Nr. 27 (10 februarie 2005)

 Divers

Campania electorala ca o pomana
"Dezastru, saracie, mizerie, degradare", astfel caracteriza, acum cateva zile, viata satelor noastre un lider politic de la noi. Continuare 

Pictorul Tudor Botin va indeamna sa luati lumina
"Veniti de luati lumina!". Este indemnul pictorului Tudor Botin si genericul expozitiei personale a acestuia, care se verniseaza la Centrul expozitional "Constantin Brancusi" din Chisinau. Continuare 

Campania electorala ca o pomana

"Dezastru, saracie, mizerie, degradare", astfel caracteriza, acum cateva zile, viata satelor noastre un lider politic de la noi. Dupa aceste declaratii – incontestabil, adevarate –, incercam sa ne imaginam cum arata niste concerte electorale, sustinute de... artistii electorali in satele noastre cufundate in saracie.

Chiar daca, potrivit unor lideri de opinie, in actualele conditii de la noi, este imoral sa–ti construiesti o campanie politica, mizand pe euforia provocata de programe muzicale, servite de concurentii electorali cu prilejul intalnirilor cu alegatorii, aceasta traditie este respectata si in acest an, atat de partidul puterii, cat si de formatiunile de opozitie. In consecinta, aceleasi voci afirma ca sunt la fel de imorali si actorii politici, si artistii. Imorali, spun ei, pentru ca la mijloc este lupta pentru bani si putere, de dragul carora artistii accepta sa creeze o optica desfigurata a realitatii, indiferent de canta pentru Voronin sau Urecheanu.

"Cant pentru oricine plateste. Am cantat si pentru comunisti, si pentru social–democrati, si nu cred ca fac un pacat," ne–a spus Ricki Ardezianu, evitand sa ne spuna, insa, cat de scumpe sunt serviciile sale muzical–electorale.

Foarte ocupati in campania electorala sunt Ion Suruceanu si Lenuta Burghila, precum si cei din Ansamblul "Joc". Colegii lor spun ca–i putem gasi doar "pe linia intaia a frontului electoral", sugerandu–ne ca ar canta pentru partidul de guvernamant.

Pe esichierul mai democratic al muzicii electorale de la noi s–a plasat Indiana, cea care, acum cateva zile, se stropsea la o telespectatoare: "Doamna, nu ma innebuniti, ca si asa sunt innebunita".

"Concertele sunt atat de jalnice prin satele noastre prapadite", sustine Silvia Grigore, afirmand ca ar canta si ea, dar cu o singura conditie — sa fie platita bine.

Care ar fi echivalentul acestui "bine", e greu de constatat, cand drept fundal apar "satele prapadite".

In tagma artistilor de la noi fierb si alte spirite. Iurie Sadovnic ne–a spus ca este deceptionat de clasa noastra politica, motiv pentru care a decis sa nu participe la concerte in sprijinul vreunei formatiuni implicate in campania electorala. "Nu pot sa spun ce fac alti colegi de–ai mei, dar, cat ma priveste, consider cel putin bizar sa canti astazi de dragul unui partid, mintindu–ti spectatorii ca tocmai acesta ar merita sa ajunga la putere".

Fratii Irina si Antol Bivol afirma ca nu au cantat niciodata in campanii electorale. "Chiar daca am fost si suntem solicitati, nu am mers si nu vom merge cu alaiul electoral. Nu ne place sa ne vindem. Daca am avea un presedinte si un partid dupa care ar merge intreaga tara, am merge si noi… Asa, insa, nu putem, dar cred ca nici nu avem dreptul moral sa facem partizanat politic", sustine Anatol, iar Irina e de aceeasi parere. "Atat timp cat vom fi pe scena profesionista, nu vom face jocuri politice", a mai spus Anatol Bivol, amintind cu placere despre ultimele lor spectacole, sustinute in Transnistria, la Camenca si Rabnita. "Am vazut sute de oameni care vin la intalnirile cu noi purtand in suflete greutati, bucurii si nevoi. Suntem multumiti ca putem fi aproape de ei, cel putin pentru cateva ore".

Si Zinaida Julea ne–a spus ca nu este implicata in actuala campanie electorala. "Am atatea lucruri de facut! Nu pentru ca as regreta ca am cantat candva pentru cineva. Sunt lucruri mai prioritare acum, pentru mine", sustine artista.

"Nici eu, nici "Lautarii" nu suntem implicati in actuala campanie electorala", ne–a declarat Adriana Ochisan, adaugand ca nu i–a placut niciodata sa cante in campanii politice.

Mihai Ciobanu, cel care, acum cateva zile, a fost nas de cununie al unei familii tinere de muzicanti, recunoaste ca–i vine cam greu sa discute la aceasta tema.

"Lucrez la Compania "Teleradio–Moldova", in orchestra "Folclor", motiv din care ne este interzis sa participam in campanii politice", spune Mihai Ciobanu, precizand ca, in general, "nu–i plac aceste competitii". "Mi–i drag sa cant pentru toata lumea, indiferent de apartenenta politica", ne–a mai spus maestrul.

Aura, interpreta spirituala si spontana, recunoaste ca "se simte pe cat de bine e posibil" in aceasta campanie electorala, bantuita de lupte politice. Asta pentru ca… asteapta un copil. In martie, cam odata cu scrutinul, isi va incheia si Aura campania de asteptare a multasteptatului bebelus, asa ca, de asta data, formatiunile politice vor trebui sa se descurce fara ea. "Intotdeauna am cantat cu partidele de orientare democratica: ultima data pentru PPCD, candva pentru PSD...", isi aminteste Aura, dar recunoaste imediat ca nu este interesata de politica. "Evident, am cantat contra plata, deoarece e greu sa canti doar din convingeri", ne–a mai spus interpreta. Am mai intrebat–o de ce, in opinia ei, nu sunt solicitati sa cante in campanii electorale si interpretii de muzica clasica. In opinia Aurei, lumea de la sat, dar si de la oras, e cam departe de astfel de muzica. Ba chiar si unii concurenti electorali, am putea adauga noi…


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com