Nr. 3
12 august 2004
Forum    
Redactia


Foto autor

Aliona Avram

«Ticalosii»

Dosarul privind asasinarea lui Igor Ostapciuc, fiul spicherului Eugenia Ostapciuc a fost transmis, saptamana aceasta, Judecatoriei Orhei, localitate unde a fost comisa, acum 11 ani, teribila crima. Procuratura Generala i-a gasit vinovati pe locuitorii Peresecinei, Mihai Ursu si Petru Stici. Procurorul Lilian Cociu declara ca si-a fundamentat ancheta pe declaratiile unor martori si pe alte semne identificatorii ale crimei.

Mai nou aflam ca in perioada desfasurarii anchetei s-a gasit, brusc, un "turnator" care candva facuse parte din anturajul celor doi suspecti. Acest lucru devine clar dintr-o scrisoare adresata Procurorului General, la inceputul lunii martie curent, de un fost complice al celor doi. Anume aceasta "dezvaluire" a provocat arestarea ulterioara a lui Ursu si Stici. Scrisoarea nu este anonima. Autorul ei a fost gasit, adus si interogat de procurori.

Dupa arestarea celor doi peresecineni, rudele lor au contestat cu vehementa acuzatiile Procuraturii, iar un frate de-al lui Ursu a adus in presa exemple incendiare despre implicarea in acest caz a unor ex-angajati MAI. "In ce temei si de ce abia acum, dupa 11 ani de la inregistrarea infractiunii, investigatiile pe acest caz au fost reluate?", am incercat sa aflam raspunsul de la persoane competente. Sursele ne spun ca "cercetarea acestui caz a fost reluata de vreo 30 de ori, de fiecare data finalizand cu suspendarea". Potrivit acestora, actiunea nu putea fi elucidata din cauza ca "nu fusesera deconspirati faptasii". Totodata, in dosarul intentat in '93, Ursu si Stici nu figureaza nici in calitate de suspecti, nici de martori. Apropo, in acel dosar nu fusese identificat nici un banuit. Pe urmele fierbinti ale crimei, organele de cercetare operativa si Procuratura Orhei nu au descoperit nimic. Surse avizate afirma ca, la vreo doi ani de la crima, in iazul de la Danceni au fost gasite niste piese ruginite de la masina lui Igor Ostapciuc, care, se presupune, fusese dezasamblata, fiarele netrebuincioase fiind aruncate de infractori in apa. Dupa ce au analizat dosarul "Igor Ostapciuc", dosar care, pe parcursul vremii, a incaput pe diferite maini, experti in probleme de drept penal conchid ca acest caz putea fi elucidat la timp, daca, din start, n-ar fi fost dirijat de un colaborator de teapa lui Constantin Busuioc, pe atunci inspector in Directia a VI-a a MAI, responsabil de activitatile din sectorul Orhei. Potrivit surselor avizate, Busuioc detinea si detine informatii ample despre acea crima. De atunci si pana acum, singurii suspecti in aceasta involburata ancheta erau fratii Mihai si Gheorghe Ursu, porecliti "Medvedi". Desi, in legatura cu acest caz, sursele sustin ca cei doi fusesera supusi unor presiuni la politie, oficial, ei nu figurau in calitate de persoane banuite. "Asa-i convenea lui Busuioc", afirma surse implicate in investigatiile pe cazul dat.

In final, arestarea celor doi a survenit dupa ce la Procuratura Generala a ajuns o scrisoare a unui martor ocular al crimei din noaptea de la 14 spre 15 iulie 1993. Mesajul era adresat fostului procuror, Vasile Rusu, de catre Pavel Costin, locuitor al satului Teleseu, Orhei. Acesta deapana, cu lux de amanunte, filmul celor intamplate in acea noapte. Potrivit lui, dupa asasinarea barbatului de la volanul autovehiculului VAZ - 2109, de culoare cenusie, faptasii l-au chemat de urgenta la fata locului ca sa-i ajute la camuflarea urmelor de sange. Acolo erau prezenti membrii gruparii "Medvedi": Gheorghe Ursu si fratele acestuia, Mihai, Tudor Agachi si Petru Stici. Ulterior, cadavrul a fost tarat in padurea de la marginea satului Peresecina si acoperit cu frunze. Reclamantul afirma ca "a refuzat sa-si murdareasca mainile", facand ulterior cale intoarsa. Acest Pavel Costin era din anturajul gruparii de raket "Medvedi"(cunoscuta si sub numele "Ticalosii"). El se afla acum in detentie, de unde a si scris ravasul, in '99, fiind incarcerat pe 12 ani pentru o cu totul alta crima - tentativa de viol. Potrivit anchetatorului responsabil de caz, Lilian Cociu, declaratiile martorului nu vin in contradictie cu datele acumulate anterior de grupul de ancheta. Totodata, individul a fost caracterizat pozitiv de administratia inchisorii unde isi ispaseste termenul. Si expertiza psihiatrica a acestuia nu da de banuit.

Dupa cum am mentionat mai sus, istoria cu fatala impuscatura din padurea de la Teleseu nu este analizata in premiera de politisti si procurori. Potrivit tragediei de acum 11 ani, reconstituita recent de anchetatorul Lilian Cociu, victima a fost impuscata langa restaurantul "Cetatea Veche" din localitatea Peresecina, conform unui plan ticluit din timp de infractorii porniti la "vanatoarea" de masini frumoase. De notat ca Igor Ostapciuc se afla la volanul unui automobil "Volga", cea mai in voga masina a anilor 90, avand si cea mai ravnita culoare, gri-metalic. El era pornit s-o intampine pe mama sa, careia in drum spre Chisinau, prin zona Orhei, i se defectase automobilul. Igor a aflat despre aceasta de la o vecina cu care maica-sa, cautandu-si fiul, discutase la telefon. Potrivit expertizei medico-legale, fiul doamnei Ostapciuc a fost impuscat dintr-un pistol "Makarov". Glontul i-a taiat carotida. Peste doua zile de la crima, cadavrul a fost gasit de doua femei care munceau in lanul invecinat cu padurea de la Teleseu. Pe la amiaza, acestea au intrat in desis sa caute ciuperci cand au zarit printre buruiene niste pantofi de barbat. Femeile au alertat tot satul, dar si politia din Orhei.

De notat ca pe cazul dat sunt invinuite, de fapt, patru persoane. Una dintre ele deja nu mai este in viata - liderul gruparii "Medvedi", Gh. Ursu, a fost ucis, prin '97, la Cuciurgan. Celalalt, Tudor Agachi, a fost dat disparut acum doi ani. Cel de-al doilea membru al familiei Ursu, Mihai, a fost retinut de responsabilii de ancheta in timp ce se deplasa spre Chisinau. La 14 iunie curent, a fost adus in fata organelor de urmarire penala si Petru Stici. El tocmai se afla in detentie, in Franta, pentru implicare in actiuni de spalare a banilor, in cazul lui fiind sesizat si Interpolul. In momentul retinerii, politia franceza a gasit in masina sa pachete cu bani in valoare de 40 mii euro.

Intr-un interviu publicat in presa de la Chisinau, unul dintre membrii familiei retinutului Ursu, Leon Ursu, isi exprima revolta, contestand ideea ca fratii sai ar fi asasinii fiului Eugeniei Ostapciuc. "De doi ani incoace, familia noastra e iarasi prigonita, iar vina pentru moartea lui Igor Ostapciuc e pusa in seama fratelui Mihai. In vara lui '93, fratele Gheorghe a fost retinut de lucratorii Procuraturii Orhei, dar din lipsa de probe a fost eliberat. E adevarat ca fratele nostru a stat la puscarie, iar in septembrie 1997 a fost asasinat… Dna Ostapciuc, va intelegem durerea, am pierdut si noi un frate. Daca vor continua aceste faradelegi, comandate de sus, nu veti afla niciodata cine e ucigasul. De la bun inceput, din 1993, grupul de ancheta a fost dezinformat de ex-angajatul MAI, consateanul nostru, Constantin Busuioc".

Ce s-a intamplat peste 10 ani de la tragedie? Nimeni nu pune la indoiala ca functia actuala a mamei indoliate a fost decisiva la identificarea "ticalosilor" si la deferirea acestora justitiei. Dar ce pot face, in acest stat, oamenii fara functii si fara putere de influenta? Asteptam sa ne scrieti.


«Ticalosii»
Dosarul privind asasinarea lui Igor Ostapciuc, fiul spicherului Eugenia Ostapciuc a fost transmis, saptamana aceasta, Judecatoriei Orhei, localitate unde a fost comisa, acum 11 ani, teribila crima. Continuare 

Tensiune inalta
Agravarea, acum cateva saptamani, a relatiilor dintre Chisinau si Tiraspol a alertat nu doar organismele internationale, ci si tarile din zona de conflict. Continuare 

Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
ziaruldegarda@yahoo.com