Nr. 34 (31 martie 2005)

Proteste pentru eliberarea lui Andrei si Tudor

Zilele trecute, Eudochia Ivantoc si Raisa Popa au adresat scrisori cu strigate de disperare inaltilor demnitari ai Consiliului Europei. Ele au trimis epistole in limba engleza lui Adam Daniel Rotfeld, presedintele Comitetului de Ministri al CE si ministru de Externe al Poloniei, lui Krzysztof Kocel, reprezentantul permanent al Poloniei la Consiliul Europei, Ambasadorul Poloniei la Chisinau, Serviciului pentru monitorizarea executarii deciziilor CEDO din cadrul Directiei generale pentru drepturile omului din cadrul CE, Ambasadorului Romaniei la Chisinau. Eudochia si Raisa au solicitat interventia urgenta a inaltilor demnitari europeni pentru eliberarea imediata a detinutilor politici din Transnistria — Andrei Ivantoc si Tudor Petrov–Popa. Potrivit agendei Consiliului de Ministri al CE, la inceputul saptamanii urmatoare vor fi puse in discutie probleme legate de respectarea de catre unele state ale hotararilor CEDO si, in special, a nerespectarii deciziei in cazul membrilor grupului Ilascu.

Comitetul de Ministri al CE va tine cea de–a 922–a intrunire cu problema drepturilor omului intre 5 si 7 aprilie, si rudele detinutilor politici isi pun mari sperante in decizia si actiunile ministrilor europeni. "Stim ce valoare au drepturile omului in Europa si dorim ca ele sa fie respectate in primul rand, in cazul detinutilor politici din Transnistria, pentru ca doar astfel putem crede in puterea legii si a deciziilor europene, doar astfel familiile noastre se vor bucura dupa atatia ani de pribegie, de gustul reintregirii", ne–au spus Eudochia si Raisa zilele trecute, dupa ce au trimis aceste scrisori.

Totodata, Eudochia Ivantoc ne–a spus ieri ca a avut intrevederi cu reprezentantii organizatiilor de combatanti care si–au manifestat ingrijorarea fata de taraganarea eliberarii detinutilor politici si au insistat asupra ideii pichetarii Ambasadei Federatiei Ruse, deoarece Rusia este principalul responsabil de detentia celor doi. Andrei Covrig a declarat ca va insista pe langa sefii din Primaria Chisinau ca sa autorizeze protestele, in baza cererii depuse, incepand cu 19 aprilie, ora 11.00.

Alina Radu


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com