Nr. 35 (7 aprilie 2005)

Pichetarea Ambasadei Rusiei pentru eliberarea lui Andrei si Tudor

"Marti, 19 aprilie, ora 11.00 Ambasada Rusiei va fi pichetata de un grup de participanti la razboiul din Transnistria si sustinatori ai detinutilor politici, Andrei Ivantoc si Tudor Petrov–Popa" — a declarat Andrei Covrig in cadrul unei conferinte de presa, adaugand ca pasivitatea autoritatilor Moldovei si Rusiei fata de neindeplinirea hotararii CEDO cu privire la eliberarea celor doi prizonieri de razboi nu mai poate fi tolerata. "Ziua de 19 aprilie nu este aleasa la intamplare, caci pe 22 aprilie, la Chisinau vor veni presedintii statelor membre ale GUUAM, precum si presedintele Romaniei. Astfel vor afla cu totii ca Moldova are detinuti politici la Tiraspol si ca vinovatii de aceasta stare de lucruri au nume", a declarat Andrei Covrig.

Eudochia Ivantoc, prezenta la conferinta de presa, a relatat ca sanatatea lui Andrei este in criza si ca inainte de ultima sa vizita, el a fost consultat de medicul inchisorii. In cadrul ultimei intrevederi, Andrei i–a spus din nou ca s–a pierdut total increderea in conducerea Moldovei, oricare ar fi ea. "Voi insista pe toate caile pentru eliberarea lui Andrei, voi face orice imi sta in puteri, voi lupta ziua si noaptea, caci stiu ca a luptat pentru Moldova si toti politicienii acestei tari l–au abandonat, de rand cu multi altii. Eu nu am dreptul sa stau linistita atata timp, cat el e acolo si pe aceasta cale le multumesc tuturor celor care il sprijina pe Andrei macar cu un cuvant de bine", a declarat Eudochia. Ea a adresat recent scrisori conducerii Comitetului de Ministri al Consiliului Europei cu rugamintea de a impulsiona indeplinirea hotararii CEDO. In luna februarie, ea a trimis scrisori presedintilor Rusiei si Moldovei. Abia la 31 martie a primit o scrisoare de la ministrul Reintegrarii, Vasile Sova, care i–a raspuns peste o luna si jumatate in locul lui Voronin. Aceasta scrisoare contine 4 alineate, in care se spune cum Sova s–a adresat lui Litcai, Cealii si Nesteruskin, dar nu a spus ce raspunsuri a primit la aceste adresari. "Nu am inteles de ce trebuia sa imi adreseze o scrisoare fara continut. Am asteptat actiuni, nu o lista de scrisori", ne–a spus dezamagita Eudochia.

"Am inteles ca Uniunea Europeana este dispusa sa sprijine Moldova. De ce Voronin nu cere ajutorul UE in problema detinutilor politici?"– s–a intrebat retoric sotia patriotului roman. Alaturi de ea a fost Raisa Popa, sora lui Tudor, care a relatat de asemenea injosirile la care este supus detinutul de la Hlinaia. "In timpul rarelor intrevederi suntem paziti de gardieni inarmati, care intervin in vorbele noastre si ne refuza sa ii ducem carti si ziare in limba romana", a declarat Raisa.

Stefan Uratu de la comitetul Helsinki, a declarat in cadrul aceleiasi conferinte de presa ca detentia lui Tudor si Andrei este un caz deosebit de grav in incalcarea drepturilor omului si ca a trimis si ea scrisori celor mai importante autoritati din Rusia si Europa. "Neexecutarea deciziei CEDO cu privire la eliberarea imediata a detinutilor politici pune in pericol mecanismul de indeplinire al hotararilor Curtii Europene, iata de ce Consiliul de Ministri al CE trebuie sa duca la indeplinirea acestei importante hotarari cu privire la eliberarea celor doi prizonieri de razboi", a declarat Stefan Uratu, presedintele Comitetului Helsinki.

Alina Radu


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com