Nr. 22 (23 decembrie 2004)

Cadourile guvernantilor


«Daruirea de sine»

Prima doamna a Legislativului a daruit mai mult decat a primit in anul acesta. "Daruirea de sine" a d–nei spicherite poate fi usor observata din declaratiile pe care le–a facut in anul curent. Cea mai recenta din acest sir presupune ca ea ar trebui sa–si gaseasca loc si in viitorul Parlament. O alta atentie sporita domnia sa o acorda bovinelor, despre care crede ca vor da mai mult lapte. Merita lauda si faptul ca ea a pus in discutie Strategia nationala de prevenire si combatere a coruptiei, care, din pacate, nu a prea dat roade, zicem noi. N–a trecut cu vederea presedinta Parlamentului nici opozitia, fata de care "a manifestat rabdare", atunci cand aceasta a blocat tribuna centrala a Legislativului. Este si acesta un sacrificiu, zicem noi si mergem spre intalnirea dnei Ostapciuc cu "domnul Maracuta", cu care a discutat despre "asa–zisa" problema transnistreana. O alta "asa–zisa problema", a crezut in acest an doamna de la Soroca, este si cea a Companiei "Teleradio–Moldova", despre care a mai spus ca "este una artificiala".

Revenim la sacrificiu. Sa stiti ca "lady in red" n–a stat acasa nici in timpul concediului, dar si–a daruit tot timpul liber alegatorilor din tara. Si, in ultimul rand, vrem sa va atragem atentia asupra cuvantarii doamnei, prezentata in fata Consiliului Superior al Magistraturii. "Buna functionare a sistemului judiciar este cheia dezvoltarii economice si a luptei impotriva crimei organizate si a coruptiei. Iata de ce conducerea tarii acorda o importanta atat de mare activitatii instantelor judecatoresti" — adevar graiti, doamna. Iar voi, dragi cititori, cei care ati ramas fara cadou din partea primei doamne a Parlamentului, mai aveti o sansa. Asteptati–l pe Mos Craciun!

Liniste si pace

Cititorii ziarului nostru ne–au telefonat la redactie si ne–au spus ca marea lor "fericire" din acest an, care le–a fost daruita de seful Cabinetului de ministri, este stilul de guvernare suta la suta comunist, pe care acesta a reusit sa–l instaureze. Aici se inscriu demiterile in lant ale ministrilor,

Precum si faptul ca nici in acest an, Vasile n–a iesit din cuvantul lui Volodea. Si spuneti–mi voi, dragi cetateni, care tara nu si–ar dori pace si liniste intre presedinte si premier? Deci, pentru aceste doua lucruri nobile, multumim partidului!

Sa nu uitam nici de multimea de contracte semnate cu marii investitori din Rusia, dar si de facilitatile oferite azerilor de capul Guvernului. Da, inca ceva la fel de important: la 1 iulie, in tara noastra erau inregistrati oficial circa 23 de mii de someri, iar pentru un loc de munca concurau patru persoane. Deci, dupa cum ni s–a spus la 25 februarie 2001 si ni s–a repetat pe tot parcursul acestui an, au fost create noi locuri de munca. Peste hotare. Ascultati ce va spune premierul, oameni buni, si faceti copii! Pentru ca nu va avea cine asculta minciunile feciorilor de actuali ministri. Bafta!

Vladimir Voronin, intre ingeri si demoni

Vladimir Voronin, presedintele comunistilor si al intregii Moldove si–a facut mai multe cadouri personale in acest an. El a vizitat, pe banii statului, trei locuri sacre ale crestinatatii mondiale: Muntele Athos, Ierusalimul si Manastirea Putna, printre aceste vizite evlavioase mergand cu inchinare de cateva ori si la monumentul lui Lenin din strada Ghioceilor. Astfel, presedintele comunistilor moldoveni s–a apropiat tot mai mult de ingeri si demoni, iar cadourile pe care le–a oferit poporului sau au luat forme de fantasme pe aripile vantului. Cetatenii Moldovei pot acum sa–si potoleasca foamea si setea cu rugaciuni, caci in viata materiala oamenii nu au dobandit prea multe: cosul minim de consum a crescut pana la 1500 lei, pretul la gaze si curentul electric a crescut, salam mai ieftin de 40 de lei nu gasiti, painea si laptele au si ele preturi mai inalte, iar salariile in mediu au ramas la 500 de lei. Astfel numarul de emigranti si de fugari din Moldova a crescut in fiecare luna, iar cei care au ramas, sunt batrani si asteapta rambursarea indexarii depunerilor banesti de la Banca de Economii. Asta poate la anul, inainte de alegeri.

De 30 de ori mai putine sanse pentru mame cu copii

Valerian Revenco, Ministerul Muncii, a facut cadouri speciale somerilor care nu reusesc sa isi gaseasca un loc de munca. Astfel, cosul minim de consum pentru un somer are valoare egala cu cosul de consum al ministrului, dar veniturile somerului, precum se stie, sunt aproape nule.

Statisticele spun ca in acest an au fost reduse 160 000 locuri de munca, astfel incat armata somerilor a crescut considerabil. Printre someri se numara in special cetatenii tineri, in special tinerele mame, care pentru a creste cu mult curaj copiii — viitorul Moldovei, primesc de la stat indemnizatii. Astfel, la nastere o mama fara asigurare medicala primeste 380 de lei sub forma de indemnizatie unica, adica doar o patrime din ce i–ar trebuie unui om intr–o luna, dupa care mama ingrijitoare de copil, fara asigurare medicala, ar mai putea primi lunar cate 50 de lei, ceea ce inseamna a 30–a parte din ce ii trebuie unui om (fara copil mic). Astfel, somerii, care nu au nici loc de munca nu au nici asigurare medicala, care in caz normal e platita de patron, iar in cazul Republicii Moldova, somerii trebuie sa si–o plateasca singuri si care s–a scumpit cu mult la acest sfarsit minunat de an. La multi ani, cu sanatate, si locuri de munca!

Ministrul culturii a decis «deshumarea» lui Lenin

In anul 2004, Veaceslav Madan, ministrul Culturii, a oferit o multime de "daruri" oamenilor de cultura de la noi. Mai intai, a instalat un dezastru nemaipomenit in toata structura culturii nationale si s–a ocupat activ de demiterea oamenilor care se afla in fruntea culturii, acuzandu–i de fraude fiscale si incompetenta manageriala. In urma acestor actiuni, reprezentantii uniunilor de creatie au iesit sa protesteze in strada, considerand devastatoare politica promovata de Ministerul Culturii.

Drept raspuns, Veaceslav Madan a lansat un sir de acuzatii la adresa Uniunii Scriitorilor. El afirma ca administratia institutiei date si–ar fi insusit din haznaua ministerului sume importante de bani.

Actualmente sistemul culturii nationale este, practic, pus pe butuci. Miile de artisti profesionisti, apreciati in lumea intreaga, sunt sortiti unei existente mizerabile. Oamenii de teatru, actorii, regizorii, bibliotecarii, cei care prin prestatia lor artistica cultiva frumosul, moralul si umanul sunt remunerati cu 300–500 de lei lunar, lucrand in sali in care temperatura nu depaseste 14 grade. Au fost anulate pana si modestele subventii bugetare acordare uniunilor de creatie, in paralel fiind create si finantate organizatii de creatie de alternativa aservite puterii actuale.

Actuala conducere a Ministerului Culturii submineaza toate proiectele culturale ale institutiilor nonguvernamentale si de stat care nu se inscriu in grila ideologica a guvernarii. De exemplu, instalarea pe Aleea Clasicilor, din Gradina Publica "Stefan cel Mare si Sfant" din Chisinau, a bustului clasicului literaturii universale Liviu Rebreanu a fost interzisa pe motiv ca ministrul ulturii nu s–a obosit sa "prezinte Guvernului proiectul de decizie". O alta dorinta de–a lui Madan este "deshumarea" lui Lenin, prin "autorizarea" reinstalarii chipului din granit al conducatorului proletariatului mondial de pe teritoriul Centrului militar din Balti in centrul localitatii.

«In numele Guvernului, noi nu suntem romani!»

Alexei Tulbure, trimisul special al R. Moldova la Consiliul Europei, a continuat sa promoveze si in acest an politica Guvernului Moldovei, pe care a prezentat–o ilustru intr–un discurs prezentat anterior la Strasbourg. Citam din el: "Deci, iata, in numele Guvernului Moldovei, declar cu toata responsabilitatea: Moldova nu doreste nici un Tratat de fraternitate, noi suntem satui pana in gat de tot felul de rude, noi deja am avut un frate mai mare – Uniunea Sovietica, acum sora mai mare – Romania – ne impune dragostea sa. Noi dorim un Tratat de baza normal, obisnuit despre cooperare. Daca opinia publica din Romania, Parlamentul considera pana acum Moldova o provincie a sa si nu poate suporta ideile unui Tratat de baza normal, noi trebuie sa chibzuim la modul serios asupra faptului cum

sa ne aparam suveranitatea. Noi, totusi, rugam Guvernul de la Bucuresti sa renunte la conceptia despre doua state romanesti, rugam sa fie respectata optiunea cetatenilor Republicii Moldova, inclusiv in problema identitatii lor, cum este acceptat in relatiile internationale contemporane.

Rugam sa fie retinut urmatorul lucru – noi nu suntem romani, noi suntem moldoveni, si tara noastra este Moldova".

Amintim ca inaltul for european a pus in discutie in acest an problemele migratiei, sclaviei, traficului de femei si copii, violentei domestice, justitiei juvenile, facandu–se referinta speciala la Republica Moldova, precum si problema copiilor din Transnistria, a detinutilor politici de la Tiraspol si a prezentei armatei ruse pe teritoriul republicii. Moldova urmeaza sa raspunda Consiliului Europei despre solutionarea acestor probleme. Poate la anul si la multi ani.

Ministrul Transporturilor si comunicatiilor a vorbit

Vasile Zgardan, ministrul Transporturilor si Comunicatiilor a oferit chisinauienilor cel mai important cadou al anului – el a vorbit! Da, da! A deschis gura si a vorbit! A povestit presedintelui tarii, Europei despre importanta reparatiei autostrazii Chisinau–Giurgiulesti, traseu care face parte din traseul european E 577 Poltava–Kirovograd–Chisinau–Giurgiulesti–Galati–Slobozia. Potrivit lui Zgardan, acesta va asigura legatura intre coridoarele transeuropene IV si XI. Deci, este drumul care ne va duce in Europa. Doamne fereste sa vada Europa ce drumuri are biata Moldova, care are in schimb un ministru al Transporturilor cu o casa pe potriva celei in care locuieste Jasques Chirac.

In fata presedintelui Voronin, ministrul s–a pronuntat, in glas, despre constructia portiunii de cale ferata Revaca–Cainari, iar in fata premierului — despre Acordul dintre Guvernele R. Moldova si al Romaniei, privind navigatia pe caile navigabile interioare.

Asadar, onorat electorat, tu, cel care strigai in timpul campaniei electorale locale din anul trecut: "Vocea lui Zgardan vrem!", iata ca trait s–o auzi si pe asta!


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com