Nr. 36 (14 aprilie 2005)


Editorial

Naravul
de Alina Radu

autor
Vladimir Voronin a chemat noul guvern sa reduca coruptia in randul politiei, armatei si serviciilor secrete, sa aduca Moldova mai aproape de Uniunea Europeana. (Agentia de stiri "Xinhua", China, 8.04, 2005)

Eram studenti in anul II si am fost dusi la fabrica de conserve din Camenca, sa ajutam la ridicarea economiei statului sovietic. Eram dusi la lucru numai noaptea, alegeam merele si rosiile stricate de pe o banda rulanta, ca sa nu nimereasca in suc. Ne plictiseam si oboseam mortal, de aceea mai faceam cate o promenada pe teritoriul fabricii. Volga directorului aparea destul de des si incarca cutii si cutii. Apoi, paznicul deschidea portile si Volga o lua prin noapte, catre cine stie ce actiuni de consum sau mituire. Cu mintea noastra de jurnalisti in devenire, priveam in tacere portretul coruptiei sovietice. Stiam deja, ca asemenea lucruri nu se publica in nici un ziar, de aceea mai luam cate un mar de pe banda rulanta si cu el, inghiteam totul.

Eram platiti prost, in jumatate cat un lucrator angajat oficial, si ni se platea la sfarsit de termen, de aceea ratia noastra alimentara o constituiau in fond rosiile si merele. Dimineata, cand terminam misiunea, luam cateva mere in buzunar, ca sa ne mangaiem foamea, pana la noaptea urmatoare. La iesire din fabrica, eram totusi "scuturati", ca nu cumva sa furam statul sovietic. Asa, intr-o dimineata, merele din buzunarele colegei mele au fost puse pe cantar, s-a facut act, a fost chemata politia, a fost intentat dosar penal si transmis la judecata. Recunosc, colega mea se hapsanise, caci cantarul cu mere furate a aratat tocmai ...1,2 kg! Martor ne este si profesorul Constantin Marin, care a rosit zdravan pentru colega mea si a cautat cateva ore cuvintele cu care sa ne rusineze pentru furturile din averea statului. Colega mea era orfana, si cand a venit citatia, am mers sa o sustinem la judecatoria populara de la Camenca.

Judecatorul a pornit la modul serios procesul si a facut o pauza de respiratie, doar cand a vazut cifra de 1,2 kg. A anulat procesul si colega mea a fost indreptatita. Din acel moment ea a urat dreptatea sovietica pentru totdeauna. Am sperat toata viata ca va veni clipa cand coruptia va avea alte fete in salile de judecata, decat niste orfani cu un kg. de mere si naravul de a acuza pe cel mai nenorocit ca fura tara va dispare.

A disparut doar URSS. Acum colega noastra nu mai e orfana de candva. Si-a facut familie, are doi copii si a lucrat mai multi ani in ziaristica. Dar lupta cu coruptia in Moldova si-a pastrat contururile din vremi sovietice. "Hoata de mere" a renuntat, a lasat ziaristica si a plecat la munca in Italia. Le-a cumparat copiilor apartament la Botosani, iar ea mai sta la Roma, iar tot ce o leaga de statul sovietic sunt doua morminte ale parintilor ei. Cei care nu au plecat, au ramas aici, privesc cum se fura statul si rad vazand reportaje televizate cu "hotii de tara" dulci, care iau mita sub forma de ciocolata "Moldova", "Meteorit" si "Nostalgie". Coruptii adevarati sunt in asteptare, noi stam de garda.
 

Click aici pentru a vedea prima pagina a Ziarului de Garda


Investigatii

Fabrica de pasapoarte

imagine
Interdictiile justitiei de a parasi R. Moldova sunt solutionate la DTI contra unor sume de 1500 si 1800 USD

Ziarul de Garda detine copiile a doua pasapoarte, eliberate in 2005 de Directia Generala de Documentare a Populatiei din cadrul Departamentului Tehnologii Informationale(DTI), unor persoane, cazierul juridic al carora detine urmatoarele date: anchetat penal din luna decembrie 2004; eliberat din detentie cu conditia neparasirii locului de trai pana la expirarea termenului sentintei (anul 2008). I

Cele doua persoane, prima, anchetata penal si cea de a doua - eliberata din inchisoare cu obligatia de a nu parasi R. Moldova, nu sunt in drept sa-si perfecteze pasapoarte pentru strainatate. Despre aceste cazuri, redactia a aflat intamplator, in timpul unor discutii private cu detinatorii actelor eliberate ilegal. In prezent, copiile pasapoartelor nou-noute, cat si probele care confirma interdictia perfectarii acestora - copia ordonantei de intentare a dosarului penal si copia sentintei de condamnare, precum si sentinta modificata, sunt pastrate intr-un loc sigur. Pasapoartele ilegale au fost perfectate in schimbul unor sume de 1800 si 1500 de dolari.

Posesorii pasapoartelor, carora, din motive clare, le vom pastra anonimatul, afirma ca si-au ridicat documentele de la sediul DTI peste 6 luni din ziua in care au achitat sumele de bani. Documentele au fost acordate in mod ordinar, doar ca la intrebarea mentiuni speciale din chestionar, persoanele date erau avizate pozitiv de politie.

Persoanele vizate afirma ca, initial, au solicitat perfectarea pasaportului albastru, la o sectie raionala. Acolo, din cauza interdictiilor, cererea le-a fost respinsa. Acestia mai pastreaza scrisoarea oficiala prin care le este explicat refuzul. Intrebati cum de au fost de acord sa achite sume atat de mari pentru niste pasapoarte, acestia au declarat ca doresc sa-si realizeze cat mai rapid intentia de a pleca "la negru" in spatiul Schengen. Amintim ca "operatiunea vize false" este de doua ori mai costisitoare, deoarece, in prezent, cei care ofera angajatilor Ambasadelor straine sume de 2800-3000 de Euro, direct in mana sau prin intermediul firmelor turistice, nu ajung in conditii de legalitate in Europa.

Cele doua pasapoarte eliberate de DTI, dar mai ales costul lor, nu sunt niste exceptii, afirma surse versate in acest subiect. Am semnalat "cazul pasapoartelor" la Directia Pasapoarte a DTI, fara a divulga numele posesorilor. Seful Directiei, Valeriu Patrasko, nu a confirmat, dar nici nu a exclus posibilitatea unor astfel de tranzactii. Demnitarul a solicitat sa-i prezentam pasapoartele. "Daca numarul pasapoartelor si data eliberarii au fost fixate in registru, putem afla foarte simplu cine este autorul masinatiei", ne-a explicat Patrasko. El ne-a asigurat ca colaboreaza "strans" cu MAI in scopul verificarii statutului persoanelor care solicita documentare.

Continuare

 

SMS

Destinatar: Constantin Tanase, Ziarul "Timpul"

Ieri au venit de la SRL "Obraz Lenina" sa-si ridice obrazul. Nu l-au luat. Medicul lor legist a zis ca ei au pierdut un obraz de stanga, iar cel gasit de noi se pare ca e de centru-dreapta. Lumea se nelinisteste. Ce-i de facut?

P.S. Dezbateri populare pe aceasta tema vedeti in aici


Sondaj


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com