Nr. 23 (13 ianuarie 2005)

 Editorial

Vacanta de Craciun
de Aneta Grosu

Buna dimineata in acest an nou pe care si noi, si Dvs., ni-l dorim mai bun. E primul numar din acest an al Ziarului de Garda. Ne reintalnim dupa o scurta vacanta in care omenirea a trait cel mai trist Revelion din ultimul secol. Mortii de pe plajele Asiei ne-au readus in suflet spaima, aprinzand in metropolele lumii lumanari in loc de salve de sarbatoare. Catastrofa a ucis fara discernamant, inchizand, deopotriva, ochii unor pacatosi si ai unor ingeri. De fapt, asa sunt toate tragediile mari. Ele vin prin surprindere si omoara fara preget.

Profitand de vacanta si de vigilenta adormita a oamenilor, guvernantii nostri si-au lansat fraudulos campania electorala in care, de dragul unui nou mandat, sunt decisi sa bage adanc mainile in vistieria statului, furand chiar si saracia celor mai nevoiasi. Pe de alta parte, opozitia - unita sau nu - s-a aratat surprinsa si decisa sa nu accepte data alegerilor, votata in pripa de comunisti. E timp putin pentru desfasurarea strategiilor, e mare lipsa de surse obiective de informare si e tot mai putina incredere ca lupta electorala nu va face adevarate victime.

Nimeni nu stie exact ce se va intampla in R. Moldova in acest an electoral. Speranta intr-o schimbare imediata, cu asteptarea careia incercam sa ne consolam, ar putea avea destinul victimelor ultimului dezastru in cazul in care si noi, ca si oamenii de pe plajele Oceanului Indian, am veni nepregatiti la confruntarea electorala din 6 martie.

Pentru noi, vacanta de Craciun a fost una in care ne-ati fost alaturi neincetat. Fiecare dintre noi, cei de la Ziarul de Garda, s-a straduit sa afle cat de greu va descurcati in aceste zile si din ce cauze; a cautat sa cunoasca motivele din care puterea prefera sa mimeze lupta impotriva coruptiei, fara sa o combata cu-adevarat; a incercat sa descopere adevarul prin trairea si gandurile unor copii care s-au dezis de mitul despre Mos Craciun.

Si in acest an, echipa noastra va ramane de Garda. Vom fi alaturi de cititorii carora, speram, le-am castigat increderea. Vom SPUNE ADEVARUL si vom incerca sa facem ca JUDECATA DE APOI sa nu fie una prea intarziata, cu solutii imposibile. 
 Alegeri

Andrei Ivantoc intra in Parlament

imagine
La initiativa Ziarului de Garda, detinutul politic de la Tiraspol, membru al grupului Ilascu, Andrei Ivantoc, a dat acordul sa participe in campania electorala 2005 in calitate de candidat independent. Desi, in iulie 2004, CEDO a decis ilegalitatea detinerii lui Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa, hotarand ca partile vinovate, Rusia si Moldova, sa ii elibereze imediat, zavoarele celulelor lor stau neclintite.

Deoarece se afla in imposibilitatea de a-si face singur campania electorala, fiind incarcerat la Tiraspol de 12 ani, Ziarul de Garda a decis sa mearga, alaturi de sotia lui Andrei, Eudochia Ivantoc, in sprijinul detinutului politic.

"Fiind, timp de 12 ani, in celula nr.6 din inchisoarea de la Tiraspol, am avut timp destul sa analizez ce s-a intamplat cu Moldova atunci, in 1992, si ce se intampla de atunci incoace. Nu imi doresc nimic mai mult pe lume decat sa fiu liber, nu imi doresc nimic mai mult decat ca Moldova sa fie libera. Libertatea Moldovei e compromisa de la '92 incoace si mii de oameni in Transnistria nu isi pot apara drepturile, cum nu o pot face nici eu, nici camaradul meu Tudor Popa, detinut la Hlinaia", ne-a declarat Andrei Ivantoc. Sotia lui ne-a spus ca Andrei mai crede in faptul ca decizia CEDO va fi respectata, dar, deoarece in acesti 12 ani, autoritatile de la Chisinau nu au reusit elaborarea unui proiect care ar pune punct diferendului transnistrean, el ar dori sa se afle printre deputatii viitoarei legislaturi, pentru a aminti zilnic tuturor ca aceasta problema exista.

Marti, 11 ianuarie, la CEC a fost depusa cererea lui Andrei Ivantoc si ridicate formularele pentru completarea listelor sustinatorilor. Ca sa fie inregistrat in calitate de candidat independent, Andrei are nevoie de 2500 de semnaturi in sprijinul sau. In aceeasi zi si-au depus deja semnaturile circa 100 de oameni care tin la Patrie, Neam, Curaj, Adevar si Dreptate.

Ziarul de Garda solicita organizatiilor de combatanti, uniunilor de creatiile si de cultura, oamenilor de buna credinta sa se alature acestei initiative pentru sustinerea lui Andrei. Listele de subscriptie le puteti gasi la redactie sau la Eudochia Ivantoc. Impreuna cu noi si cu fiecare dintre Dvs., usa inchisorii de la Tiraspol s-ar putea deschide si Andrei ar putea reveni. Va asteptam.

Echipa de Garda


 Judecata de apoi
IPS Petru, Mitropolit al Basarabiei si Exarh al Plaiurilor

Consider ca tragedia din Asia a fost o pedeapsa a Lui Dumnezeu, deoarece zona in care a avut loc aceasta catastrofa, era o zona de desfrau, unde functionau numeroase baruri de noapte, hotele luxoase. Zona era afectata de trafic de fiinte, fiind si una "favorabila" spalarii de bani. Mitropolia Basarabiei a luat atitudine fata de tragicele evenimente. Au fost oficiate un sir de servicii divine in memoria celor decedati. Am initiat si o campanie de colectare de fonduri, destinate celor sinistrati. Lumea ar trebui sa inteleaga ca, deseori, raul pe Pamant este provocat de rautatea din om. Aceasta ar trebui sa imbuneze lumea, dar, din pacate, observam ca si in continuare oamenii din zona supusa calamitatilor se gandeste mai mult la profit si la noi afaceri suspecte.

Dumnezeu nu are date, nu alege zile sau nopti... Omul trebuie sa fie gata intotdeauna de a se prezenta la judecata de apoi. Pana atunci, in orice clipa, ar fi sa se gandeasca si sa faca bine aici, pe Pamant.Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com