Nr. 3
12 august 2004
Forum    
Redactia


Foto autor

Alina Radu

Reportaj elvetian despre "fuhreri", prostitutie si dor de revolutie

In drum spre Zurich, tot incercam sa ghicesc paralelele dintre Moldova si acest vechi si vestit oras elvetian. Memoria mea de homo sovietikus mi-l tot proiecta in fata ochilor pe profesorul Branzila, povestind despre Lenin la Zurich. Alungam cu inversunare imaginea liderului revolutiei socialiste. Mai tarziu am inteles ca n-ar fi trebuit sa o fac, caci acolo am descoperit o adevarata paralela intre Lenin, prostitutie, moldovence. Aceste nume si fenomene sunt destul de populare la Zurich.

Spegelgasse, 14 – Casa Fuhrerului Lenin

O cladire micuta, cu iz de secole, de pe stradela Oglinzii (Spegelgasse) poarta in carca o placa comemorativa pe care scrie ca "der fuhrer der Russian Revolution" (conducatorul revolutiei ruse) a locuit aici in anii 1916-1917. Intreb o doamna din preajma daca stie cine o fi acesta si ea zambeste cu subtexte. Aflu ca ea este din Berna, capitala Elvetiei, si locuieste acolo pe strada Matasii pe care tocmai a locuit Lenin chiar inainte de a trece cu traiul la Zurich! Ceea ce am aflat, insa, mai departe m-a dezgustat. "Her Ulianoff a fost amantul lui Frau Anna Klawa, o membra a Partidului socialist elvetian. Chiar ea povestea cu lux de amanunte despre relatia lor intima!", imi povesteste elvetianca bucuroasa ca are cui relata in sfarsit aceste informatii pe care le-a auzit in tinerete de la Anna Klawa. Ii spun ca Lenin avea atunci aproape 50 de ani, era casatorit de mult cu Nadejda Krupskaia si-apoi era si un simbol in devenire al moralitatii comuniste. "Vai, frau, ce aveti sa ganditi asa, a fost doar una din relatiile lui amoroase. Nu ati citit despre amantele lui din Europa, despre Inessa Armand, o alta iubita despre care chiar Frau Krupskaia a scris in memoriile sale? Si pe urma, Va aflati la Zurich, barbati din toata lumea vin de zeci de ani la Langstrasse sa cumpere femei, si nimeni nu le zice nimic despre partidele politice pe care le reprezinta sau despre moralitate. Nu tot ce e imoral, este si urat, precum nu tot ce e moral e si frumos. Atat doar ca pe timpul bietului Her Ulianoff nu se stia de protectie si, cica, a si murit de sifilis". Se vede ca aratam cam naucita, deoarece insotitorul interlocutoarei mele, Markus, a inceput si el sa confirme ca Lenin a trait cu adevarat aici, caci tatal sau a cunoscut-o pe slujnica lui Lenin, si aceasta povestea cum ii incalzea asternutul lui Der Fuhrer cu sticle cu apa calda, cu pungi de samburi de cirese infierbantati si nu numai...

Taximetristi carand prostituate

Incerc sa verific lucrurile din secunde si terte surse. Trec peste minunata nuvela a lui Alexandr Soljenitin "Lenin v Tiurihe", peste web-uri neoficiale despre lideri politici bolnavi de sifilis si ajung la "Jurnalul European de Neurologie", nr. 11 din iunie 2004. Incepand cu pagina 37, gasesc zeci de probe si argumente ca moartea prematura a lui Lenin se trage de la afectiunile neurologice cauzate de sifilis, la lucrare fiind atasate marturiile unor vestiti doctori europeni pe care fuhrerul proletar ii platea bine ca sa-l trateze. Incerc sa alung din minte aceasta tema, care parca nu are nimic cu Moldova, dar imi amintesc de figura roza de granit a lui Lenin-cel-de-la-Moldexpo, la care se inchina "fuhrerii" actuali ai republicii noastre si nu mai pot discerne intre moralitate si imoralitate. Imi par personaje din "Veronica se hotararste sa moara" de Coelho. Aflu ca si el a trecut recent pe la Zurich, a comunicat mult cu prostituatele de pe Langstrasse si in baza marturiilor uneia pe nume Maria, si-a scris populara novela "11 minute". Prostituatele de la Zurich au web-siteuri unde isi afiseaza oferta, reviste speciale si scumpe si o organizatie neguvernamentala care le apara drepturile. Se pare chiar ca prostituatele clasice sunt mult mai agreate decat cele politice, isi fac meseria cu demnitate si privesc lucrurile filosofic, atat doar ca un flux de fete din tarile ex-sovietice stirbeste din luxul fetelor de consumatie din cea mai scumpa tara europeana.

"Stiu despre Moldova doua lucruri: ca de acolo vin fete cuminti si destepte si tot de acolo vin fete rele si lacome", imi declara Samuel, taximetristul ce cara barbati si prostituate de la cabarete si cluburi de noapte catre Langstrasse. Acum un an, a cunoscut o tanara de 27 de ani pe nume Carolina. E din Chisinau si lucreaza asistenta medicala intr-o clinica din Zurich. "Lucreaza atat de mult, e atat de cumsecade, incat nu am descoperit nici un cusur la ea, desi o cunosc destul de bine. Probabil, ne vom casatori. Este cu totul deosebita de celelalte fete din Est, pe care le-am vazut pana acum", spune taximetristul, adaugand ca pentru el tot omul e om si nu conteaza daca acesta provine dintr-o tara saraca. Doar dragostea adevarata conteaza. In serile de lucru, a cunoscut mai multe fete din Rusia, Ucraina sau Moldova, iesind din cabareturi. "Sunt foarte agasante fetele acestea, nu au actele in regula si din cauza asta se agata de tot elvetianul cu gand sa se casatoreasca, dar cine nu intelege cat de false sunt? E adevarat ca vreo cativa batranei bogati s-au lasat prinsi si acum regreta, dar asta nu se va intampla cu mine", declara Samuel. Il intreb cum as putea sa le gasesc pe aceste fete. Imi spune ca cele de pe Langstrasse nu vor dori sa vorbeasca, dar la Zurich era tocmai in toi Parada Techno si acolo s-ar putea sa intalnesc asemenea fete. Le voi putea recunoaste usor, imi mai spune, dupa tinutele aproape dezgolite si dupa pupilele contractate de marijuana.

Tara de milioane

Despre "Street Parade" de la Zurich au relatat la sfarsitul saptamanii trecute cele mai mari televiziuni europene. Este o initiativa a fanilor muzicii techno, la care au aderat gayii, dar si toata lumea dornica sa se distreze. Presa anuntase ca circa un milion de oameni din Elvetia, Italia, Franta, Spania si chiar de pe alte continente sunt asteptati la aceasta parada. Initial, grupuri de persoane, mascate sau travestite, apareau elegante pe faleza lacului Zurich. Spre seara, insa, un fum dens de marijuana, sunete asurzitoare de techno si oameni ametiti de soare, alcool, droguri si galagie formau siruri monstruoase pe fundalul monumentalelor si vestitelor biserici ale acestui oras, clopotele carora abia de se auzeau semnaland ora de ora scurgerea timpului. Barbati purtand cercei in gurguie si lenjerie roz de dantela, femei dezgolite purtand doar cizme soldatesti – nici o speranta sa le identifici nationalitatea intr-un asemenea vacarm de sunet si culoare. "Nu ne place aceasta parada, nici autoritatile nu prea agreeaza acest eveniment, dar este dreptul acestor oameni sa se manifeste si pe urma, bugetul are mari castiguri din aceasta". Intr-adevar, pe 7 august, era aproape imposibil sa gasesti un loc liber in vreun hotel din Zurich, totul era vandut.

... Imi amintesc iarasi de Lenin, care a nascut revolutia aici, la Zurich, in dialoguri intime cu Anna Klawa. Apoi de Coelho, care a creat tot aici "11 minute". Apoi de parada care genereaza milioane, si de eterna neutralitate a Elvetiei. In final, ajung sa ma gandesc la mitingurile sarbede ale "fuhrerilor" comunisti de la "Moldexpo", apoi de "revolutia" din Dealul Schinoasei, apoi la noi toti. Nimic ce ar costa.


Reportaj elvetian despre "fuhreri", prostitutie si dor de revolutie
In drum spre Zurich, tot incercam sa ghicesc paralelele dintre Moldova si acest vechi si vestit oras elvetian. Continuare 

Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
ziaruldegarda@yahoo.com