul tenebru al traficului de cinste faciala s–ar putea sa ia proportii. Vom deveni un popor cu obraz artificial, un fel de mutanti. Unde se uita coalitiile de organizatii neguvernamentale, asociatiile de caritate, uniunile de protectie a consumatorilor. Unde este transparenta, lupta cu coruptia maxilo–faciala, la urma urmei — ce face presa, unde e solidaritatea? Prea multe intrebari si prea putine raspunsuri.

"Ati pierde obrazul este o expresie frazeologica. Asta inseamna, pur si simplu, ca oamenii si–au pierdut demnitatea si onoarea, ca au dat cinstea pe rusine. Obrazul este oglinda omului. Daca el roseste, inseamna ca ascunde ceva, daca nu mai roseste — tot inseamna ceva. Urmariti oamenii si vedeti cum vorbele pe care le spun sunt legate de aspectul obrazului lor", ne–a spus lingvistul Ion Melniciuc.

Nici osteneala domnului profesor Melniciuc nu ne–a usurat prea mult. Caci daca e adevarat ce zic doctorii, ca oamenii isi pun tesuturile ascunse pe fata, acele tesuturi se pare ca nu mai rosesc. Si pe urma, ce ne facem totusi, cu obrazul pierdut?

Pentru cel mai reusit raspuns — un premiu din partea redactiei.

P.S. Directorul Editurii "Cartier", Gheorghe Ierizanu, ne–a dat intre timp un raspuns briliant la intrebarea: Cine si–a pierdut obrazul in Republica Moldova? "Nimeni, caci nu a avut ce pierde."

Dar nu il premiem pe el, caci din raspunsul lui nu reiese ce sa facem cu obrazul gasit.

Mai asteptam.

Sondaj

— Cine dintre personalitatile (politicienii) R. Moldova si–a pierdut obrazul?

— Dupa ce le–ati identificat?

Petru Ivanovici, sofer (rusul din masina):

Ma duc in Rusia pentru a castiga bani. Am familie, copii care trebuie sa–si faca studiile. Cred ca Voronin si–a pierdut obrazul, deoarece a stricat relatiile cu Federatia Rusa, fara a imbunatati situatia de la noi din tara. Pana nu demult, un an–doi in urma, presedintele vizita Moscova, iar acum si–a schimbat politica. Nu cred ca acolo lumea traieste mai bine, dar cel putin putem face un ban.

Valeriu Coada, somer, Nisporeni:

Nici un politician nu are obraz. Astept aici, la Ambasada, de "binele" pe care–l fac parlamentarii pentru tara. Vreau sa plec peste hotare. Nu–mi pasa deloc de ceea ce se intampla in Parlament. Voronin stie cui sa le mareasca pensiile – catorva veterani. De ce nu ne ofera locuri de munca, nu ne mareste salariile? L–am sustinut pe Urecheanu, dar nu l–am prea simpatizat. Referitor la Rosca, acesta este agresiv si a facut ce a facut, doar pentru a obtine postul. Dar toate astea sunt floricele, inca nu stim ce va urma! Totusi, partial, ii aprob decizia de a vota un presedinte comunist. Politicienii oricum nu–si indelpinesc promisiunule electorale.

Eugenia Munteanu, pensionara, Chisinau:

Politica este latura cea mai rusinoasa a societatii noastre. Poate e prea dur spus, dar mi se pare ca Urecheanu si–a pierdut obrazul, deoarece s–a compromis cu actiunile de coruptie de la Primarie. El nu pare a fi sigur pe sine. Rosca a stiut sa se orienteze la timp. Liderul PPCD a inteles ca strigatele in strada de genul "ploua, ploua, da' Voronin sta pe oua", nu–l vor ajuta sa ajunga la putere. Ar fi bine ca toti sa se uneasca. Ei si ce daca Voronin e comunist?

Victoria Dumbrava, studenta, Chisinau:

In primul rand, opozitia, adica Dumitru Diacov si Iurie Rosca au ramas fara obraz. Ei au facut anumite declaratii, iar ulterior faptele lor nu au corespuns promisiunilor. "Opinia", ziarul, care a sustinut in campania electorala Partidul Democrat, intentioneaza sa–si declare independenta, dupa cele intreprinse de Diacov. Iar Rosca a varsat prea multe zoi in capul comunistilor, pentru ca mai apoi sa–i voteze! Cred ca a facut–o in favoarea fotoliului de vicepresedinte al Parlamentului.

Valeriu, lucrator in cultura:

Iurie Rosca si–a pierdut obrazul. El, cel care mai tare s–a batut cu pumnul in piept, ca nu va vota comunistii. Si Diacov nu are obraz. Doar era evident ca daca nu va fi ales Voronin presedinte, vom avea alegeri anticipate. Urecheanu s–a tinut de cuvant, dar vom vedea ce va face .

Ecaterina Gaina, studenta:

Cred ca Iu. Rosca e fara obraz. El nu trebuia sa voteze comunistii. Nu s–a tinut de cuvant. L–am votat, dar m–a dezamagit profundů Asa e politica...

Nicolae Burga, Chisinau:

Cei care l–au votat pe Voronin, bine au facut. Diacov este cel care a ramas fara de obraz, dupa ce s–a vandut. Jocul lui de–a votul a fost nesincer.

Alexandru Medvediev, inginer chimist:

Iu. Rosca si–a pierdut rusinea, nu este un politician de conditie, pentru ca spune una, dar face alta. Mai sunt ca si dansul: V. Voronin, D. Diacov, de aceea nu am participat la votare. Doar Voronin ne–a promis noua, minoritatilor nationale, ca limba rusa va fi a doua limba de stat!? Dar nu s–a sinut de cuvant. El si–a pierdut si obrazul, si imaginea.

Igor, paznic la o parcare–auto, Chisinau:

Ma intreb, a avut cineva dintre ei obraz? Daca opozitia a procedat cum a procedat, nu e greu de banuit ce fel de obraz au politicienii nostri. Nu am incredere in nici unul. Eu nu am fost la votare. Oricum, Rosca va mai iesi in strada, chiar daca l–a votat pe Voronin.

Mariana:

Faceti aluzie la Iurie Rosca? Oricare politician, indiferent din care partid ar fi, se gandeste doar la sine. La urma urmei toate promisiunile raman declarative, iar ei se bat pentru iesle.

Alina Radu


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com