Nr. 31 (10 martie 2005)

 Editorial

Mesajul unui presedinte fara tara
R. Moldova e o casa de nebuni la poalele sud–estice ale Europei, in care toti vorbesc si nimeni nu s–aude, nici pe sine si nici pe altii. Aceasta este prima impresie, pe care a putut Continuare 

Andrei,
iarta–ne ca nu am reusit sa–ti reducem din chinurile asteptarii Libertatii care, dupa cum ne spunea chiar ieri fostul detinut politic al regimului comunist, Nicolae Popa, sunt cele care iti aduc nopti albe si dureri in oase; Continuare 

Mesajul unui presedinte fara tara

R. Moldova e o casa de nebuni la poalele sud–estice ale Europei, in care toti vorbesc si nimeni nu s–aude, nici pe sine si nici pe altii. Aceasta este prima impresie, pe care a putut s–o produca rezultatele preliminare ale alegerilor parlamentare–2005, adica comportamentul electoratului (chiar daca admitem ca aceste rezultate au fost trucate). Cu tot regretul, dar convingerea ca R.Moldova se confrunta cu mari abateri de la normal, pe toata verticala, de sus in jos, o confirma luni, in conferinta de presa cu mass–media acreditata la alegeri, chiar Vladimir Voronin. Faptul ca Voronin, inca presedinte in exercitiu al R. Moldova, s–a lansat in ruseste in fata presei straine, denatureaza, in primul rand, statutul lui de "sef de stat". Pe de alta parte, insa, aceasta–i deconspira naravurile si natura lui duplicitara. Iata de ce, o parte din reprezentantii mass–media au inclinat sa creada mai degraba, ca Voronin, pe care–l aveau in fata, nu le vorbeste in calitate de presedinte, ci de prim–secretar al partidului comunistilor din Moldova, atrofiat de vechi obisnuinte. Cu toata straduinta lui de a–si manifesta optimismul post–electoral al unui "invingator", precum s–a pretins in fata presei, Voronin arata descumpanit si descurajat.

Dincolo de impresia generala pe care a produs–o Voronin presei, este clar ca liderul comunistilor a trisat in fata mass–mediei, in special celei din Rusia, pentru a fi, ulterior, difuzat pe canalele ruse de radio si televiziune cu text "original" despre "comportamentul neadecvat al Rusiei in aceasta campanie electorala" si "amestecul ei in problemele interne" ale R. Moldova. Voronin a trucat si aici, ca si pe toata durata campaniei electorale, cand a improvizat, mana in mana ce serviciile ruse de specialitate, "arest de valuta" si de "tehnologi politici" veniti in sprijinul opozitiei, "renuntarea la observatorii din partea CSI", "returnarea vagoanelor cu contrarevolutionarii" din Rusia etc. Ar fi o mare naivitate sa se creada, cumva, ca Rusia nu mai are nevoie de Voronin. Ca nu numai de Voronin, dar, acest lucru a devenit clar din momentul inregistrarii concurentilor electorali. Constienta ca "scenariul ucrainean" este inoportun R.Moldova si vrand sa excluda riscurile, Moscova a mers pe o varianta mai verificata. Kremlinul si–a propus pentru Chisinau o guvernare demonopolizata, preferand monopolismului politic al comunistilor o guvernare asociata, ceva de genul celei agro–socialiste–interfrontiste din perioada 1994–1998, care a fost mult mai usor de manipulat. Varianta ideala, in caz de reusita, ar fi fost "pastrarea" lui Voronin la guvernare, prin coalizarea post–electorala a comunistilor cu fortele revansarde pro–ruse din "Patria–Rodina". Scenariul, insa, a fost dejucat. Situatia care s–a creat, in rezultatul votarii, este una noua, dar deloc neasteptata, sau neprevazuta. Conferinta de presa, sustinuta de Voronin chiar a doua zi dupa alegeri, dadea de inteles doua lucruri. Primul: Voronin este gata sa faca orice, pentru a–si juca pana la capat rolul de "mare pro–occidental" si tot atat de "mare razvratit" impotriva politicii ruse vizavi de Moldova. "Cursul pro–european al R. Moldova este unul ireversibil", a declarat Voronin presei. Numai ca el nu a spus cum si cand ar fi posibil sa se intample aceasta. Vanator inrait, Voronin a apasat pur si simplu pe tragaci si a lasat spusa lui la discretia presei si a cititorilor ei. Spre deosebire, insa, de el, camaradul sau de partid, Vladimir Misin, s–a dovedit a fi mai discret in aceasta privinta. In cadrul teledezbaterilor electorale de la "Moldova 1", insistand sa demonstreze oponentului de la PSDM ca PCRM a fost si ramane atasat de Rusia, Misin a spus–o franc: "Politica noastra de integrare europeana nu contravine intereselor Rusiei, pentru ca noi ne vom integra in Europa o data cu Rusia si impreuna cu Rusia". Bravo Misin, curajos baiat. Si mult mai sincer decat Vladimir Nicolaevici.

Momentul doi, care a devenit clar din declaratiile post–electorale facute presei e ca Voronin va cauta sa gaseasca "aliati la guvernare" in mediul noii opozitii parlamentare anticomuniste. In timp ce Voronin declara presei ca "acest lucru este posibil", alti doi castigatori electorali — BMD si PPCD – declarau simultan in alte doua conferinte de presa ca nu vor accepta o guvernare a R. Moldova prin alianta cu comunistii. "Alegerile au fost fraudate si singura solutie de perspectiva europeana pentru R. Moldova sunt alegerile anticipate si accederea la guvernare a partidelor de orientare democratica". Da, opozitia s–a orientat corect si prompt. Dar pe cat de mult va onora opozitia ceea ce a declarat?. Oricat de mult am incerca sa negam posibilele scenarii de fragmentare post–electorala a BMD (banuiala lui Iu. Rosca), oricum nu le putem exclude definitiv. Sa ne amintim ca la lansarea in alegeri a Blocului electoral "Moldova Democrata", D. Diacov, presedintele PDM, specifica pentru presa ca "nu este exclusa o coalitie a fortelor democratice in viitorul parlament. Mai mult decat atat, noi vom merge pe varianta unei coalitii largite", spunea Diacov, fara sa dea detalii. Riscurile dezintegrarii opozitiei pot veni, in egala masura, si din partea PPCD, asa cum au mai venit si in 2000.

In intentia de a pastra comunistii la guvernare, nu este exclusa "jertfirea" de catre Voronin a titulaturii partidului comunistilor. Mai ales ca el, inca pana la alegeri, si–a facut publica aceasta intentie. In aceasta situatie, opozitia va ramane consecventa declaratiilor sale sau va accepta o "alianta largita" cu partidul socialist de "formatiune europeana", vorba lui Voronin?

Nicolae PRUTEANU


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com