Nr. 34 (31 martie 2005)


Editorial

Cumasul
de Alina Radu

autor
«Daca in Kirghizstan lipsesc cladirile gratioase si torturi fanteziste, aceste lipsuri sunt completate de traditii nomade cum ar fi ospitalitatea "la covor", o neincredere sanatoasa in autoritati si o dragoste nemarginita pentru laptele de iapa fermentat.» (www.lonelyplanet.com)

Din '91 incoace, nomazii din Valea Fergana nu si-au baut fara rost cumasul si n-au respirat in zadar aerul liber din Pamir si Tian Shan. Ei s-au pregatit pentru primavara decisiva a lui 2005. Au pus la cale o revolutie. Revolutia kirghiza este in masura egala un merit al acestui popor si al presedintelui, Askar Akaiev. Primii si-au dorit din rasputeri sa fie liberi, castigand pentru aceasta simpatia si sustinerea Occidentului. Pe de alta parte, si Akaiev a facut cu sinceritate totul ca propriului popor sa ii repugne acest lider, alungandu-l cu toata furia.

Moldovenii sunt aproape imbatati de duhul Europei, care se apropie tot mai mult de Prut. Saraci, muncitori, pe primele locuri la cancer, la deznationalizare si la trafic de femei, cetatenii Moldovei erau primii pe lista de sustinere a Occidentului. Dar altul, decat poporul, a imbratisat idealurile europene si altul a fost cel sustinut si incurajat de Occident si SUA. Numele lui este Vladimir Voronin, presedintele comunist de ieri si de azi al Republicii Moldova. O fi sorbit el "cumasul libertatii" si o fi inspirat aerul reformelor revolutionare in timp ce punea flori cu fruntea plecata la monumentul lui Lenin de la "Moldexpo"? Sau o fi facut uz de trucurile partinice care pun pe primul loc vorbele, indiferent de ce fapte vor urma. "Ati remarcat, probabil, cu totii ca in acesti patru ani, tara noastra a inceput sa se puna pe picioare. A inceput sa renasca economia nationala. Bunastarea si increderea in viitor se intorc treptat in casele oamenilor simpli. Bugetul de stat a fost dublat si continua sa fie in crestere, a sporit volumul productiei industriale, au fost create noi locuri de munca si majorate salariile si pensiile. Paturilor socialmente vulnerabile ale populatiei le este garantata asistenta medicala." Aceste cuvinte au fost rostite de presedintele Voronin, la 30 martie 2005, dar se pare ca au fost copiate din cuvantarile lui Leonid Brejnev, de la 1975.

Voronin si-a obtinut viza europeana prin vorbe, promitand liderilor internationali respectarea idealurilor democratice. Cinismul lui a fost luat de comunitatea internationala drept sinceritate si oamenii de rand, care nu au mii de dolari sa isi cumpere viza in Europa si care nu au avut puteri si un lider pentru revolutia oranj, raman acasa sa astepte democratia adevarata cu toate roadele ei: drepturi respectate, nivel de trai decent, libertate de expresie. Acestea, daca exista in Moldova, apoi sunt la stadiul cumasului nefermentat si necomestibil. Asteptam democratia adevarata si stam de Garda.Solidaritate

Fratii nostri rapiti in cea mai periculoasa zona a lumii

imagine
Ziarul de Garda isi exprima solidaritatea si dorinta de eliberare imediata a celor trei jurnalisti romani. Ieri echipa Ziarului de Garda a expediat o solicitare de actiune in adresa presedintelui Natiunilor Unite, Kofi Annan, dat fiind faptul ca Natiunile Unite detin cele mai indreptatite parghii in dialogul cu autoritatile irakiene si in ajutorarea ostaticilor de razboi.

In timp ce Agentia ruseasca de stiri «Itar-Tass» comunica ieri ca o celula a organizatiei teroriste An Anssar Al Suhna, condusa de cel mai cautat terorist din Irak, Al Zarkawi, ar fi revendicat rapirea celor trei ziaristi romani, colegii lor nu detineau date sigure despre o posibila revendicare.

Trei ziaristi romani, Marie Jeanne Ion, reporter la Prima TV, si cameramanul Sorin Miscoci, impreuna cu jurnalistul Eduard Ovidiu Ohanesian, de la "Romania Libera", au sosit in capitala Irakului pentru a realiza interviuri cu prim-ministrul interimar si cu presedintele acestui stat. Luni seara, in jurul orei 20, a fost semnalata disparitia celor trei jurnalisti romani. La scurt timp dupa primul semnal despre rapirea ziaristilor, serviciile de informatii romane, americane si engleze, care opereaza in Irak au fost puse in stare de alerta. Primele informatii au dezvaluit faptul ca cei trei jurnalisti romani nu s-au cazat in zona securizata a Bagdadului, cunoscuta generic ca Green Zone (Zona Verde). Ei s-au cazat la Hotelul May Flower, situat intr-unul din cartierele marginase ale capitalei irakiene, in Zona Rosie, acolo unde trupele coalitiei nu asigura o securitate permanenta si nici protectia cetatenilor straini. Sectorul respectiv este unul dintre cele mai periculoase perimetre, aici inregistrandu-se cele mai multe atacuri ale teroristilor impotriva patrulelor formate din militari ai coalitiei. Conform primelor informatii, planul de rapire a jurnalistilor romani a fost unul bine pus la punct. Vreo 40 de barbati mascati si inarmati i-au luat pe cei trei, i-au urcat in vehicule, dupa care s-au deplasat intr-o destinatie necunoscuta. Potrivit mediilor de informare din Romania, surprinde numarul extrem de mare al teroristilor care au actionat pentru rapirea celor trei jurnalisti. Ultimele stiri difuzate la aceasta tema dezvaluie ca o celula a organizatiei teroriste An Anssar Al Suhna, condusa de cel mai cautat terorist din Irak, Al Zarkawi, ar fi revendicat rapirea celor trei romani.

La Bagdad, reprezentantii Romaniei si ai fortelor aliate sunt in stare de alerta maxima, iar serviciile speciale colecteaza informatii care ar duce la descoperirea locului in care sunt inchisi ostaticii romani. Americanii au retinut un prim suspect, angajat al hotelului unde fusesera cazati jurnalistii, banuit de faptul ca le-a furnizat teroristilor informatii despre ziaristii, contribuind la rapirea acestora.

Ieri, la inchiderea editiei, am contactat postul Prima TV, unde ni s-a spus ca nu s-a schimbat nimic si ca administratia nu are inca nici o informatie oficiala despre locul aflarii jurnalistilor rapiti. Ultimul dialog al directorului, Dan Dumitru, cu Marie-Jeanne a fost si ultima informatie primita de la ei, devenita acum crestomatica prin fraza «Ne rapesc, acum ne iau, ne duc.»


Sondaj


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com