Nr. 34 (31 martie 2005)

Bun de citit de 1 aprilie

Ieri am facut totalurile concursului pentru cel mai bun pamflet cu privire la alegerea presedintelui R. Moldova, anuntat de Ziarul de Garda in luna martie. Le multumim tuturor participantilor la concurs, in special Liliei Berdaga din Rascani si lui Veaceslav Popescu din Ungheni. Juriul, compus din echipa redactiei, a decis insa ca invingator este pamfletul lui Eugen Todercan din Ialoveni. Felicitari, Eugen si te asteptam la redactie sa iti ridici premiul de 200 de lei!

Voronin si embrionii de presedinte

Daca e sa privim inainte, Voronin va mai lua un mandat — pe cel din 2009, apoi pe cel din 2013, caci in Moldova se implementeaza tot mai insistent programe de planificare a familiei si parintii care au potential de a naste bebelusi inteligenti, care ar putea deveni presedinti, sunt fortati sa paraseasca tara. Sunt gonite mai ales femeile, ca doar ele, si nu barbatii, nasc. Acum femeile de la noi isi istovesc tineretea prin bordelurile Europei, iar barbatii Moldovei isi ineaca hormonii in vin. Natalitatea scade si sanse de a naste presedinti noi sunt tot mai putine. Cica si programele de fertilizare in vitro vor fi stopate in urmatorii 4 ani, caci cine stie ce combinatii inteligente pot veni prin mintea vreunui cuplu steril de tarani cu rarunchii raciti la cules de tutun.

Dar sa vedem de ce luni, 4 aprilie, Voronin va fi ales presedinte."Vladimir Voronin este cel mai bun presedinte pe care l–a avut Moldova vreodata", asa a spus recent tizul presedintelui nostru, analistul Vladimir Socor, intr–un comentariu preluat de presa moldoveneasca. Daca la acest concurs participa si Socor, stiu ca toti vom pierde, dar daca nu vor participa pierdantii, cine vor fi invingatorii?

Vladimir Voronin va fi invingatorul. Nu l–am vazut in viata, dar l–am vazut la televizor si pe portretele prinse pe peretii birourilor diferitor functionari publici. Mai ales in ultimul timp, de cand s–a orientat spre Uniunea Europeana, catatura lui a devenit atat de sumbra, incat te ia racoarea Siberiei de spate. El de asta si invinge, caci moldovenii au in gene sindromul fricii. Astfel, omul infricosat oleaca, nu are cum sa nu te aleaga. Memoria genetica a moldovenilor n–a uitat turmele de gospodari urcate de comunistii stalinisti in vagoanele de vite si dusi sa destelineasca gheturile Siberiei, oamenii nu au uitat ca cel care nu voteaza cu hurta asa cum a spus Tatuca, va fi cumva depistat si pus pe lista ca "Vrag naroda". Moldovenii sunt ca mieii, ei nu folosesc creierii sa gandeasca, ci doar sa pasca iarba verbala pe care le–o pune in kormuska un om cu cataturi severe.

Luni il vom avea pe Voronin presedinte din nou, caci mieii din Parlament vor da ochii cu Voronin si, vrajiti, vor semna buletinul afirmativ, insemnand ca sunt total de acord cu catatura presedintelui. S–au gasit cativa care au dat drumul la cate o briza de rasuflare mioritica pe la usa Comisiei speciale pentru alegerea sefului statului, propunandu–l pe Andrei Ivantoc la functia de presedinte, sau pe Gheorghe Duca.

Andrei Ivantoc o fi tresarit in celula lui seculara daca o fi auzit o astfel de propunere, dar e om calit si deprins cu "surprizele", asa ca trece el si peste asta. Si–o fi amintit edilii tarii ca Ilascu l–a facut pe Sturza premier, si de ce sa nu–l faca Ivantoc pe Voronin presedinte, ca trebuie si detinutii politici sa aiba un rost in viata asta. Dar s–a recurs, apoi, la o varianta aproape stiintifica. Or, Dumitru Diacov s–a aratat ingrijorat de o eventuala lipsa a certificatului medical al lui Andrei, se stie doar ca inchisoarea nu e sanatoriu si pe urma, de la un candidat la presedintie nu trebuie sa miroase a celula transnistreana cu vechime de 13 ani, ci, poate ... a spirit stiintific milenar. Gheorghe Duca a fost sacrificat din nou, astfel incat Voronin sa aiba pe cine invinge. Si–l va invinge pe capul savantilor moldoveni. Dupa asta, cel care a invins presedintele Academiei de Stiinte ar putea deveni savant de onoare in probleme de panificatie si dospire partinica a celei mai sarace tari din Europa, iar daca Voronin il invingea pe Ivantoc – trebuia el oare sa devina detinut politic de onoare al regimului Smirnov?

"Voronin corespunde tuturor cerintelor prevazute de legislatie: are mai mult de 40 de ani, este domiciliat in R. Moldova nu mai putin de 10 ani, cunoaste limba de stat si a dat in scris consimtamantul de a candida la postul de presedinte. El a mai prezentat certificatul medical care confirma ca starea sanatatii sale ii permite exercitarea acestei functii, a depus la comisie o declaratie de venituri pentru anii 2004–2005, a prezentat un scurt fisier biografic" — asa spune presa si asa e drept. E adevarat ca exista si alti, vreun milion de cetateni, care au peste 40 de ani si cunosc limba tarii, dar nici unul nu mai poate fi votat de cele 65 de slugi ale poporului lui Voronin.

Cica pentru inregistrarea candidaturii lui Vladimir Voronin au votat toti sapte membri ai comisiei, inclusiv reprezentantii fractiunilor de opozitie, cu totii condusi de Mihail Sidorov. Maria Postoico, era si ea prezenta si a avut grija sa duca certificatul de candidat la Presedintie, caci fiecare sluga a poporului are o menire speciala in cinstirea activitatii generalului comunist, Vladimir Nicolaievici. Unul duce certificatul, altul duce zvonurile, altii aduc alte aporturi pe altarul prezidential. Cei care nu prea au fost ocupati in aceste zile cu activitati de bagare in seama, au facut flotari. Bicepsii trebuie intariti, caci la votarea presedintelui, cine va semna buletinul cat mai repede, poate spera la ceva bun, atunci cand se vor imparti ministerele, departamentele, apartamentele, limuzinele de serviciu, medaliile si ordinele, facilitatile la vama, licentele, imunitatile, firmele turistice si cate si mai cate bunuri nu se vor gasi pe acest picior de plai incepand din luna mai. Adica votarea in Parlamentul nostru nu e chiar similara cu votarea gagalicilor, cand il vad pe Mos Craciun si striga: "Da–mi si mie!", dar greu este sa stai azi in Parlament si sa nu iti amintesti cu nostalgie de anii fericiti ai copilariei cu Mos Gerila si bunicii dusi pentru totdeauna la ghetarii vesnici. De frica frigului, e bun si Gerila, mai ales ca s–a lepadat de Lenin, si–a schimbat certificatul de nastere si zice ca e din parinti europeni, iar Corjova va intra in cincinalul urmator in Uniunea Europeana. Asa va fi votat comunismul — visul copilariei slugilor lui Voronin.

P.S. Opinia autorului acestui pamflet nu corespunde neaparat cu opinia deputatilor alesi sau cu cea a redactiei.

Eugen Todercan,
premiant al Ziarului de Garda


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com