Nr. 27 (10 februarie 2005)

 Editorial

Destinul fatal al PDAM planeaza peste PCRM
Comunistii pierd alegerile. Pe frontul electoral al R. Moldova, PCRM cedeaza, de la o zi la alta, tot mai multe pozitii adversarilor sai politici. Intalnirile electorale arata ca ortacii lui Voronin nu rezista luptelor "corp la corp" si se retrag, tot mai "cuminti", in "spatele frontului". Continuare 

...Sa spun si eu doua cuvinte despre tata
Acum doi ani, in vara aceea, cand nu stiam unde sa ma ascund ca sa nu aud telefonul care suna intr–una si pe care, in cele din urma, l–am inchis pe vreo doua zile, tatal meu,... Continuare 

Locuri vacante langa Andrei
Iata ca sunt aproape 13 ani de cand il astept pe Andrei. Astept si privesc calendarul, bat drumurile, scriu scrisori, pregatesc colete, astept si tot astept Continuare 

Destinul fatal al PDAM planeaza peste PCRM

Comunistii pierd alegerile. Pe frontul electoral al R. Moldova, PCRM cedeaza, de la o zi la alta, tot mai multe pozitii adversarilor sai politici. Intalnirile electorale arata ca ortacii lui Voronin nu rezista luptelor "corp la corp" si se retrag, tot mai "cuminti", in "spatele frontului". "Brigazile electorale" ale lui Voronin, isi dau aici, in mare taina, intalniri cu alegatorii, pentru a nu fi, probabil, deconspirate de "inamici" si demascate pentru complot impotriva adevarului. Indiferent, insa, de tactica, credibilitatea comunistilor in teritoriu devine tot mai incerta si mai vulnerabila. Si chiar daca comunistii lui Voronin nu vor repeta intocmai soarta agro–comunistilor lui Sangheli, acestia, oricum, nu pot avea un alt destin in viitorul parlament, decat cel al unei opozitii fara perspectiva. Intalnirile cu alegatorii sunt, in acest sens, un barometru, greu de subestimat. Mesajul alegatorilor (intrebari, declaratii, apeluri in cadrul intalnirilor cu candidatii electorali) demonstreaza clar, ca electoratul este in cautarea unei noi solutii de guvernare pentru R. Moldova.

Comunistii pierd alegerile. Pe 6 Martie, acestia vor fi sanctionati pentru mai multe "pacate grele" si, in primul rand, pentru ca "au mintit electoratul". PCRM "a speculat", constient si intentionat, "simbolica comunista" si "nostalgiile sarmanilor" in scopuri si interese personale, de clan sau de grup, pentru care "nu vor sa–si asume nici responsabilitatea" si "nici pocainta", vorba alegatorilor.

Comunistii pierd alegerile, pentru ca nivelul de viata in R. Moldova "a scazut din rau in mai rau". "Majorarea salariilor si a pensiilor" pe contul "cresterii preturilor la servicii si marfuri de stricta necesitate" este, potrivit electoratului, "propaganda si nu bunastare".

Comunistii pierd alegerile, pentru ca satele Moldovei "s–au oprit din dezvoltare" si "din sarace s–au facut si mai sarace". Prin revenirea la raioane, comunistii "au distrus sistemul autonomiei publice locale" si "au ruinat teritoriile". "Batranii singuratici" si "copiii vagabonzi" au devenit o "problema sociala fara precedent", iar casele "parasite si pustii" reprezinta o "tragedie generala pentru sate". Statul nu mai are nevoie de taran decat ca "platitor de impozite". Producatorul agricol a fost lasat "unul la unul cu pamantul", "fara dotari, fara subventii, fara protectie" si chiar "fara speranta". Tentativa comunistilor de a recastiga sateanul, in prag de alegeri, prin lansarea programului "Satul moldovenesc", nu este, in opinia taranilor, decat "un nou cantec de leagan" pentru alegerile din 6 martie.

Comunistii pierd alegerile, pentru ca "au transformat in opozitie intreaga societate moldoveneasca". Drepturile si libertatile fundamentale in stat au devenit "monopolul unui singur partid" si chiar "a unei singure persoane din acest partid".

Comunistii pierd alegerile, pentru ca "au lasat tineretul fara grija si protectie": bursele "sunt mici", taxele de studii – "mari", aria de preocupare pentru "tinerii absolventi –zero", sprijinul "pentru constructii de locuinte si initierea afacerilor — zero", casele de cultura la sate — in degradare, bibliotecile — in delasare. Este "total imposibil sa–ti poti gasi un serviciu bun, sa faci cariera, afaceri sau sa fii protejat de lege, daca nu esti membru PCRM, sau nu ai protectia acestuia".

Comunistii pierd alegerile, pentru ca au "atentat" la "sfanta sfintelor: valorile national–culturale si istorice ale neamului". Denigrarea culturii, stiintei, artelor, "politizarea invatamantului", "reanimarea", desi speculativa si episodica, a "pioneriei si comsomolului in scoli" sunt dovezi certe, ca "partidul lui Voronin nu are nimic in comun cu viitorul european al R. Moldova".

Comunistii pierd alegerile, pentru ca "au impartit republica in zone de influenta" pentru "clanurile politico–mafiote ale partidului comunistilor: clanul Voronin, clanul Iovv, clanul Tarlev, clanul Misin...".

Comunistii pierd alegerile, pentru ca au "compromis biserica". "Comunistii si biserica sunt incompatibili", declara categoric preotii. "Secera si ciocanul sunt facaturi lumesti, inspirate de diavol". "Comunistii apeleaza la biserica nu pentru ca au nevoia credintei, ci pentru a–i specula numele in interesul lor de imagine". "Ceea ce au facut comunistii cu Manastirea Capriana nu este exemplu de evlavie", pentru ca "s–a facut pe sudoarea si osteneala credinciosilor". Pentru toate "stricaciunile pe care le–au facut bisericii lui Hristos" si "pentru mantuirea de pacat", comunistii trebuiau, "pe contul partidului lor, sa zideasca o Catedrala a Pocaintei". Altfel ei nu fac decat sa "speculeze ideea de biserica si credinta".

Comunistii pierd alegerile, pentru ca sunt "incapabili sa faca pace in relatiile cu vecinii". Regimul de guvernare de la Chisinau este unul contestat de Bucuresti, Kiev si Moscova. Studiile in Romania au devenit o "grea povara pentru copii si parinti", "circulatia spre Ucraina si Rusia a devenit imposibila fara pasapoarte internationale", diferendul transnistrean, "in loc sa fie solutionat, dupa cum au promis comunistii in alegerile–2001", este gata sa "rabufneasca intr–un nou razboi".

Comunistii pierd alegerile, pentru ca PCRM nu are credibilitate politica in exterior (ultimele evolutii ne indica o mare criza de credibilitate in chiar interiorul PCRM). Voronin triseaza in fata Occidentului si Europei. Primul secretar al comunistilor este "cu zambetul in Vest si cu gandul la Est". "Fara o schimbare de mentalitate, schimbarea la fata a Moldovei este imposibila".

Luptele pe prima linie a frontului electoral avanseaza. Pe cat de mult in defavoarea comunistilor, pe atat de mult in favoarea contracandidatilor electorali. Spiritul, preelectoral, de echipa al BMD ii da tot mai multe sanse de castig si il plaseaza tot mai mult in prim–planul operatiunii electorale "6 Martie–2005".

Tudor PETRUS


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com