Nr. 21 (16 decembrie 2004)

 Social

Sute de britanici lupta pentru un tanar din Moldova
Un tanar din Moldova, care studiaza in Marea Britanie de 4 ani, urmeaza sa fie deportat, in zilele urmatoare, pentru ca nu are acte in regula. Continuare 

«Nu eram om, ci doar o unealta pentru barbati»
"Uneori doream sa le torn in bautura niste somnifere si sa–i sugrum in somn. Niciodata nu m–am gandit ca intr–un suflet poate incapea atata ura", povesteste Ileana despre barbatii care o abuzau in bordelurile din Macedonia. Continuare 

Sute de britanici lupta pentru un tanar din Moldova

Un tanar din Moldova, care studiaza in Marea Britanie de 4 ani, urmeaza sa fie deportat, in zilele urmatoare, pentru ca nu are acte in regula. El a ajuns in aceasta tara cand avea 15 ani ca emigrant ilegal, devenind in curand cel mai bune elev si student din orasul Bournemouth.

Numele baiatului este Andrei Bazanov, are 19 ani si studiaza ingineria softurilor la Universitatea Bournemouth din Marea Britanie. El a ajuns in Marea Britanie cu patru ani in urma. Murise taica–sau, iar mama sa a fost internata pe o perioada indelungata la Spitalul de Psihiatrie. Ramas la 15 ani fara nici un sprijin, Andrei a gasit o posibilitate sa plece ilegal in Marea Britanie. A fost descoperit de reprezentantii oficiului britanic de imigrare chiar din prima zi si, deoarece era minor, a fost transmis serviciilor sociale pentru ingrijire, fiind anuntat ca va fi expulzat la momentul atingerii majoratului, la 18 ani. Asa a ajuns sa fie acceptat de o familie de britanici, care l–a indragit si l–a ajutat in toate.

Andrei a mers la scoala, devenind in putin timp unul dintre cei mai buni elevi ai Bournemouth Grammar School pe care a absolvit–o cu note excelente. A fost admis cu usurinta la Universitatea din Bournemouth, dar tocmai a implinit 18 ani si a venit momentul sa fie expulzat inapoi in Moldova. Familia–gazda, colegii, profesorii de la scoala si universitate si chiar managerii de la intreprinderea unde lucreaza tanarul dupa orele de studiu, cu totii au depus scrisori catre autoritatile britanice, solicitand permisiunea pentrzu Andrei sa studieze in continuare in Marea Britanie. Tanarul moldovean a depus cerere in judecata, dar zilele trecute a pierdut cauza in cea de–a treia si ultima instanta. Cazul a ajuns sa fie discutat in Guvernul britanic, dupa ce parlamentara Annette Brooke, a semnat si a trimis petitii speciale celor mai importante institutii responsabile de migratie. "Este destept, muncitor, onest, entuziast, e o placere sa ii predai tema sau sa muncesti cu el, este un tanar exceptional", se spune in petitia d–nei Annette Booke, semnata de peste 1200 de copii, parinti, colegi si oameni care l–au indragit pe acest Andrei.

Colegii sai au solicitat autoritatilor sa revada decizia de expulzare a baiatului din Moldova, dar oficiul de imigrare ramane de neclintit, deoarece considera ca, permitandu–i lui Andrei sa ramana, i–ar incuraja pe altii sa imigreze incalcand legea.

Familia in care locuieste Andrei Bazanov si colegii lui continua sa consulte avocati si juristi pentru a gasi alte sanse pentru colegul lor.

"Ziarul de Garda" s–a alaturat sustinatorilor lui Andrei, expediind o scrisoare d–nei Annette Brooke, in care scriem "Credem ca Moldova are cea mai mare nevoie de tineri exceptionali ca Andrei, dar stim ca va deveni si mai bun, daca isi va termina studiile in Marea Britanie, de aceea subscriem apelurilor catre autoritatile britanice de a permite pamanteanului nostru sa absolveasca Universitatea Bournemouth".

Annette Brooke ne–a spus ieri ca Anderi devine tot mai trist din cauza acestei mari nesanse, dar ea nu renunta la lupta.

A. R.


Ziarul de Garda
Site-ul zdg.md nu contine toate articolele si imaginile tiparite in acest numar.
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com