Nr. 31 (10 martie 2005)

Escroci in serie dupa usa Procuraturii

 

Dupa publicarea, in numarul trecut, a articolului "Mafia apartamentelor in dosare ratate", mai multe victime care au fost pacalite de zeci de mii de dolari prin metoda falsificarii tranzactiilor imobiliare, fiind "sutate" din propriile apartamente, ne–au declarat la redactie ca nici uneia dintre ele nu i–a fost restituit apartamentul, deoarece dosarele penale intentate escrocilor sunt intotdeauna clasate. Aceste dosare nu sunt puse pe rol, deoarece astfel de cazuri constituie "raporturi civile care trebuie solutionate numai de instanta de judecata", declara surse din cadrul Procuraturii. Realitatea este ca escrocii de apartamente si de asa–zise "imprumuturi banesti" misuna prin oras de ani de zile, pentru ca procurorii le "permit" sa–si vada nestingheriti de treaba.

Recent, procurorul municipiului Vasile Ciobanu a clasat, fara a chibzui mult, un dosar penal intentat pe marginea unei escrocherii in care erau implicate persoane suspectate de aceeasi crima. Fabula este ca in august 2004, Daniela Stratu, o tanara din Hancesti, incercand sa–si initieze o afacere la Chisinau, a fost jecmanita de 4500 de Euro si 200 000 de lei. In luna august, Daniela, s–a intalnit cu Popa Veaceslav, o veche cunostinta, care i–a propus sa cumpere o casa de schimb valutar pe str. Petru Rares. Chipurile, se decisese sa–si vanda afacerea, deoarece nu reusea s–o administreze, dansul mai fiind si proprietarul unui magazin de utilaj tehnic. "Mi–a aratat casa, spunand ca pot sa–mi incep activitatea si ca pot sa–i achit lejer banii, timp de vreo luna. Mi–a spus ca pentru demararea afacerii as avea nevoie de vreo 5000 de dolari." "Iti dau casiera care a lucrat pana acum la mine, iti las si computerul firmei…", insista el. "Totodata, altii mi–au explicat ca, in conformitate cu regulamentul Bancii Nationale (BN), pentru a primi licenta trebuie sa ai cont in banca de 200 000 de lei ", povesteste Daniela. Veaceslav a mai asigurat–o ca la BN are un cunoscut, Mihai, care va rezolva toate problemele. Prestatorul i–a motivat Danielei ca–si vinde exchange–ul (SRL "Vlaians"), deoarece nu–i intotdeauna rentabil. "El mi–a zis sa nu ma inspaimante acest lucru, deoarece venitul din perioada de toamna, imi va ajunge pentru tot anul", afirma patimita. Potrivit documentelor firmei "Vlaians", afacerea era proprietatea lui Veaceslav Popa, director fiind Galina Garadjanova, sotia acestuia. Fratele proprietarului, Vladimir Popa, era un fel de "intermediar". Ultimul a fost cel care a executat escrocheria pana la capat. "Peste o saptamana de la preluarea activitatilor firmei, in pofida faptului ca nu–mi oficializasem afacerea, din cauza ca licenta firmei le fusese suspendata anterior, Vladimir, care, in paralel ma si curta, mi–a spus sa platesc achizitia. I–am dat 3000 euro, iar peste patru zile inca 1500. Totodata, Daniela a incercat sa–si revendice dreptul de proprietara. "Fratii" au insistat ca nu este cazul, deoarece pentru aceasta, ar trebui, intr–adevar, sa detin o declaratie bancara despre depunerea sumei de 200 000 de lei. La restituirea banilor, banca retine un procent din aceasta suma. "Nu–i mai bine ca acesti bani, 2000 de lei, sa fie pusi in circulatie", se straduiau cotcarii sa–i sugereze ca nu va fi niciodata actionara in aceasta afacere. "Mi–au propus sa fiu director. Am si scris o cerere la Camera de Inregistrare.

Peste doua saptamani urma sa–mi primesc actele de administrator. Intre timp, o comisie a BN, efectuand un control, a dispus sanctionarea reprezentantilor firmei pe motiv ca nu aveau declaratie despre depunerea sumei obligatorii de 200 000 de lei".

Aparente inselatoare

"M–au rugat sa gasesc 200 000 de lei. Vazand ca "afacerea" e incurcata si ca nu e rentabila, am decis sa renunt la ea. Le–am propus sa–mi restituie macar jumatate din pretul cu care am cumparat–o. Ei mi–au taiat–o: gaseste banii ca sa salvam licenta, o vindem si–ti restituim banii. Am imprumutat 200 000 de lei. I–am declarat la banca pe numele fondatorului, Veaceslav Popa, care urma, in baza cecului, sa–si preia licenta. Peste trei zile, cand am solicitat sa–mi fie restituiti cei 200 000 de lei, despre care ei mi–au zis ca–i vor retrage in cateva zile de pe cont, cei trei sa faceau ca ploua. Unul mi–a spus ca "nu are timp", altul m–a insultat. Abia atunci mi–a fost clar ce patisem. Am alergat imediat la Banca Comerciala unde depusesem banii. Casiera mi–a declarat ca banii au fost retrasi in ziua urmatoare, pe 24 septembrie. Angajata bancii mi–a explicat ca puteau fi eliberati de deponent sau de oricare alta persoana in baza recipisei si buletinului acesteia. Intrebandu–mi "partenerii" despre bani, acestia au inceput sa ma batjocoreasca. "Nici nu era posibil sa te apropii de ei. Le sunam, dar ei nu mai raspundeau la telefon ", se plange Daniela.

Ulterior, patimasa Stratu s–a adresat cu o plangere la Comisariatul de Politie Rascani, care a si intentat un dosar penal. "Exact in ziua in care m–am adresat la politie, fratii Popa fusesera retinuti de Comisariatul Buiucani din cauza altei escrocherii. In scurt timp au fost eliberati", spune fata. Dosarul penal intentat la cererea Danielei Stratu a fost clasat de Procuratura Municipiului, reclamanta nefiind, cel putin, instiintata oficial despre aceasta. Intrebat cum si–a motivat ordonanta de clasare a dosarului penal, procurorul Vasile Ciobanu a evitat sa ne raspunda.

De regula, despre "victimele" unor escrocherii cu bani se spune ca sunt persoane credule. Despre escroci se stie ca sunt niste persoane care cunosc perfect "arta de a spune minciuni", majoritatea dintre acestia figureaza in mai multe dosare penale "clasate". Daniela nu poate explica impactul cuvintelor unor "escroci ordinari" asupra sa. Cuvintele cu care acestia o "bomboneau", tipice majoritatii escrocilor, erau: "Acestia–s bani? Crezi ca bani n–am mai vazut? Iti vom intoarce de 10 ori mai mult, fiindca ne plac oameni ca tine", a recunoscut Daniela ca s–a lasat magulita de aparente inselatoare.

Aliona AVRAM


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com