Nr. 33 (24 martie 2005)

 Investigatii

Traficantii de fiinte umane refugiati la Timisoara (II)
Am incercat, dar nu–mi reuseste sa redau atmosfera unui club de noapte din orasul Timisoara, localuri in care prostituatele moldovence se inghesuie dupa clientii care intra in bar: italieni, germani, englezi, romani, etc. Continuare 

Unul vindea avioane, altul bilete...
Directorul RAO EAS, Anatolii Ciubais a declarat ca va angaja pentru consilierul sau, Valeriu Pasat, aflat in detentie la Chisinau, mai multi avocati din SUA. Continuare 

Fiul unui arestat pentru coruptie lupta cu mita
Un ex–angajat CCCEC vindea Argumente Continuare 

Traficantii de fiinte umane refugiati la Timisoara (II)

Am incercat, dar nu–mi reuseste sa redau atmosfera unui club de noapte din orasul Timisoara, localuri in care prostituatele moldovence se inghesuie dupa clientii care intra in bar: italieni, germani, englezi, romani, etc. Orasul, in ansamblu, este posomorat si putin arhaic, amintind de stilul sobru al cladirilor gotice, cu fatade si cupole care inainteaza in sus si parca, isi iau zborul... Arhitectura urbei nu sugereaza ca Timisoara ar fi un oras al desfraului, chiar daca cladirile sunt amplasate haotic si avand mult spatiu intre ele. Pentru a nu ma rataci, am mers pe la night–cluburi cu taxiul. Insotitorul meu din prima seara, un timisorean pe nume Marius, a refuzat sa ma mai acompanieze, deoarece fusese nemultumit de faptul ca urmaream cu prea multa atentie tot ce se intampla acolo. In seara urmatoare, a trebuit sa merg de una singura la night–clubul "La Bamba". Astfel, am putut discuta lejer cu taximetristi si alti localnici despre activitatea acestor baruri de noapte. In aceeasi seara am trecut grabita si pe la "Continental". Era inceput de program. Doua sali de fete...Cativa clienti varstnici...Usile clubului – deschise vraiste... Am plecat imediat.

Mai multe, din cele vazute in barurile de noapte, mi–au parut intrigante pentru o eventuala ancheta jurnalistica. Angajatele clubului de lux "La Bamba", Vlada, din Tiraspol, si Irina, din Chisinau, mi–au declarat ca localul lor este unul care nu poate avea probleme cu politia, fiindca "administratia barului este intotdeauna prevenita de politia criminala a orasului in cazul unor eventuale controale". In acele zile fetele raman acasa. Acelasi lucru mi l–a declarat si Cristina, o alta moldoveanca, despre barul "Eross", in care a lucrat." In "zilele politiei", eram transportate toate intr–o casa, pentru ca putine fete au contracte de prestare a serviciilor, dar si din alte motive... Barul ramanea gol", mi–a spus Cristina, de 21 de ani, care, timp de patru ani, lucrase in acest local fara sa fi avut pasaport. Din aceasta cauza, acum ea sta acasa, pe bd. Traian din Chisinau, avand "interdictie" la trecerea frontierei. Zice ca isi doreste foarte mult sa revina. Acum 4 ani, Cristina a ajuns la Timisoara prin filiera pestelui Alexandru Kovali, alias Salun. "Incerc sa–mi fac alt pasaport, luand numele de fata al mamei mele, pentru a putea pleca inapoi. Voi lucra la "Exclusiv", nu ma intorc inapoi la "Eross", deoarece directorul barului nu m–a ajutat cand am avut probleme cu actele. Si–apoi mai sunt certata cu o colega careia i–am imprumutat 450 de euro, iar ea nu mi–i returneaza...", spune Cristina, pe care am sunat–o la Chisinau. Aflandu–ma la Timisoara, taximetristul S. (numarul de telefon se pastreaza la redactie), cu masina parcata in zona Lipovei, mi–a declarat urmatoarele: "Vara trecuta am ajutat o fata din Moldova sa fuga. Un vecin din sat o adusese la Timisoara, mintind–o ca va trebui doar sa danseze intr–un bar. Era de doua saptamani la Timisoara si nu vroia sa se prostitueze. Am luat–o noaptea, locuia intr–un apartament din Calea Sagului, str. Muzicescu nr. 16. "Rusul" tinea inchise sase fete intr–un apartament. Le lua toti banii. In ziua evadarii, ea a rugat "stapanul" sa ramana acasa pe motiv de boala. Am dus–o cu masina pana la Severin, de acolo a luat trenul, spunea ca are rude la sarbi. Pe drum, colegele i–au trimis mesaj ca se "bucura ca a avut curajul sa fuga"...".

"Colegii mei mi–au spus ca, de la aceeasi adresa, acum doua luni, alta fata se chinuia sa fuga...", continua taximetristul. "In luna august, cand toata Italia este in concediu, in cluburile de striptease vin cei mai multi clienti. De sarbatori si de Craciun aceste baruri sunt aproape goale", ma familiariza el cu situatia de pe loc.

Politia fuge de cuvantul «rus»

In principiu, chiar daca in Timisoara exista 20 de cluburi care isi anunta deschis serviciile de prostitutie, astfel de localuri continuand sa fie "inaugurate", nimeni nu incrimineaza prostitutia. In oras, spun timisorenii, prostitutia este practicata si de unele studente, dupa terminarea orelor. Apropo, pe teritoriul complexului studentesc sunt amplasate trei night–cluburi: "La Bamba", "No merci", "Meidei". Simona, chelnerita din "La Bamba", mi–a declarat ca barul lor angajeaza moldovence, pentru ca timisorencele nu mai accepta astfel de oferte, or, majoritatea si–au facut amanti printre fostii clienti. "Fetele care lucreaza la noi o duc foarte bine", spune Simona. "Lucreaza trei luni, dupa care, prin intermediul clubului nostru, au posibilitatea sa se angajeze in vreun night–club din Italia. Am avut o fata care, venind sa lucreze la noi, nu avea sani. Si–a facut o interventie chirurgicala. Acum are cativa "clienti" permanenti. A reusit sa–si cumpere masina si apartament. Nu e frumoasa, dar are fler in "meserie"..."

Despre traficanti

Fratii Ruslan, Iura si Igor Botea, din Orhei, si Alexandru Kovali, alias Salun, sunt cei mai abili furnizori de fete moldovence la Timisoara si peste frontierele ei. Deoarece controleaza acest business de mai multi ani, au devenit cunoscuti in toata Timisoara. Acolo ei sunt numiti "rusii aia". Pestele Kovali si–a inceput businessul de trafic cu fete in anul 1992, pe cand era capitan de politie. In fostul ziar "ACCENTE", am publicat marturiile unei fete care dezvaluia cum a fost "devorata" chiar de pestele Salun, pentru ca incercase sa fuga... In caz de nesupunere, fetele erau "rase pe cap si unse cu verde de briliant". Aceasta marturie a fost data de victimele lui Salun si colaboratorilor Directiei de Combatere a Traficului de Fiinte Umane de la DCCOC. In urma publicarii articolului despre ororile lui Salun, periculoase pentru viata fetelor ("ACCENTE", 26 septembrie, 2002), Procuratura Rascani a redeschis dosarul penal "Kovali", privind traficul de fiinte umane care fusese clasat nelegitim. Insa, nici a doua oara, respectivul dosar penal n–a fost deferit instantei de judecata, fiind clasat de procurorul de Rascani, Veaceslav Verdes. Potrivit surselor de la politie, in februarie 2003, Kovali a fost dat in urmarire generala. In prezent, acesta nu mai este in urmarirea Interpolului, nu se mai afla in vizorul politiei, dar nici nu este achitat penal. In vara 2003, perioada in care dansul se afla in "urmarire generala",

l–am intalnit la autogara Chisinau. Petrecea o amica, pe Elena Abramova (de asemenea anuntata in urmarire generala, dupa cum aflasem de la sursele politienesti, citate mai jos), la Constanta unde, de altfel, functioneaza numeroase night–cluburi.

In timp ce despre Kovali se spune ca a fost urmarit intens, prin Interpol, sefi ai politiei, Ion Bejan (din Chisinau) si Alexandru Paladi (din Timisoara), care au incercat sa instrumenteze "activitatile" pestelui Salun, declara ca "nu l–au interogat si nici nu stiu cum arata". In discutia cu surse din Timisoara, am aflat ca politia de acolo "se teme sa–i deranjeze pe traficantii rusi", deoarece ei spun ca in afacerile lor este implicata mafia rusa. Apropo, si in unele articole publicate in presa din Romania, vizavi de traficantii moldoveni, este vehiculata versiunea despre amestecul "mafiei rusesti".

Despre soarta prostituatelor din Moldova, a victimelor traficului si a traficantilor moldoveni am discutat cu seful Departamentului de Combatere a Crimei Organizate din cadrul Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog, comisar Alexandru Paladi: "In anii 2002–2003, in raza municipiului Timisoara erau mai multe fete din R. Moldova care lucrau in calitate de dansatoare in barurile de noapte. Din informatia pe care o detinem, mai multe dintre acestea au pasapoarte romanesti. Capul filierei era Alexandru Kovali. Am informat mai multe efective ale MAI de la Bucuresti despre aceasta. In februarie 2003, a fost retinuta "casiera" lui Salun, Miron Tatiana (zisa Lera), de 24 ani, din Ungheni. Aceasta zilnic lua de la fiecare fata cate 20–50 Euro. Astfel, circa 60 la suta din banii rezultati din aceasta afacere, revenindu–i lui. Cand se adunau 5000 Euro, banii ajungeau in R. Moldova. "Lera" era remunerata cu 250 Euro, lunar. In baza materialului probant al dosarului penal, Lera a fost condamnata la 2 ani de puscarie. Noi am retinut–o in momentul cand l–am dat in urmarire internationala pe Kovali si pe "curiera" lui, Elena Abramova, aceasta fiind cea care ii ducea pachetul cu bani la Chisinau. In acest dosar penal, 18 fete au figurat in calitate de martori la Procuratura, spunand ca banii erau "decartati" de Lera si transmisi lui Kovali. Lera a confirmat denuntul fetelor la Procuratura. Ulterior, in fata instantei de judecata, atat ea, cat si celelalte fete, si–au retras marturiile vizavi de Salun. Astfel, din lipsa dovezilor, nu i–am putut intenta dosar penal lui Kovali. Astfel, am dispus neinceperea urmaririi penale impotriva lui. Procurorul a consemnat. Singura inculpata care s–a dus la puscarie a fost Lera. Efectuand o perchezitie la domiciliul ei, am gasit doar copiile pasapoartelor fetelor, documentele originale nu erau, si doar 1000 Euro, banii fetelor. Multe dintre fetele din reteaua Salun nu aveau contracte de prestare a serviciilor in barurile de noapte in care lucrau: "Eross", "Pueblos", "Amoro– Dios". In prezent, si "condamnata" Lera se afla in libertate, ea fiind eliberata, conditionat, "pentru purtare buna". In perioada cand Kovali si amica sa, Elena Abramova, aveau consemn la frontiera, acesta o trimite pe Abramova "in cercetare" la Timisoara, sa afle daca mai sunt pe "linie galbena". Frontiera de la Albita a oprit–o, iar escorta noastra a adus–o la Timisoara. N–a vrut sa zica nimic despre Kovali, spunand ca vine in turism la Timisoara", sustine Paladi.

Intrebat ce masuri de constrangere au fost intreprinse in raport cu fratii Botea, despre care, aflandu–ma la Timisoara, am auzit vorbindu–se la orice pas ca sunt lideri ai comertului de fete, comisarul Paladi a declarat ca acesti trei frati, Igor, Ruslan si Iurie Botea, care detin si cetatenie romana, au fost retinuti, o data, pentru 24 de ore, pentru o talharie. "Am avut foarte multe probleme cu moldovenii. Momentan, la night–clubul "Continental" activeaza un grup de moldovence. Stiu ca sunt venite printr–o firma de impresariat artistic. Pe noi insa ne intereseaza doar cele care sunt aduse in Timisoara pentru a fi duse in spatiul Schengen. Acum, nu exista elemente din care rezulta ca ar exista tinere moldovence aduse cu scopul de a fi traficate in tarile UE. Cunoastem ca sunt domnisoare din Moldova care practica prostitutia pe cont propriu, clientii de obicei sunt italieni. Mai avem informatii ca unele studente din Romania mai umbla cu "curca la rate". Timisoara este al doilea oras universitar din Romania, dupa Bucuresti. Are 15 mii de studenti, dintre care 5 mii sunt straini. Privitor la "Salun", ne–am intrebat si noi "Ce–i de facut?". Seful Departamentului antitrafic de la Chisinau, Ion Bejan, a fost pe la noi. A stat chiar pe acest scaun, intrebandu–ma: "Ce facem, dle Paladi, cu acest Salun?! In caz ca punem mana pe el, nu am ce sa–i incriminez. O retea ca a lui Salun nu se putea forma fara implicarea unor factori de raspundere din R. Moldova, or, membrii retelei inchiriaza numeroase apartamente in Chisinau. Nu stiu unde sunt fetele lui acum. Banuiesc ca sunt in Comunitatea Europeana, deoarece fetele care practica prostitutia in Romania, din cate cunosc, nu sunt fetele lui Kovali. Alte filiere care ar transporta fete peste hotare nu exista. Timisoara este singurul oras din Romania care a arestat peste 20 de traficanti, cetateni ai R. Moldova. Pentru ca suntem chiar la frontiera cu Serbia si Muntenegru, toate filierele moldovenesti treceau, prin 2001–2002, prin Timisoara. Cetatenii romani circula legal, cu pasapoarte romanesti, cetatenii moldoveni, insa, inlocuiau fotografiile din pasapoartele romancelor, furate de hotii de buzunare. Cand am constatat acest lucru, am propus modificarea pasapoartelor. Legea romana prevede ca pentru intentarea unui dosar penal de prostitutie unei fete, aceasta trebuie prinsa de mai multe ori si amendata pentru o astfel de activitate, iar clientii trebuie sa dea marturii ca au intretinut relatii sexuale cu ele contra cost. In Romania se pune problema legalizarii prostitutiei. Patronii unor cluburi au fost amendati cu cate 1000 Euro, alt club a fost sanctionat cu 130 milioane de lei romanesti. 99, 9 la suta dintre fete stiu pentru ce vin in Romania si pentru ce pleaca in UE. Ele nu se considera victime. 40 la suta din banii castigati ii dau patronilor.

Fetele de "calitate superioara" se pricopsesc de la italieni si cu cate 1000–1500 Euro. Altele iau chiar cate 5000–6000 Euro, pentru o singura noapte. Numeroase "finantate" isi incheie "cariera", casatorindu–se. De obicei, in alte localitati decat in cele in care s–au prostituat. Multe se casatoresc cu straini, ajungand mari doamne la Chisinau si in strainatate. Meseria aceasta n–o faci decat pana la 30 de ani, fiindca noptile nedormite te uzeaza. Am avut ocazia sa cunoastem si fiice de ingineri, si fiice de doctori. Prostitutia din cluburile de noapte nu este impotriva legii. Daca legea ne–ar spune maine sa inchidem cluburile de noapte, noi le–am inchide", afirma comisarul Paladi.

Solicitat in finalul acestei anchete, seful Directiei Antitrafic din cadrul DGCCO din Chisinau, Ion Bejan, ne–a declarat ca zona aceasta ii intereseaza si pe ei foarte mult, deoarece sunt foarte multi traficanti moldoveni la Timisoara. Vizavi de eventualitatea legalizarii prostitutiei in Romania, Bejan a spus ca "nu crede ca se va recurge la asa ceva". In acelasi timp, aflandu–ma la Timisoara, am realizat ca atat cetatenii simpli cat si politia se comporta de parca prostitutia ar fi legalizata deja.

Aliona AVRAM


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com