Nr. 22 (23 decembrie 2004)

 Editorial

Spionii
de Alina Radu

"In aceste lungi nopti de iarna, un calaret fara cap hoinareste prin "vecinatatile" Rusiei, amenintand statele independente si inoculand frica unui nou Razboi Rece. Acest strigoi este Vladimir Putin. Sa speram ca degraba isi va gasi capul", scrie Nicholas Kristof pentru "New York Times".

Ultimul parinte al KGB–ului rusesc devine tot mai brutal si mai deconspirat, iar metodele sale de lucru devin tot mai acerbe si mai predictibile. Agentii lui s–au insirat prin spatiul ex–sovietic si dincolo de el, actionand frontal. Lista crimelor kaghebiste ramane in top pe parcursul acestui an. Crimele pornesc de la asasinarea, in februarie, a fostului lider cecen in Qatar de catre doi agenti secreti rusi, continua cu distrugerea concernului Iukos, ajungand la atatarea separatismului in Tarile Baltice, Georgia, Moldova si Ucraina. Catre finele anului, cinismul agentilor secreti a luat proportii inimaginabile. Liderului opozitiei ucrainene Victor Iuscenko i s–a servit pe farfurie o portie de otrava orange (aceasta este culoarea dioxinei) la o cina de taina.

In aceeasi lista, zeci de accidente rutiere, "intamplari nefaste", imbolnaviri spontane au scos de pe rol personalitati active in politica moderna a spatiului ex–sovietic. Zilele trecute, "un aparat sofisticat de audiere a fost descoperit in Salonul Francez al Cartierului General al Natiunilor Unite de la Geneva", a declarat purtatorul de cuvant al ONU, Marie Heuze. Expertii considera ca aparatul, produs in Rusia sau in statele post–sovietice, inregistra si retransmitea simultan convorbirile purtate in aceasta incapere destinata unor dialoguri confidentiale. Nu doar cancelariile europene sau americane sunt intesate cu microfoane produse in uzinele militare ale fostului imperiu. Microfoanele si oamenii in negru, cu figuri impasibile, sunt oriunde si in statul politist Republica Moldova.

Ei sunt aici ca sa se informeze, iar apoi sa ne dezinformeze, sa ne provoace, sa ne manipuleze, sa ne prosteasca si sa ne intoxice. Ei nu pot fi ignorati, dar ei pot fi invinsi. Or, doar omul informat nu poate fi DEZinformat, doar omul informat nu va gusta din dioxina ideologica care schilodeste.

Este ultimul numar pe care il prezentam in acest an. Anul nou in Moldova va incepe in stil electoral kaghebist si calaretul fara cap va incerca sa treaca Nistrul. Va dorim sa ne cititi si la anul, sa cautati si sa spuneti impreuna cu noi adevarul. Sa stam de garda impreuna.

 
 Social

Buna dimineata, Romanie!

imagine
Au trecut 15 ani de la Revolutia romana, ani in care, in pofida aprecierilor si comentariilor, deseori contradictorii, Romania a ajuns in pragul aderarii la Uniunea Europeana, pe cand R. Moldova bate pasul pe loc. Ziarul de Garda a decis sa reconstituie evenimentele din decembrie 1989, asa cum au fost traite de echipa de atunci a Televiziunii de la Chisinau.

Paulina Condrea, regizoare:
Pe atunci era o singura sala de imprimare. La 20 decembrie 1989, vizionam, pe ascuns, transmisiunea in direct a Revolutiei romane. Am imprimat totul, clandestin, direct in sala de imprimare. Atunci trebuia sa iesim in direct, cu Viorica Cucereanu si Efim Josanu in calitate de realizatori si prezentatori ai emisiunii "Informatii. Comentarii. Muzica". Am facut doua emisiuni paralele. Una – cea planificata din timp si despre care stia conducerea TV si alta – cu evenimentele din Romania. Seful de atunci al redactiei de stiri, Victor Tabarta, actualul director al Televiziunii, controla, pas cu pas, ca nu cumva in emisie sa apara ceva romanesc.

Sambata, la 7.00, am pus pe post tot ce imprimasem noaptea: imagini din Timisoara, de la evenimentele din Bucuresti. Si atunci, si in continuare, am avut probleme cu conducerea institutiei noastre. Uite ca peste 15 ani, V. Tabarta mi–a reprosat ca as fi facut multe lucruri nepermise. "Cum putem s–o angajam, daca de atatea ori mi–a dat peste maini, m–a imbrancit de la pupitru si a pus pe post materiale nepermise?", se intreba el la Comisia de angajare. Eu, insa, nu pot uita triumful si bucuria pe care le–am trait atunci. Eram cu sufletul acolo, pe baricade.

Continuare


 Colind
Colind la «Sfanta Teodora»
Astazi, la Ambasada Romaniei, grupuri de copii vor aduce obiceiurile de iarna basarabene, dupa ce ieri seara la Catedrala Mitropolitana "Sfanta Teodora de la Sihla" din Chisinau au fost inaugurate festivitatile de Craciun pe stil nou. Corpul diplomatic al Ambasadei Romaniei la Chisinau, alaturi de oameni de cultura, au asistat la inaugurarea pomului de Craciun situat in fata altarului, savurand si un frumos concert de colinde romanesti, cantate de colective corale renumite din Republica Moldova. Copiii au primit daruri de la Mosul, iar oaspetii de vaza ai concertului au primit craciunei impletiti cu mici tricoloare, potrivit traditiei romanesti. Sambata, enoriasii de la "Sfanta Teodora" vor participa la slujba de Craciun pe stil nou, incheind postul si primind dezlegare la friptura de sarbatoare.

 ATENTIE

Echipa Ziarului de Garda va ureaza sarbatori fericite si va informeaza ca urmatorul numar va apare pe data de 13 ianuarie 2004. Va asteptam la chiosc, la posta sau la redactie si la anul care vine!

Echipa de Garda


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com