Nr. 27 (10 februarie 2005)

 Social

Moldovenii exploatati in Marea Britanie
Un ucrainean, ajuns ilegal in Marea Britanie, este condamnat pentru exploatarea prin munca a peste 800 de cetateni proveniti din Moldova, Ucraina, Rusia, Letonia si Lituania. Continuare 

Guvernul ascunde restantele salariale
Guvernul Tarlev a incetat sa faca publice datele despre restantele la salarii. Astfel "a rezolvat" puterea actuala problema restantelor. Continuare 

Moldovenii exploatati in Marea Britanie

Un ucrainean, ajuns ilegal in Marea Britanie, este condamnat pentru exploatarea prin munca a peste 800 de cetateni proveniti din Moldova, Ucraina, Rusia, Letonia si Lituania. El avea o retea prin care erau receptionati conationalii nostri aflati in cautarea unui loc de munca, le oferea un loc de munca iar apoi le lua o mare parte din salariu. Imigrantii moldoveni exploatati de Solomca vor fi trimisi acasa la finalizarea procesului.

Maine in Marea Britanie va fi pronuntata sentinta in cazul cetateanului ucrainean Victor Solomca, de 43 de ani, acuzat de exploatare umana si de spalare de bani. Potrivit legislatiei, acesta risca 14 ani de detentie.

Solomca a ajuns in Marea Britanie cu 4 ani in urma fara nici un ban, solicitand azil autoritatilor britanice. Gratie procedurilor de examinare a cererii de azil, el a avut permisiunea de sedere temporara in Marea Britanie, rastimp in care a pornit o afacere nemaivazuta. El si–a creat o agentie de angajare la munca si in trei ani a reusit sa–si extinda un intreg imperiu al luxului, cumparandu–si recent cel putin patru masini — un Mercedes S–class 320 de circa 100.000 de dolari si 3 Renault Laguna. Totodata, isi procurase un castel luxos care valoreaza 250.000 de lire sterline, unde a si fost arestat acum un an. Venitul total al lui, acumulat timp de trei ani, a fost de 5 milioane de lire sterline.

Concomitent cu arestarea acestuia, a fost retinut si autocarul cu "angajatii" lui Solomca, care tocmai erau transportati din apartamentele suprapopulate si sarace la locul de munca. S–a stabilit ca bietii muncitori erau imigranti ilegali din Moldova, Ucraina, Rusia, Letonia si Lituania care stiind ca nu au prea multe drepturi, dar manati de saracia de acasa, au acceptat sa slujeasca magnatului parvenit doar ca sa castige macar ceva. Din cauza fricii de a nu fi trimisi acasa cu mainile goale, confratii nostri au acceptat ca Solomca sa le retina din salariu cate o treime, plus alte taxe pentru faptul oamenii acestuia ca plata pentru faptul ca le–a gasit de lucru.

Asa Victor Solomca, venit fara un ban in Marea Britanie, a facut milioane de lire sterline din exploatarea oamenilor si si–a creat un imperiu al exploatarii, care cuprindea fabrici de prelucrare a pestelui si a produselor alimentare pe intreg teritoriul intregii Britanii.

Oamenii angajati prin agentiile lui erau fortati sa munceasca cate 16 ore, fiind cazati cate 8–10 intr–o camera si retinandu–li–se cate o treime din salariu pentru cazare si transport. Moldovenii care munceau la fabricile din Aberdeen, Fraserburgh, Peterhead si Mintlaw s–au plans ca au fost batuti si intimidati in permanenta de catre Solomca si oamenii lui.

Solomca a facut uz de orice, doar ca sa reuseasca. Acasa la el au fost gasite acte false pentru muncitori, care permitea sa faca contracte oficiale cu diferiti angajatori.

Inspectorul de politie Paul Cunningham, care a condus operatia de arest, a declarat pentru presa: "Victor Solomca si–a facut o afacere profitabila din necazul altor oameni. El o ducea in mare lux, in timp ce lucratorii traiau sub orice standarde. Ceea ce a facut el nu e decat sclavie moderna. Iar acesti oameni, desi sunt vinovati ca au intrat ilegal in tara, au facut–o pentru ca crezut ca vor fi legalizati prin ofertele si promisiunile lui Solomca." Dupa ispasirea termenului de pedeapsa, Solomca va fi deportat, iar conationalii nostri exploatati de el vor fi deportati imediat dupa terminarea procesului judiciar, sentinta urmand sa fie pronuntata chiar maine.

Alina RADU


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com