Nr. 3
12 august 2004
Forum    
Redactia


Foto autor

Alina Radu

Impartasania

— Mai da-ne, parinte, cate un strop! – a strigat inviorat Tudor Petrov-Popa.

— Nu pot, dragii mei. Impartasania se da cate putin si o singura data, dar Marea Taina s-a intamplat deja, - a rostit parintele Vasile Petrache, retragand potirul printre gratiile custii cu patrioti.

— Teremoniyu priceascenia zacriti! Vstati, sud idiot!- a rasunat vocea de plumb a judelui Ivanova in sala uzinei Kirov.

Era anul 1993, an postbelic, si toti eram in asteptarea Marii Taine. Mai asteptam. Parintele Petrache a plecat sa impartaseasca ingerilor taina custii cu patrioti. Tamara Sunita se roaga si azi pentru izbavirea neamului. Judii de la Tirasol asa si traiesc neimpartasiti. Tudor Petrov-Popa e tot in "cusca", doar ca zilele trecute a fost mutat de la Hlinaia la Tiraspol. Andrei Ivantoc citeste ziare, asezat pe bagajele impachetate de mult. Cele 4 uzine transnistrene continua sa produca armament, doar ca au introdus in "meniu" pistoale automate cu viteza mai mare a glontelui. Tancurile si munitiile Armatei a 14-a sunt tot acolo. Igor Smirnov sta neclintit, doar ca si-a mai agatat la reverul orgoliului niste distinctii rusesti pe care in 1992 inca nu le avea. Nici Nistrul nu s-a mutat din loc, iar pestii inca mai gusta din scheletele basarabenilor cu stalpi de spalier legati de gat. Combatantii mai aud explozii si mai merg la cimitire.

Toti asteapta Dezlegarea Tainei. Copiii incuiati in orfelinatele transnistrene viseaza ca au parinti. Profesorii lor vizeaza ca politistii ii apara. Politistii aud ordinul ministrului. Ministrul (altul, nu acesta) sopteste in gand "Treceti, batalioane…" Voronin e tot pe faleza ceha, studiind geneza valurilor.

La "Teleradio-Moldova" deznodamantul e departe. Jurnalistii cu demnitate stau tot afara. Cei fara – merg la slujba. Protestele continua. Taranii tot cu sapa lor de lemn, soarele pe ogoare e tot atat de fierbinte. Cozile dupa vize sunt tot atat de mari. Trenurile cu fructe si vin tot la Moscova pleaca. Lukoil-ul tot de la rasarit vine.

Doar Europa s-a mutat din loc. A luat-o putin spre est. Si NATO a intors fata spre noi. Dar nici Rusia nu s-a intors cu spatele. Totusi, nu se intampla nimic. Toti asteapta.

Maine e Lasatul Secului. Miroase a praf de pusca si a carne de tun. Dezlegarea Marii Taine e aproape. Noi stam de Garda.


Impartasania
Era anul 1993, an postbelic, si toti eram in asteptarea Marii Taine. Mai asteptam. Parintele Petrache a plecat sa impartaseasca ingerilor taina custii cu patrioti. Continuare 

Regele surd
De mai multe luni ma chinuieste un gand. Un gand bizar, care seamana mai degraba cu o idee de copil nevinovat Continuare 

Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
ziaruldegarda@yahoo.com