Nr. 23 (13 ianuarie 2005)

 Social

Smirnov isi prigoneste cetatenii
Mai multe organizatii care activeaza in domeniul drepturilor omului in Moldova, Belarus, Rusia si Ucraina au facut un apel in care condamna actiunile regimului Smirnov impotriva drepturilor omului Continuare 

Ziarul de Garda si–a desemnat castigatorii
Echipa Ziarului de Garda a facut bilantul concursului initiat acum o luna. Continuare 

Smirnov isi prigoneste cetatenii

Mai multe organizatii care activeaza in domeniul drepturilor omului in Moldova, Belarus, Rusia si Ucraina au facut un apel in care condamna actiunile regimului Smirnov impotriva drepturilor omului si in special, actiunile de agresiune impotriva cetatenilor Radcenko si Buciatki, care sunt lideri ai Fondului pentru apararea drepturilor omului din orasul Tiraspol. Din iulie 2004 impotriva acestor persoane si a familiilor lor au fost organizate masuri de represiune nemaiintalnite, fiind atatata aversiunea intregii societati si a mass–media locale impotriva acestor persoane care au decis doar sa faca uz de dreptul lor la opinie. Atacurile asupra lor s–au intetit mai ales dupa ce acestia si–au expus pledoaria fata de candidatul Victor Iuscenko la prezidentialele din Ucraina.

In ultimele zile ale lunii decembrie 2004 au fost organizate atacuri directe la adresa acestor doi oameni. Mai intai, in blocurile in care locuiesc Radcenko si Buciatki au fost difuzate foi volante cu mesaje inspaimantatoare la adresa acestora, in care se spune ca ei sunt maniaci bolnavi psihic si prezinta pericole pentru copii si batrani, de aceea oamenii nu trebuie sa paraseasca domiciliile in fapt de seara si nici sa lase copiii nesupravegheati.

La 18 decembrie in orasul Tiraspol cativa tineri au purtat pe maini prin oras un sicriu pe care erau lipite portrete ale lui Radcenko, pe care l–au declarat defunct politic, probabil pentru ca l–a sustinut pe Iuscenko, considera semnatarii protestului.

In noaptea din 27 spre 28 decembrie 2004 usa de la apartamentul lui Buceatki a fost incendiata de trei ori, iar la 30 decembrie, langa oficiu, a fost stropit cu vopsea rosie de catre un tanar.

"Solicitam presedintelui Moldovei sa ia masuri de urgenta, caci ceea ce se intampla e pe teritoriul Moldovei. Totodata cerem presedintilor tarilor garante, care sunt Federatia Rusa si Ucraina, precum si OSCE, sa ia masuri urgente pentru asigurarea drepturilor si libertatatilor asigurate de Conventia Europeana pentru Derepturile Omului," au declarat in apel reprezentantii Comitetlor Helsinki din Moldova, Belarusi, Rusia si Ucraina.


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com